471
Απόλυτα ικανοποιημένη από το βραβείο η Τζούντι Ντεντς | REUTERS/Neil Hall

Μετά από οκτώ Ολίβιε, η Τζούντι Ντεντς δεν τα παρατά

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 11:00
Απόλυτα ικανοποιημένη από το βραβείο η Τζούντι Ντεντς
|REUTERS/Neil Hall

Μετά από οκτώ Ολίβιε, η Τζούντι Ντεντς δεν τα παρατά

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2016, 11:00

Ο χαρακτηρισμός, όπως τον δίνει ο θεατρικός κριτικός της Telegraph, δεν φαίνεται καθόλου αδικαιολόγητος: η ντέιμ Τζούντι Ντεντς είναι η μεγαλύτερη ηθοποιός της εποχής μας.

Αν χρειάζεται (άλλη) μία απόδειξη για αυτό, είναι το όγδοο θεατρικό βραβείο Λόρενς Ολίβιε της καριέρας της, με το οποίο τιμήθηκε το βράδυ της Κυριακής στη λαμπερή εκδήλωση στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου. Η βράβευση δεν ήταν έκπληξη αν κρίνει κανείς από την ερμηνεία της και δύσκολα θα ξεπεραστεί στο μέλλον, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Μπορεί η παράσταση του «Χειμωνιάτικου Παραμυθιού» του Σαίξπηρ, στην οποία είχε τον ρόλο της Παυλίνας, να μην ενθουσίασε ιδιαίτερα τους κριτικούς λόγω της προσέγγισης του έμπειρου στο σαιξπηρικό θέατρο ηθοποιού και σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα, η 81χρονη ηθοποιός όμως θεωρήθηκε η σταρ του έργου.

«Δεν το περίμενα» δήλωσε μετά τη βράβευση και πρόσθεσε ότι είχε βάλει ένα στοίχημα με τον εγγονό της και, τώρα που το έχασε η ίδια, θα πάνε μαζί για δείπνο.

Για την ερμηνεία της σε πρώτο ρόλο βραβεύτηκε με Ολίβιε η Ντεζίν Γκόου στο «People, Places and Things» στον ρόλο μιας εξαρτημένης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ηθοποιού που αποφασίζει να αποτοξινωθεί. Η Γκόου, γράφει η Guardian, είχε σχεδόν φτάσει να εγκαταλείψει την ηθοποιία μετά από μάχη που έδινε και η ίδια με τις εξαρτήσεις.

Στους ανδρικούς ρόλους, το πρώτο βραβείο πήγε στον Κένεθ Κράνχαμ στο ρόλο ενός άνδρα που πάσχει από Αλτσχάιμερ στο «The Father» και το δεύτερο βραβείο στον Μαρκ Γκάτις για την ερμηνεία του στο «Τρεις ημέρες στην εξοχή», μια διασκευή του έργου του Ιβάν Τουργκένιεφ.

2016-04-03T201509Z_1815869108_GF10000370256_RTRMADP_3_AWARDS-OLIVIER
Με τον σκηνοθέτη της παράστασης και ηθοποιό σερ Κένεθ Μπράνα (REUTERS/Neil Hall)

Η Ντεντς στα σχεδόν 60 χρόνια της καριέρας της έχει δείξει ότι μπορεί να περάσει από έργα του κλασικού ρεπερτορίου, όπως τον Σαίξπηρ -τι άλλο και τι καλύτερο για έναν Βρετανό- στον μαζικό αλλά ποιοτικό κινηματογράφο της σειράς του Τζειμς Μποντ, σαν μια απόλυτα αγγλίδα επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας.

Αυτόν τον καιρό συνεχίζονται τα γυρίσματα του (και πάλι) σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ΄» στον ρόλο της δούκισσας του Γιορκ μαζί με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.

Το σημαντικό, λέει η ίδια η Ντεντς, είναι να μην σταματάς. Στο Reuters, και σε ερώτημα αν θέλει να αποσυρθεί, απαντά: «Ποιος θέλει να σταματήσει; Οχι, θέλω να έχω δουλειά. Είναι σαν να βάζεις το αυτοκίνητο στο γκαράζ. Μετά ποτέ δεν θα πάρει μπροστά».

Τα βρετανικά θεατρικά βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από το 1976. Αρχικά ονομάζονταν βραβεία της Εταιρείας του Γουεστ Εντ, αλλά από το 1984 μετονομάστηκαν σε Λόρενς Ολίβιε, προς τιμήν του κορυφαίου βρετανού ηθοποιού.

Για την ιστορία, την δική της και τη μελλοντική των βρετανών ηθοποιών, ιδού τα οκτώ βραβεία με τα οποία έχει τιμηθεί η Τζούντι Ντενς:

1977 για τον «Μάκβεθ»

1980 για το «Juno and the Paycock»

1983 για το «Pack of Lies»

1987 για τον σαιξπηρικό «Αντώνιος και Κλεοπάτρα»

1995 για το «A Little Night Music»

1996 για το «Absolute Hell»

και το 2004 ένα ειδικό βραβείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...