386
Το ζεύγος Ποτάνιν σε νεαρή ηλικία και αργότερα, ώριμοι, αλλά ακόμη μαζί. Τώρα, ο Βλαντίμιρ και η Νατάλια ερίζουν για τα δισεκατομμύρια της άλλοτε κοινής περιουσίας τους | CreativeProtagon/Shutterstock

6 δισ. ευρώ διεκδικεί η πρώην σύζυγος από ολιγάρχη «κολλητό» του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 19:38
Το ζεύγος Ποτάνιν σε νεαρή ηλικία και αργότερα, ώριμοι, αλλά ακόμη μαζί. Τώρα, ο Βλαντίμιρ και η Νατάλια ερίζουν για τα δισεκατομμύρια της άλλοτε κοινής περιουσίας τους
|CreativeProtagon/Shutterstock

6 δισ. ευρώ διεκδικεί η πρώην σύζυγος από ολιγάρχη «κολλητό» του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2021, 19:38

«Πράσινο φως» για την εκδίκαση του πιο ακριβού διαζυγίου στην ιστορία της βρετανικής Δικαιοσύνης έδωσε εφετείο στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τον ρώσο μεγιστάνα Βλαντίμιρ Ποτάνιν, συμπαίκτη του Βλαντίμιρ Πούτιν στους αγώνες χόκεϊ επί πάγου, και την πρώην σύζυγό του, Νατάλια Ποτάνινα.

Το ζευγάρι, που παντρεύτηκε το 1983, πήρε μεν διαζύγιο το 2014 στη Ρωσία, αλλά η Ποτάνινα δεν έμεινε ικανοποιημένη με τα 128 εκατ. ευρώ που μπήκαν στον λογαριασμό της –35 από το δικαστήριο και 93 «δώρο» από τον Ποτάνιν– και ζητεί πολύ περισσότερα. Λογικό, όταν η περιουσία του πρώην συζύγου της φτάνει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία μπορεί να κερδίσει τα έξι.

Ο Πούτιν και οι συμπαίκτες σε αγώνα χόκεϊ επί πάγου, στη Μόσχα, το 2019. Δεύτερος από αριστερά, ο Ποτάνιν (EPA/ALEXEI DRUZHININ/KREMLIN POOL/SPUTNIK)

Η Ποτάνινα παλεύει τα τελευταία επτά χρόνια να πείσει το δικαστήριο να ξαναδεί την υπόθεσή της και βέβαια προτιμά τη βρετανική Δικαιοσύνη για πολλούς λόγους: όχι μόνο μένει πλέον στη χώρα, αλλά εκεί η νομοθεσία είναι πιο γενναιόδωρη προς τις πρώην συζύγους σε υποθέσεις διαζυγίων και ο πρώην σύζυγός της δεν έχει επιρροή στους δικαστές.

Ο 60χρονος Ποτάνιν έχει τρία πολυτελή γιοτ, το ένα 75 μέτρων, και ξόδεψε επτά εκατ. λίρες για τον γάμο της κόρης του. Εχει εγγραφεί στην πρωτοβουλία του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς και του Γουόρεν Μπάφετ, που προτρέπει τους πλούσιους να δωρίσουν πολλά χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εκανε την περιουσία του τη δεκαετία του ’90, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση και άρχισαν οι ιδιωτικοποιήσεις. Είναι ιδιοκτήτης κατά το ένα τρίτο της μεγάλης μεταλλευτικής εταιρείας Norilsk Nickel. Κατά καιρούς είχε μετοχές σε μεγάλες εταιρείες, ασφαλιστικές, αγροτικών προϊόντων, ΜΜΕ, πετρελαϊκές, τράπεζες, φαρμακευτικές κ.λπ. Εχει γραφεία, κτίρια και ξενοδοχεία στη Μόσχα και σε θέρετρα του σκι.

Πούτιν και Ποτάνιν στο Κρεμλίνο, το 2018 (EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK / KREMLIN)

Η πρώτη απόπειρα της Ποτάνινα να ανοίξει ξανά η υπόθεση σε βρετανικό δικαστήριο δεν είχε αποτέλεσμα, όμως επέμενε ότι είναι θύμα κατάφωρης αδικίας και η έφεσή της έγινε δεκτή αυτή την εβδομάδα, όπως σημειώνουν οι Times.

Η δικαστής σημείωσε ότι ναι μεν τα 30 εκατομμύρια κάνουν την Ποτάνινα πλούσια, «όμως όλα είναι σχετικά. Το ποσό αυτό είναι ένα ελάχιστο μερίδιο της τεράστιας περιουσίας της οικογένειας, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια ενός μακροχρόνιου γάμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...