273
Ο Βιμ Βέντερς τον περασμένο Φεβρουάριο στο Βερολίνο | Clemens Bilan/Getty Images for Glashuette Original/Ideal Images

Βερολίνο/ Ο Βιμ Βέντερς σκηνοθετεί για πρώτη φορά όπερα

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 12:13
Ο Βιμ Βέντερς τον περασμένο Φεβρουάριο στο Βερολίνο
|Clemens Bilan/Getty Images for Glashuette Original/Ideal Images

Βερολίνο/ Ο Βιμ Βέντερς σκηνοθετεί για πρώτη φορά όπερα

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 12:13

Αυτό το φλερτ κράτησε πολλά χρόνια: η Κρατική Οπερα του Βερολίνου ήθελε διακαώς να συνεργαστεί με τον κινηματογραφικό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς. Και τα κατάφερε. Ο δημιουργός της ταινίας «Τα φτερά του Ερωτα» θα σκηνοθετήσει την όπερα του Μπιζέ «Αλιείς Μαργαριταριών» σε μια παραγωγή που θα ανέβει στις 24 Ιουνίου του 2017 με διευθυντή ορχήστρας τον Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ (είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής της Οπερας).

Είναι η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης θα επιχειρήσει να ασχοληθεί με αυτό το δύσκολο, πολυεπίπεδο είδος τέχνης που είναι η όπερα. Αν και η μουσική υπήρξε καθοριστική στη ζωή και στην τέχνη του, δεν ήταν η όπερα αυτή που τον καθόρισε. Δήλωνε ο ίδιος σε συνέντευξη του «Αν δεν υπήρχαν οι Kings, ο Βαν Μόρισον, οι Rolling Stones και πάνω απ’ όλους ο Μπομπ Ντίλαν δε θα τολμούσα ποτέ να εγκαταλείψω τις σπουδές ιατρικής και φιλοσοφίας για ν’ αφοσιωθώ σε κάτι τόσο αβέβαιο, όπως η καλλιτεχνική δημιουργία».

Και συνεχίζει ο Βέντερς αναλύοντας πως η μουσική τον επηρέασε ως σκηνοθέτη: «Σαν σκηνοθέτης ασκεί κανείς ταυτόχρονα πολλά επαγγέλματα: είναι ψυχίατρος, λογιστής, δικηγόρος, ταξιδιωτικός πράκτορας, αρχιτέκτονας, φωτογράφος, αφηγητής, διαφημιστής, συγγραφέας και πολλά ακόμη τα οποία δεν είναι τόσο λαμπερά και δημιουργικά. Πίσω απ’ όλα αυτά υπάρχουν μόνο δύο αληθινοί προορισμοί: του ταξιδιώτη και του ονειροπόλου. Κανένα δεν μπορεί να διαχωριστεί από το άλλο. Οι ταινίες είναι πάντα ταξίδια είτε προς τα έξω, είτε προς τα μέσα. Και χωρίς να έχει πρώτα ονειρευτεί, κανείς ταξιδιώτης δεν ξεκινά το ταξίδι. Και οι δύο αυτές ασχολίες μου έχουν μια κοινή πηγή, από την οποία αναβλύζει διαρκώς έμπνευση και ενέργεια. Κι αυτή είναι η μουσική. Χωρίς αυτή δε θα ήμουν ούτε ταξιδιώτης ούτε ονειροπόλος και άρα ούτε σκηνοθέτης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...