471
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποδέχεται τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ | Nikos Libertas / SOOC

Χόιερ προς Σταϊκούρα: Εξαιρετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 14:07
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποδέχεται τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόιερ
|Nikos Libertas / SOOC

Χόιερ προς Σταϊκούρα: Εξαιρετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 14:07

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη καίριων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, τόσο με την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία όσο και με την προώθηση επενδυτικών σχεδίων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συμφώνησε ότι οι προοπτικές ανόδου της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικές και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών να συνεχίσει να συμβάλει, από κοινού με την ΕΤΕπ και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, στην αύξηση των επενδύσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, ώστε να καλυφθεί η μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας.

«Η υπερκάλυψη του επενδυτικού κενού αποτελεί για εμάς τον βασικό πυλώνα προκειμένου να επιτευχθεί υψηλός και διατηρήσιμος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργηθούν νέες, καλές θέσεις εργασίας και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι δανειακές συμβάσεις που θα υπογράψουμε εντός του έτους με την ΕΤΕπ, συνολικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 3,1 δισ. ευρώ, και να λειτουργήσουν ως όχημα για την επίτευξη των αναπτυξιακών επιδιώξεών μας».

Την Παρασκευή υπογράφηκαν τρεις δανειακές συμβάσεις, για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Οι δύο από τις τρεις συμβάσεις, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, αφορούν τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς και του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας με την ΕΤΕπ για τη στήριξη των επενδύσεων στον γεωργικό και αγροτοδιατροφικού κλάδο, καθώς και στον κλάδο της βιο-οικονομίας.

Η τρίτη, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που υπογράφεται με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στο πλαίσιο στήριξης του επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), έχει στόχο την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο Βέρνερ Χόιερ σημείωσε απευθυνόμενος στον υπουργό ότι «η διαρκής υποστήριξη και η στενή συνεργασία σας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και ιδίως με την Επενδυτική Ομάδα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, η οποία είναι εγκατεστημένη εδώ στην Αθήνα, εκτιμώνται ιδιαίτερα. Σημειώνεται ότι η επενδυτική ομάδα για την Ελλάδα είναι μια πρωτοτυπία για την ΕΤΕπ, δεν υπάρχει αλλού κι έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη».

«Η ισχυρή στήριξη που προσφέραμε πέρυσι αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία η ΕΤΕπ ανέπτυξε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε σχέση με το ΑΕΠ. Το 2019 οι χρηματοδοτήσεις του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 1,09% του ελληνικού ΑΕΠ», είπε ακόμη.

Επισήμανε ότι είχε έλθει στην Ελλάδα σε πιο δύσκολες εποχές και επισήμανε ότι «έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος από τότε και σας συγχαίρω για αυτό. Η δουλειά όμως συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της χώρας».

Ο Βέρνερ Χόιερ αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...