557
Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής στρέφεται συντριπτικά υπέρ της ΝΔ | Alexandros Michailidis / SOOC

Η Public Issue έδωσε 24 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ!

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 17:50
Η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής στρέφεται συντριπτικά υπέρ της ΝΔ
|Alexandros Michailidis / SOOC

Η Public Issue έδωσε 24 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ!

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 17:50

Δεδομένο πρώτο. Η Public Issue είναι εταιρεία σφυγμομέτρησης κοινής γνώμης που δεν μετρά πρόθεση ψήφου αλλά μια σειρά από άλλα στοιχεία· ένα από αυτά αποκαλείται εκτίμηση εκλογικής επιρροής ενός κόμματος.

Δεδομένο δεύτερο. Η Public Issue διέκοψε τη συνεργασία της με την εφημερίδα-κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» η οποία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ανακοίνωσε ότι παύει να δημοσιεύει τις έρευνές της χωρίς άλλη εξήγηση. Είχε ήδη προηγηθεί μια «προβληματική» δημοσίευση της έρευνας στα τέλη του Σεπτεμβρίου όταν η εφημερίδα πάσχιζε να εξηγήσει την δημοσκοπική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος και είχε αρνηθεί να δημοσιεύσει τα ευρήματα στο μέγεθος της εκτίμησης εκλογικής επιρροής. Τουλάχιστον η «Aυγή» είχε δημοσιεύσει το ότι εννιά στους δέκα Ελληνες θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

Δεδομένο τρίτο. Το περίφημο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για τον Οκτώβριο, το οποίο  βασίστηκε σε τηλεφωνική έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.004 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, μεταξύ 20 και 27 Οκτωβρίου, έδωσε ένα κολοσσιαίο προβάδισμα 24% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του αναιμικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18%, η Χρυσή Αυγή 8%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη επίσης 8%, το ΚΚΕ 7,5%, το Ποτάμι 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,5%, οι ΑΝΕΛ 2% και η Eνωση Κεντρώων 2%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 7,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 30%.

upl5818aedd9a2bd

Με αναγωγή επί των εδρών και με αυτά τα ποσοστά, η ΝΔ κάνει άνετα αυτοδύναμη κυβέρνηση με 176 βουλευτές! Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 54 (από 145 τον Σεπτέμβριο του 2015), το ΠΑΣΟΚ θα έχει 24, η Χρυσή Αυγή άλλους 24, και το ΚΚΕ 22 βουλευτές! Υπό αυτό το πρίσμα ακόμα και το σενάριο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές για να σώσει ό,τι μπορεί, δεν στέκει. Διότι αυτό το σενάριο θέλει τον Πρωθυπουργό να προσφεύγει στις κάλπες προκειμένου να εγκλωβίσει τη ΝΔ σε μια πύρρειο νίκη με μη αυτοδυναμία – και με τις μεθεπόμενες εκλογές να γίνονται με απλή αναλογική. Αν όμως η ΝΔ έχει εξασφαλισμένη την αυτοδυναμία, όπως προεξοφλούν ορισμένες δημοσκοπήσεις, η στρατηγική αλλάζει.

Αποκαλυπτικά είναι, ωστόσο, και τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας.

Στο ερώτημα εάν σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές, 50% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον χρειάζεται έναντι 48% που κρίνει πως μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές.

Στο ερώτημα «Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;» το 89% απάντησε σε λάθος κατεύθυνση. Ακόμη, το 68% εκτιμά ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 75% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 42% έναντι 21% του Αλέξη Τσίπρα. Ενα 35% φαίνεται να μην προτιμά κανέναν από τους δύο αρχηγούς.

Σύμφωνα με την έρευνα η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώτη καθώς λιγότερο δημοφιλής από τον Πρωθυπουργό είναι μόνο ο συγκυβερνών πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και ο υπόδικος για εγκληματική οργάνωση Νίκος Μιχαλολιάκος. Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της Public Issue εδώ.

mi1

Στη μακρινή Ινδονησία, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη για να συζητήσει την αμυντική συνεργασία, βρήκαν τον Πάνο Καμμένο τα νέα από τη δημοσκόπηση της Public Issue.

Αυτή ήταν η αντίδρασή του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...