685
Ενας μεγάλος έρωτας: Λέοναρντ Κοέν και Μαριάν Ιλέν | Nick Broomfield/Twitter

Λέοναρντ-Μαριάν: ένας μεγάλος έρωτας και ένας ύμνος στην Υδρα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 08:50
Ενας μεγάλος έρωτας: Λέοναρντ Κοέν και Μαριάν Ιλέν
|Nick Broomfield/Twitter

Λέοναρντ-Μαριάν: ένας μεγάλος έρωτας και ένας ύμνος στην Υδρα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2019, 08:50

Τον Νοέμβριο του 2016 ο σπουδαίος Λέοναρντ Κοέν έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μία σπουδαία μουσική κληρονομιά. Η μουσική του, οι στίχοι – ποίησή του, ίσως να μην ήταν ποτέ οι ίδιοι, αν δεν είχε βρεθεί από πολύ νωρίς, από τη δεκαετία του ’60, στον δρόμο του, η γυναίκα που έμελλε να είναι η μούσα του. Η Μαριάν Ιλέν πέθανε και εκείνη το 2016, λίγους μήνες νωρίτερα από εκείνον.

Δεν ήταν πλέον μαζί, είχαν χωρίσει πολλά χρόνια πριν. Ή μήπως, ήταν ακόμα μαζί, μέχρι το τέλος της ζωής τους και ακόμη παραπέρα; Εχουμε την τάση να μετράμε τις σχέσεις ζωής με το πόσο «αντέχουν στον χρόνο». Και όμως. Τελικά, μπορεί να είναι το άτομο που θα γνωρίσεις στα πρώτα σου βήματα, και όχι εκείνο που θα μείνει μαζί σου ως τα τελευταία, που θα καθορίσει ολόκληρη την ύπαρξή σου.

Ολα αυτά τα υπαρξιακά ζητήματα του έρωτα, διερευνώνται μέσα από το ντοκιμαντέρ του Νικ Μπρούμφιλντ «Marianne and Leonard: Words of Love». Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης δεν είναι ένας αμέτοχος παρατηρητής στη σχέση του Λέοναρντ Κοέν με τη Μαριάν Ιλέν.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, είχε και ο ίδιος μία σύντομη αλλά έντονη -κυρίως από την πλευρά του – σχέση με την όμορφη Νορβηγίδα. Γνωρίστηκαν στον τόπο όπου άνθισε και ο θυελλώδης έρωτα της Ιλέν με τον Κοέν, στην Υδρα των 60s. Ηρθαν κοντά κατά τη διάρκεια ενός από τους πολλούς χωρισμούς του ζευγαριού. Ο Μπρούμφιλντ ήταν 13 χρόνια νεότερός της και την ερωτεύθηκε παράφορα. Οπως προκύπτει μέσα από το ντοκιμαντέρ, η επίδραση αυτής της χαρισματικής γυναίκας στη ζωή και στην καριέρα του σκηνοθέτη, ήταν εξίσου σημαντική με εκείνη στη ζωή και στην καριέρα του κορυφαίου καναδού τραγουδοποιού.

Η Μαριάν μέσα από αρχειακό υλικό, στην Υδρα (Universal)

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται πολύ σαφές πώς ένα τόσο όμορφο ελληνικό νησί όπως η Υδρα, μπορεί να κάνει θαύματα στην καλλιτεχνική δημιουργία. Αλλωστε, ο λόγος που πρωτοταξίδεψε εκεί ο Κοέν την άνοιξη του 1960, ήταν για να βρει έμπνευση για το πρώτο του μυθιστόρημα. Τελικά, γνωρίζοντας εκεί την Ιλέν, βρήκε πολλά περισσότερα.

Μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, γίνεται πολύ σαφές στον θεατή πώς η μαγεία ενός όμορφου τόπου και η λάμψη του ελληνικού ήλιου μπορεί να κάνει θαύματα σε μερικά χλωμά πρόσωπα που ήρθαν από τις μακρινές τους χώρες, αναζητώντας την έμπνευση, τον έρωτα, ή και τα δύο.

Οπως είχε πει ο Κοέν αρκετά χρόνια αργότερα για εκείνη την περίοδο: «Ηταν λες και όλοι ήταν νέοι και όμορφοι και γεμάτοι ταλέντο, καλυμμένοι με χρυσόσκονη. Ο καθένας είχε σπάνιες και μοναδικές ποιότητες. Αυτό φυσικά, σου το δημιουργεί πάντα η νιότη, κάτω όμως από το εκπληκτικό σκηνικό της Υδρας, όλες αυτές οι ποιότητες μεγεθύνονταν».

Στο φιλμ περιλαμβάνεται επίσης αρχειακό υλικό από τις πρώτες συναυλίες του Κοέν, όταν από ένας άγουρος και άγνωστος μουσικός μετατρεπόταν με σταθερά βήματα σε φαινόμενο της μουσικής βιομηχανίας. Στην αρχή της γνωριμίας τους, ο Κοέν ζούσε με την Ιλέν σχεδόν όλον τον χρόνο. Στη συνέχεια άρχισαν να βλέπονται δύο μήνες τον χρόνο, μετά δύο εβδομάδες, ώσπου κατέληξαν να βλέπονται δύο μέρες τον χρόνο. Η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται, οι πειρασμοί να πολλαπλασιάζονται και η πρώτη του μούσα, πέρασε μοιραία στο παρασκήνιο.

Ο Μπρούμφιλντ λέει χαρακτηριστικά για την Υδρα, ότι εκτός από πανέμορφο, ήταν επίσης και ένα «σκληρό νησί», που απαιτούσε «ατσάλινη θέληση» από τους καλλιτέχνες αν ήθελαν να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο τους. Αλλιώς, «η παραζάλη από το φτηνό αλκοόλ και οι ετοιμοπαράδοτες περιστασιακές σχέσεις μπορούσαν να σε καταπιούν». Οπως αποδείχτηκε, ο Κοέν, διέθετε την απαιτούμενη ατσάλινη θέληση. Κάποια στιγμή, άφησε το όμορφο ξανθό κορίτσι του ελληνικού καλοκαιριού, για να δίνει διάσημος. Ομως δεν την ξέχασε ποτέ, μέχρι το σχεδόν ταυτόχρονο τέλος της ζωής τους.

Πολλά χρόνια προτού εμφανιστεί ο εκνευριστικός όρος «influencer» που καραδοκεί στα social media, η Μαριάν Ιλέν υπήρξε μία πραγματικά επιδραστική προσωπικότητα, με αφορμή την οποία, ο Κοέν έγραψε μερικά από τα ωραιότερά του τραγούδια:  «So Long Marianne», «Hey, That’s No Way to Say Goodbye», «Bird on the Wire».

Υπάρχει μία συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών που δεν γίνονται ποτέ οι επίσημες αγαπημένες. Λειτουργούν σαν γέφυρες, για να περάσουν με ασφάλεια «εκείνον» από την άλλη πλευρά. Αυτό δεν τις κάνει λιγότερο σημαντικές. Ισα ίσα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...