456
Ανισόπεδη διάβαση αυτοκινητοδρόμου στη Πασαντίνα της Καλιφόρνιας, μέρος των γερασμένων αμερικανικών υποδομών | REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

«Πακέτο» 3 τρισ. δολάρια για υποδομές και πρόνοια, ο επόμενος στόχος του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 20:23
Ανισόπεδη διάβαση αυτοκινητοδρόμου στη Πασαντίνα της Καλιφόρνιας, μέρος των γερασμένων αμερικανικών υποδομών
|REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

«Πακέτο» 3 τρισ. δολάρια για υποδομές και πρόνοια, ο επόμενος στόχος του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 20:23

Με τον αγώνα ενατίον του κορονοϊού να είναι σε σχετικά καλό δρόμο όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στρέφει τώρα την προσοχή του στο κράτος, γνωρίζοντας ότι η μάχη στο Κογκρέσο για να εγκριθούν τα σχέδια του δεν θα είναι εύκολη.

Την Τετάρτη κατά την επίσκεψή του στο Πίτσμπουργκ, πρόκειται να ανακοινώσει τις βασικές αρχές ενός μεγάλου προγράμματος για τις υποδομές και θέσεις εργασίας, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα δώσει και μία πρώτη εικόνα για τον προϋπολογισμό του 2022, αναφέρει το Bloomberg.

Η παρουσίαση και η διαδικασία συζήτησης για το σχέδιο θα γίνει με πιο αργούς ρυθμούς γιατί δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση η πιεστική ανάγκη της πανδημίας.

Ο Μπάιντεν θα χρειαστεί να πείσει τη κοινή γνώμη, αλλά βέβαια τους βουλευτές και γερουσιαστές, για την έγκριση ενός πακέτου 3 τρισ. με έμφαση στις υποδομές, στο κοινωνικό δίχτυ ασφάλισης για τις ευπαθείς ομάδες, την κλιματική αλλαγή, την υγεία και τις κοινωνικές ανισότητες.

Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε γιατί δίνει προτεραιότητα σε αυτό το πακέτο και όχι σε άλλες πρωτοβουλίες, ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι πρόεδροι πρέπει να γνωρίζουν την κατάλληλη στιγμή για δράση.

Εξήγησε ακόμη ότι δίνεται έμφαση στις υποδομές, διότι με τη βελτίωσή τους θα αυξήσουν την παραγωγικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα προσφέρουν καλής ποιότητας θέσεις εργασίας.

Μαζί με την ανακοίνωση των βασικών αρχών ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει και πώς θα χρηματοδοτηθεί το φιλόδοξο σχέδιο του, ενώ δηλώνει δια της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, ανοιχτός και σε άλλες ιδέες και προτάσεις.

Ηδη όμως η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση πριν ακόμα ανακοινωθεί το παραμικρό είναι έτοιμη να αντιδράσει στα σχέδια του Λευκού Οίκου. Με το βλέμμα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 εξετάζει τρόπους για να επικεντρωθεί στις αυξήσεις φόρων και δαπανών, δύο θέματα τα οποία είναι κόκκινο πανί για το κόμμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόλις μία έδρα για να πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας και λίγες μόνο για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν το καταφέρνουν τον Νοέμβριο του 2022 θα φέρουν σε πολιτικά δύσκολη θέση τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Στελέχη του Λευκού Οίκου έχουν δηλώσει ότι το πακέτο ίσως σπάσει στα δύο καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν με την εισαγωγή  δαπανών για την κοινωνική πρόνοια μαζί με τις δημόσιες επενδύσεις. Αν όμως μοιραστεί το πακέτο σε δύο διαφορετικά νομοσχέδια, αυτό για τις υποδομές θα περάσει με ισχυρή διακομματική συναίνεση, ενώ το άλλο πρακτικά μόνο με τις ψήφους Δημοκρατικών.

Ωστόσο όπως σημειώνει το Bloomberg, δύσκολο έργο θα αποδειχθεί και η διατήρηση της ενότητας των Δημοκρατικών καθώς η περισσότερο μετριοπαθής πτέρυγα ανησυχεί για την αύξηση του ελλείμματος ενώ οι πιο προοδευτικοί, η «αριστερή πτέρυγα», έχει όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για δαπάνες. Μερίδα μάλιστα Δημοκρατικών ζητά να διατεθούν 2 τρισ. δολάρια μόνο για το κλίμα, ενώ μία άλλη ομάδα έχει προτείνει ένα πακέτο 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος χρόνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...