409
Ο Στίβεν Χόκινγκ λέει ότι η επιβίωση του ανθρώπου περνά από μια παγκόσμια κυβέρνηση, από την αποίκηση σε άλλους πλανήτες αλλά και από την μη επικοινωνία μας με εξωγήινους πολιτισμούς | Jemal Countess/Getty Images/Ideal Image

Ο Στίβεν Χόκινγκ επιμένει: «Η τεχνολογία θα μας καταστρέψει»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2017, 19:54
Ο Στίβεν Χόκινγκ λέει ότι η επιβίωση του ανθρώπου περνά από μια παγκόσμια κυβέρνηση, από την αποίκηση σε άλλους πλανήτες αλλά και από την μη επικοινωνία μας με εξωγήινους πολιτισμούς
|Jemal Countess/Getty Images/Ideal Image

Ο Στίβεν Χόκινγκ επιμένει: «Η τεχνολογία θα μας καταστρέψει»

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2017, 19:54

Τα τελευταία χρόνια ο διάσημος βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ παρεμβαίνει δημόσια πολύ συχνά για να διατυπώσει τις απόψεις και κυρίως τις ανησυχίες του για την πορεία της ανθρωπότητας.

Εχει πει ότι με τον τρόπο που ο άνθρωπος συμπεριφέρεται στην Γη, σύντομα ο πλανήτης μας δεν θα μπορεί να μας φιλοξενήσει και θα πρέπει να μετακομίσουμε σε άλλους κόσμους, αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ύπαρξη μας στο Σύμπαν. «Η ανθρωπότητα δεν έχει μέλλον αν δεν αποικήσει άλλους κόσμους στο Διάστημα» έχει δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις του ο Χόκινγκ που πρόσφατα ανέφερε την πληθυσμιακή έκρηξη, τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, την εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας αλλά και ασθένειες που μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλες επιδημίες, ως παράγοντες που δοκιμάζουν τις αντοχές της ανθρωπότητας.

Προς έκπληξη πολλών ο Χόκινγκ έχει ταχθεί επίσης κατά των προσπαθειών που γίνονται για να επικοινωνήσουμε με προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

Υποστηρίζει ότι κατά πάσα πιθανότητα ένα προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός θα έχει επεκτατική και επιθετική συμπεριφορά και κάνοντας γνωστή σε αυτόν τον πολιτισμό την παρουσία μας αν αποφασίσουν οι εξωγήινοι να έρθουν εδώ δεν θα είναι για καλό.

Ο Χόκινγκ στηρίζει την άποψη του στο παράδειγμα των προηγμένων τεχνολογικά Ευρωπαίων που όταν ανακάλυψαν την αμερικανική ήπειρο και αποφάσισαν να πάνε εκεί, οι τοπικοί πληθυσμοί είτε εξοντώθηκαν με διαφόρους τρόπους είτε υποδουλώθηκαν.

O Xόκινγκ που έκλεισε πρόσφατα τα 75 έτη ζωής σε άρθρο του στους βρετανικούς Times αναφέρει:

«Από την αρχή του ανθρώπινου πολιτισμού η επιθετικότητα είχε αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο αφού προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα στην διαδικασία της επιβίωσης. Η επιθετικότητα είναι εμφυτευμένη στα γονίδια όπως ορίζει και η δαρβινική εξέλιξη. Τώρα όμως η τεχνολογία προοδεύει με τέτοιο ρυθμό που η επιθετικότητα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο καταστροφής. Διαθέτουμε πλέον την τεχνολογία για να καταστρέψουμε τον πλανήτη αλλά ακόμη δεν έχουμε βρει τρόπο για να αποδράσουμε από αυτόν, αν χρειαστεί. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ελέγξουμε τα έμφυτα επιθετικά ένστικτα μας με λογική και σωφροσύνη ώστε να μην βιώσουμε την απειλή της εξαφάνισης από ένα πυρηνικό ή βιολογικό πόλεμο ή από κάποιο γενετικά τροποποιημένο ιό».

Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι η μόνη ορατή λύση για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι να δημιουργηθεί κάποια μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης η οποία θα δημιουργήσει τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μην απειληθεί η ανθρωπότητα από τον ίδιο της τον εαυτό. Ο κορυφαίος επιστήμονας σπεύδει βέβαια να σημειώσει ότι μια παγκόσμια κυβέρνηση μπορεί να είναι ιδανική για να αποφύγουμε την αυτοκαταστροφή αλλά μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες. «Μια τέτοια μορφή εξουσίας μπορεί να μετατραπεί σε τυραννία» τονίζει στο άρθρο του ο Χόκινγκ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...