302
Για να σπαταλούν λιγότερη ενέργεια στέκονται στο ένα πόδι τα φλαμίνγκο σύμφωνα με νέα μελέτη. | Shuterstock

Το ενεργειακό τρικ των φλαμίνγκο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 19:54
Για να σπαταλούν λιγότερη ενέργεια στέκονται στο ένα πόδι τα φλαμίνγκο σύμφωνα με νέα μελέτη.
|Shuterstock

Το ενεργειακό τρικ των φλαμίνγκο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2017, 19:54

«Οταν πηγαίνω τα παιδιά μου στο ζωολογικό κήπο και φτάνουμε στο σημείο που είναι τα φλαμίνγκο ακούω τον κόσμο να αναρωτιέται για την στάση των πτηνών στο ένα τους πόδι» αναφέρει ο Γιανγκ Χουι Τσανγκ, διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκριτικής Νευρομηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια. O Τσανγκ μαζί με την βιολόγο Λένα Τινγκ του Πανεπιστημίου Emory αποφάσισαν να προσπαθήσουν να μάθουν την αιτία αυτής της συνήθειας των φλαμίνγκο.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα theatlantic οι δύο ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φλαμίνγκο δαπανούν λιγότερη ενέργεια όταν στέκονται στο ένα πόδι. Στα πειράματα που έγιναν οι ερευνητές τοποθέτησαν φλαμίνγκο πάνω σε μια πλατφόρμα που επέτρεπε τη μέτρηση των ασκούμενων δυνάμεων. Όπως διαπιστώθηκε, τα πουλιά δεν κινούν σχεδόν καθόλου τους μύες όταν στέκονται στο ένα πόδι. Σε αυτή τη στάση, μάλιστα, δείχνουν να διατηρούν πιο εύκολα την ισορροπία τους. Μάλιστα σύμφωνα με τους ερευνητές ο μηχανισμός είναι τόσο αποτελεσματικός ώστε λειτουργεί ακόμα και όταν τα φλαμίνγκο είναι… νεκρά.

Στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να κρατήσουν όρθια δύο νεκρά φλαμίνγκο απλώς τεντώνοντας και σταθεροποιώντας στο έδαφος μόνο το ένα πόδι, ακριβώς κάτω από το κέντρο βάρους του σώματος.
Προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει για αυτή την συνήθεια των φλαμίνγκο έχουν αναφέρει ότι τα πτηνά απλώς στηρίζονται στο ένα πόδι για να ξεκουράζουν το άλλο ή για να ρυθμίζει καλύτερα την θερμοκρασία του σώματος τους.

Πρόσφατα είχε αποκαλυφθεί άλλο ένα μυστήριο που απασχολούσε τους επιστήμονες για τα φλαμίνγκο και ειδικότερα για το ροζ χρώμα τους. Οπως διαπιστώθηκε το ροζ χρώμα δημιουργείται από οργανικές χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στα φύκια και τα μικροσκοπικά οστρακόδερμα που τα φλαμίνγκο τρώνε στο νερό. Αντί όμως να πάνε κατευθείαν στο στομάχι τους, οι χρωστικές ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και απορροφώνται καθώς σχηματίζονται τα φτερά τους προσδίδοντάς τους αυτό το υπέροχο χρώμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...