442
Το άγαλμα του ευρώ έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη, φαντάζει πάντα λαμπερό, αν και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται | EPA/ARMANDO BABANI

Ευρωζώνη: η γερμανική «ατμομηχανή» δεν τραβάει πια…

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 15:38
Το άγαλμα του ευρώ έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη, φαντάζει πάντα λαμπερό, αν και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται
|EPA/ARMANDO BABANI

Ευρωζώνη: η γερμανική «ατμομηχανή» δεν τραβάει πια…

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 15:38

Ανησυχητικές είναι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, αν εξεταστούν τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat και οι εκτιμήσεις της Κομισόν για το μέλλον. Η ανάπτυξη υπάρχει μεν στον «σκληρό πυρήνα της ΕΕ» αλλά επιβραδύνεται, καθώς οι συνολικές (και οι επιμέρους) επιδόσεις είναι οι χειρότερες της επταετίας.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δηλαδή με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2013.

Η μηδενική ανάπτυξη της Γερμανίας -πάντα στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους- ήταν σοκαριστική για τους αναλυτές που προέβλεπαν καλύτερη απόδοση. Ετσι πολλοί από αυτούς φοβούνται ότι τέτοιου μεγέθους αναποτελεσματικότητα, σε συνδυασμό με την πτώση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής και των καταναλωτικών δαπανών, ενδέχεται να οδηγήσει την ανάπτυξη της Γερμανίας και συνολικά της Ευρωζώνης υπό το μηδέν.

Η γερμανική οικονομία χτυπήθηκε και από την υποχώρηση και των εξαγωγών, καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές, και από τη μείωση των επενδύσεων κεφαλαίου σε μηχανήματα και εξοπλισμό. Αυξήθηκαν, παρά ταύτα, οι επενδύσεις στις κατασκευές.

Στις αρχές του 2019 οι οικονομολόγοι των διεθνών οίκων περίμεναν ανάκαμψη της μεταποίησης και αντοχή του κλάδου των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, ωστόσο η πραγματικότητα τους διέψευσε.

  • Ειδικά στις λιανικές πωλήσεις, ένα στοιχείο είναι πολύ αποκαλυπτικό: τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οποίος είναι μήνας εξαιρετικά καταναλωτικός για τους Ευρωπαίους, αυτές σημείωσαν πτώση 1,6% – ήταν η πιο απότομη μηνιαία πτώση που σημειώθηκε μέσα στη δεκαετία.

Θα υπάρξει βελτίωση το 2020; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Διότι τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου δεν προεξοφλούν τη στασιμότητα ή την περαιτέρω υποχώρηση, καθώς εκτιμάται ότι οι προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο διαγράφονται θετικότερες και ότι πρέπει να συντελεστούν σημαντικές διακοπές στη γραμμή τροφοδοσίας ώστε να υπάρξουν επιπτώσεις. Ομως υπάρχει και η απειλή του κορονοϊού, λόγω της παγκοσμιοποίησης.

Η επιδημία που πλήττει την Κίνα επηρεάζει ήδη τις αλυσίδες εφοδιασμού της παραγωγής, τις εξαγωγές και τα ταξίδια. Οι εξαγωγές αγαθών προς την Κίνα αντιπροσωπεύουν το 7% όλων των γερμανικών εξαγωγών. «Το ξέσπασμα της επιδημίας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την αναμενόμενη παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς οι ελπίδες που είχαμε για τη βελτίωση της κινεζικής οικονομίας μπορεί να εξανεμιστούν» λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Στέφαν Σνάιντερ. Ετσι η επίπτωση του κορονοϊού και στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν θα είναι αμελητέα.

Ηδη από πλευράς Κομισιόν έχει υπάρξει αναθεώρηση (προς τα πάνω) του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σε 1,3% για το 2020 και 1,4% για το 2021. Η επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 12 Μαρτίου και τότε θα ανακοινωθούν νέες αναθεωρήσεις για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Προς το παρόν η ABN Amro προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τους συντελεστές από το μείον 0,5% σε μείον 0,6% και θα αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων από 20 δισ. ευρώ σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...