547
Η ισπανική σημαία πάνω από το κοινοβούλιο της χώρας | REUTERS/Andrea Comas

Πιο κοντά oι εκλογές στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 13:58
Η ισπανική σημαία πάνω από το κοινοβούλιο της χώρας
|REUTERS/Andrea Comas

Πιο κοντά oι εκλογές στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 13:58

Στο ίδιο έργο θεατές. Κάπως έτσι συνοψίζεται η κατάσταση στην Ισπανία, σχεδόν ένα τετράμηνο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι οποίες βύθισαν τη χώρα στην ακυβερνησία.

Και αν δεν μπορέσει ο βασιλιάς Φίλιππος να βγάλει κάποιον… άσο από το μανίκι του, η κατάσταση αυτή φαίνεται πως θα συνεχιστεί για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, αφού το πλέον πιθανό σενάριο είναι να πάμε ξανά σε κάλπες. Πότε; Στις 26 Ιουνίου λογικά.

Την κατάσταση στο δυτικό άκρο της Ευρώπης περιγράφει στην στήλη του στους Financial Times ο Πίτερ Σπίγκελ, με τον δημοσιογράφο να προσπαθεί να σκιαγραφήσει το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό αυτή την στιγμή.

Με βάση τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών αναλυτών, στην περίπτωση που οι Ισπανοί οδηγηθούν ξανά μέσα στο παραβάν, οι κάλπες θα βγάλουν περίπου τα ίδια αποτελέσματα. Η τάση δείχνει μικρή ενίσχυση για τον Μαριάνο Ραχόι και το κεντροδεξιό κόμμα του, κάτι που ερμηνεύεται σε ένα ποσοστό κοντά στο 29%-30%. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποσπάσει 28,7%. Οσον αφορά το σοσιαλιστικό κόμμα του Πέδρο Σάντες, αυτοί αναμένεται να χάσουν κάποιες ψήφους, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιηθούν σημαντικά από το 22% που είχαν φτάσει τον Χειμώνα. Και όσο τα κόμματα δεν δείχνουν διατεθειμένα να αλλάξουν τακτική, τόσο η ακυβερνησία φαίνεται πως θα συνεχιστεί.

2016-04-04T091442Z_696944797_D1AESWKGESAC_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-POLL
Ραχόι (αριστερά) και Ριβέρα (αρχηγός των Ciudadanos) είναι οι πιο πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι αυτή την στιγμή / photo: REUTERS/Andrea Comas

Υπενθυμίζεται πως σοσιαλιστές και Podemos δεν κατάφεραν να βρουν κοινό σημείο επαφής, ενώ ούτε οι Ciudadanos που μπήκαν στον χορό των συζητήσεων κατάφεραν να συγκεράσουν τις διαφορές. Μάλιστα, οι τελευταίοι με τους Podemos φαίνεται πως έχουν ακόμη περισσότερα να χωρίσουν. Ριέρα και Ιγκλέσιας δύσκολα θα βρουν κοινό σημείο επαφής και μετά τις κάλπες.

Αλλά η μπάλα θα βρεθεί και πάλι στα χέρια του Ραχόι. Αυτός είναι που θα κληθεί να κάνει ξανά παιχνίδι. Αυτός είναι που θα ζητήσει και πάλι από τους σοσιαλιστές να πουν «ναι» στην πρόταση συγκυβέρνησης. Η ισπανική εκδοχή, δηλαδή, των κυβερνήσεων από το 2012 και μετά, στην Ελλάδα.

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που προβληματίζει τον Σάντες. Ο ηγέτης των ισπανών σοσιαλιστών φοβάται πως εάν μπει σε συγκυβέρνηση με τον Ραχόι η τύχη του θα είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρέθηκε να παλεύει με μονοψήφια ποσοστά για την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση.

Αποχωρήσεις από την ηγεσία

Στο μεταξύ, δεν είναι λίγα τα σενάρια που έχουν αρχίσει και διακινούνται για τα όσα ενδέχεται να συμβούν αμέσως μετά τις επόμενες εκλογές. Τόσο ο Σάντσες, όσο και ο Ραχόι δεν δείχνουν να είναι ακλόνητοι στις θέσεις τους κι αυτό γιατί ο κόσμος της Ισπανίας τους έχει συνδέσει με… παλαιοκομματικές τακτικές. Κι αν τα πράγματα στο στρατόπεδο των σοσιαλιστών είναι… μετρημένα κουκιά, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και στην κεντροδεξιά παράταξη. Ο εσωτερικός αντίπαλος του Ραχόι ακούει στο όνομα Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία, η οποία αυτή την περίοδο ασκεί την πρωθυπουργία της χώρας. Τεχνοκράτης και προερχόμενη από την παράταξη του Ραχόι έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και εγγράφει… γαλόνια, προβάροντας –γιατί όχι;- και το κοστούμι της παραμονής της στο πεδίο της πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Σπίγκελ, όσο και οι διεθνείς αναλυτές τονίζουν πως το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Ραχόι να καταφέρει να κερδίσει μερικές έδρες ακόμη και να πείσει τους Ciudadanos να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί του. Αλλά όλα αυτά δεν αναμένεται να συμβούν σύντομα…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...