357
Μουν Τζε Ιν και Κιμ Γιουνγκ Ουν συνομιλούν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στην Πιονγκγιάνγκ | Pyeongyang Press Corps/Pool via REUTERS

Πώς η Νότια Κορέα δελεάζει τον Κιμ με τα δισ. της Samsung (και της Hyundai και της LG)

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 12:43
Μουν Τζε Ιν και Κιμ Γιουνγκ Ουν συνομιλούν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στην Πιονγκγιάνγκ
|Pyeongyang Press Corps/Pool via REUTERS

Πώς η Νότια Κορέα δελεάζει τον Κιμ με τα δισ. της Samsung (και της Hyundai και της LG)

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 12:43

Στον πόλεμο και στον έρωτα όλα επιτρέπονται, πόσω μάλλον όταν αυτό το «όλα» περιλαμβάνει υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων.

Και μπορεί η Νότια και η Βόρεια Κορέα να μην βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά καθώς δεν διάγουν δα και… ειρηνική φάση στις σχέσεις τους, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν προσπαθεί να «τυλίξει» τον Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ το… χρώμα του χρήματος.

Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε Ιν κατά την άφιξη του δεύτερου στην Πιονγκγιάνγκ

Όπως σημειώνουν τα ξένα ΜΜΕ, ο Μουν πήρε μαζί του στην Πιονγκγιάνγκ, όπου πήγε την Τρίτη για τριήμερη επίσκεψη, τον κληρονόμο της Samsung, υποσχόμενος στον Κιμ πως ο βιομηχανικός κολοσσός θα προβεί σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Βόρεια Κορέα, αν η κυβέρνηση του δεχθεί να προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση –η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε μια, τύποις, ειρήνη ανάμεσα στις δυο Κορέες.

Ο 50χρονος Τζέι Λι Γιόνγκ, που αποφυλακίστηκε πριν από έξι μήνες αφού προηγουμένως είχε καταδικαστεί για την δωροδοκία της πρώην προέδρου της χώρας Παρκ Γκουν-χιέ, σε ένα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Νότια Κορέα, δεν είναι ο μόνος που συνόδευσε τον Μουν στο ταξίδι του αυτό.

Ο Μουν Τζε Ιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαιρετούν το πλήθος

Δίπλα στον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, στις συνομιλίες του με τον Κιμ κάθονταν επίσης οι CEO των άλλων δυο βιομηχανικών κολοσσών της χώρας, της Hyundai και της LG, αλλά και ο γενικός διευθυντής των σιδηροδρόμων της Νότιας Κορέας.

Ο στόχος, προφανής: η ριζική αναμόρφωση των σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Κορέας που αυτή τη στιγμή παραπαίουν.

Σε πρώτο πλάνο ο Τζέι Λι Γιόνγκ της Samsung παρακολουθεί την εκδήλωση

Όλοι αυτοί, ευελπιστούν να πρωταγωνιστήσουν σε ένα μελλοντικό οικονομικό παραμύθι ανάπτυξης κι επενδύσεων made in Korea που, σε μια κατάσταση πολιτικο-οικονομικής όσμωσης, θα οδηγήσει αφενός σε περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και αφετέρου σε ένα περιβάλλον όπου ο Κιμ δεν θα έχει πλέον κανένα λόγο να… πατήσει το κόκκινο κουμπί.

Πώς είπαμε ότι λένε το «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» στα κορεατικά;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...