618
| Alexandros Michailidis / SOOC

Τσίπρας: «Δεν θα παραδώσουμε τον λαό στους “yes-men” της λιτότητας»

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2016, 17:54

Τσίπρας: «Δεν θα παραδώσουμε τον λαό στους “yes-men” της λιτότητας»

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2016, 17:54

Σαφές πολιτικό περιεχόμενο και μηνύματα προς το εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προς τον ελληνικό λαό ότι δεν θα τον εγκαταλείψει στα χέρια των «yes men που επιθυμούν την επέκταση της λιτότητας», ενώ έτεινε χείρα συνεργασίας στην Αριστερά και στη Σοσιαλδημοκρατία για να αντιμετωπίσουν μαζί κοινούς κινδύνους στην Ευρώπη.

Χαρακτήρισε, τέλος, τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπείται στο συνέδριο «πολιτικό του» σπίτι και δήλωσε χαρούμενος γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε συντρόφους σε ένα δύσκολο, αλλά συναρπαστικό ταξίδι.

Σχετικά με την κατάσταση στη χώρα, τόνισε πως η Ελλάδα παλεύει να τελειώσει με τη λιτότητα, τα Μνημόνια και την ύφεση και επισήμανε ότι η οικονομία, έπειτα από αρκετές χρονιές ύφεσης, φέτος επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είπε ότι για την η κυβέρνησή του είναι θεμελιώδης η μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Οι πιστωτές μας και κυρίως το ΔΝΤ οφείλουν να καταλάβουν ότι η κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «οι πιστωτές μας πρέπει να ξέρουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και τώρα πρέπει (οι πιστωτές) να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μεσοπρόθεσμα το άνοιγμα της συζήτησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση, είπε ο Πρωθυπουργός, ως κυβέρνηση της Αριστεράς αντιστάθμισε τις θυσίες των χαμηλοσυνταξιούχων, καθιέρωσε τα σχολικά γεύματα, «πάγωσε» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές και όλα αυτά χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το πρόγραμμα, δίνοντας από την υπεραπόδοση εσόδων. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων και δη των πιο φτωχών».

«Δεν θα παραδώσουμε ποτέ το λαό μας στους “yes-men”, που θέλουν επέκταση της λιτότητας για πολλά ακόμη χρόνια», τόνισε.

Ακόμη, σε αναφορά του για τη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν είναι επιλογή για την Αριστερά να εγκαταλείψει τον λαό στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων. «Δεν μπορεί να γίνει δραπέτης της Ιστορίας» και συμπλήρωσε ότι ήταν δύσκολη επιλογή που έκανε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Συνεργασία κατά των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα και σε δυνάμεις πέραν της Αριστεράς και σε πολίτες που δεν έχουν ως τώρα ψηφίσει.

Πρότεινε «να εξαντληθούν οι δυνατότητες συνεργασίας κατά των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, κατά της ανόδου των ξενοφοβικών και εθνικιστικών δυνάμεων», όπως και τη σύσταση μόνιμου, ετήσιου φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, με θέμα την πολιτική συνεργασία.

«Η Ευρώπη δεν βρίσκεται μόνο σε θεμελιώδες σταυροδρόμι, είναι έτοιμη να διαβεί το Ρουβίκωνα. Η ανάκαμψη του εθνικισμού είναι αποτέλεσμα των ανοιχτών συνόρων της λιτότητας και των κλειστών συνόρων έναντι των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο», είπε και πρόσθεσε ότι η στενά μυωπική πολιτική «όχι στην αυλή μου», δίνει δύναμη στον ευρωσκεπτικισμό.

«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία απέναντι στον εθνικισμό. Να χτίσουμε ευρείες συμμαχίες για μια εναλλακτική πολιτική», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσκάλεσε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να δει και να αναλογιστεί την ιστορική της ευθύνη, βάζοντας έτσι τέλος στο νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

Η δημοκρατική, κοινωνική, σοσιαλιστική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί συλλογική προσπάθεια όλων των δυνάμεων, και όχι αποκλειστικό δικαίωμα κάποιας, οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

tsipras-eu-left
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο συνέδριο
Εύσημα στην ηγεσία

Με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Πρωθυπουργός απένειμε τα εύσημα στον απερχόμενο πρόεδρο, τον γάλλο Πιερ Λοράν, και στον νέο πρόεδρο, τον γερμανό ηγέτη του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι, προς το πρόσωπο του οποίου εξέφρασε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε: «Οταν ο τροχός της Ιστορίας γυρίζει πίσω, είναι στα χέρια της Αριστεράς να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...