2646
O Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγεί κάτι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Που δεν δείχνει και πολύ ενθουσιασμένος... | © European Union

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 19:32
O Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγεί κάτι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Που δεν δείχνει και πολύ ενθουσιασμένος...
|© European Union

Τι πήρε και τι έχασε η Ελλάδα στο Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 19:32

«Εθνική επιτυχία» αποτελεί κατά το Μαξίμου η απόφαση του Eurogroup για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους. Είναι όμως έτσι; «Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ. ευρώ, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων», σημείωναν οι ίδιες πηγές λίγο αφότου ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το βράδυ της Δευτέρας. Ωραία. Αλλά παράλληλα μπαίνουν στο τραπέζι νέα μέτρα και μια παράταση της εποπτείας και των υψηλών πλεονασμάτων για χρόνια μετά το 2018. Οχι και τόσο ωραία δηλαδή. Ηδη η ΝΔ είπε ότι δεν πρόκειται για επιτυχία και έκανε λόγο για «δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα». Ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε λόγο για επερχόμενο τέταρτο μνημόνιο και χωρίς νέο δάνειο…

Οι υπουργοί οικονομικών τς Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους κατά είκοσι ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060 –ήταν το σχέδιο του ESM που είχε διαρρεύσει προ μίας εβδομάδας και ήταν κάτι που είχε προβλεφθεί από τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο έγινε σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018· η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα διότι τότε θα έχει αυξηθεί το ΑΕΠ, αλλά οι δανειστές επιμένουν για διαρθρωτικές αλλαγές (βλ. συντάξεις, μείωση του Δημοσίου κλπ).

Πόσο θα κρατήσει αυτό; Από τη συνεδρίαση του Eurogroup προέκυψε ότι δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση. Οπως είπε χαρακτηριστικά –και γελώντας!– ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, «υπήρχαν 19 διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τη διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος». Και εξήγησε ότι άλλοι υπουργοί υποστήριζαν τη διατήρηση του στόχου 3,5% για τρία χρόνια, άλλοι για πέντε και άλλοι για δέκα (αυτοί είναι οι Γερμανοί). Οποιο όμως και να είναι το χρονικό πλαίσιο που τελικά θα αποφασιστεί, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η ελληνική πλευρά συμφώνησε ότι θα βρει με τους δανειστές έναν μηχανισμό αλλά και θα λάβει περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα για να εξασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% μετά τη λήξη του προγράμματος και για όσο διάστημα χρειαστεί! Ολο αυτό το σχήμα παραπέμπει στη συνέχιση της εποπτείας για αρκετά χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, εξ ου και η αναφορά του κ. Βενιζέλου σε «τέταρτο Μνημόνιο».

Παράλληλα εξάλλου, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς ως το τέλος του χρόνου. Κατά συνέπεια το κλείσιμο της αξιολόγησης μετατίθεται για τις αρχές του 2017. Την ίδια ώρα οι υπουργοί της Ευρωζώνης προανήγγειλαν μια σειρά από επιπλέον μέτρα καθώς και ένα μηχανισμό που θα εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, δηλαδή και μετά το 2018. Αρα ακόμα και αν γλιτώσουμε από τη δεκαετία του 3,5% που απαιτεί το Βερολίνο, θα είναι σίγουρα κάποια πολύ σκληρά χρόνια και μετά το 2018…

Οπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, αναφορικά με την τεχνική συμφωνία «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά». Ο Ολλανδός προσέθεσε ότι «οι Θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα: «το ΔΝΤ επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, παραπέμπεται για το μέλλον η απόφαση για το πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Οπως είπε ο κ. Ντάισελμλπουμ, στο Eurogroup υπάρχουν πολλές απόψεις που φτάνουν μέχρι και 10 χρόνια και ότι η τελική διάρκεια θα αποφασιστεί «μελλοντικά».

datsak
Εύθυμο αλλά ίσως αινιγματικό ύφος των υπουργών Οικονομικών, Ντάισελμπλουμ (αριστερά) και Τσακαλώτου (REUTERS/Francois Lenoir)

Πέρα από τη θριαμβολογία της κυβέρνησης, ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία πρέπει μάλιστα να περιληφθούν στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα οποία θα «κλειδώνουν» το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

«Το Eurogroup σημειώνει ότι η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) όπως και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup.

Ενα κομβικό και ακανθώδες σημείο είναι ότι με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν στο EuroWorking Group, για να θεωρηθεί ότι έχει «κλειδώσει» ο στόχος του 3,5% θα πρέπει να έχει υπογραφή του ΔΝΤ. Κάτι που σημαίνει ότι τα νέα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι στον «αέρα» η διαφορά του 0,1-0,2%, για την οποία μιλούσε η Αθήνα ως διαφορά μόνο με τους Ευρωπαίους. Από το Μαξίμου επιμένουν ότι ούτε το ΔΝΤ είχε ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018. Ομως, όπως προκύπτει τώρα, αν και δεν διευκρινίζεται πόσα μέτρα θέλουν, το ζήτημα είναι ότι τα επιθυμούν.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Ο κεντρικός άξονας των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που πρότεινε ο ESM και τα οποία ενέκρινε το Eurogroup, αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, αλλά και την την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη – από 28,3 έτη σήμερα. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος για την Ελλάδα, αντισταθμίζεται από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα. Οπως είπε, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμλπουμ ξεκαθάρισε ότι τα πιθανά μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν στο δεύτερο μισό του 2018, εφόσον έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε τότε θα γίνει η οριστική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ, το οποίο στην παρούσα φάση θα κάνει προσωρινή μελέτη για να αποφασίσει για τη συμμετοχή του. Με άλλα λόγια ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έστω και με συμβουλευτικό ρόλο, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις που λένε ότι το θέμα δεν είναι η συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά αν θα συμμετέχει με συμβουλευτικό ρόλο ή θα βάλει και χρήματα.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχιστούν» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και ότι «έως τέλος του έτους θα έχουμε θετικά αποτελέσματα». Οπως τόνισε, «οι περισσότερες χώρες αναγνώρισαν τις μεταρρυθμίσεις και που έχει κάνει η Ελλάδα. Αυτή η πρόοδος θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από το ΔΝΤ». Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση είπε ότι «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν οι συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε τεχνική συμφωνία» και ότι «επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί», τονίζοντας ότι «σε πάρα πολλά σημεία έχουμε ήδη συμφωνία».

«Καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Πρόοδος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. ”Πράσινο φως” για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup σε σχέση με τα βραχυχρόνιου χαρακτήρα μέτρα τα οποία αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα ο γάλλος υπουργός δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να απαιτηθεί η εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Σαπέν δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή θα συνεχιστεί επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη διαπραγματεύσεις.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που έχει γίνει για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ιδιαίτερα καλωσόρισε τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, που επιτρέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) όπως και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω σημαντικών μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του ΔΣ του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, για να γίνει πλήρως λειτουργικό το ταμείο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα επιτευχθεί έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Επίσης υπενθύμισε τη σημασία μίας δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις υπό το πλαίσιο της ΕΕ.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουμε με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό».

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Για την ελληνική κυβέρνηση «η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση», όπως ανέφερε σε σχόλιό του του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε στην ανακοίνωση, «εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22% του ΑΕΠ, δηλαδή, τουλάχιστον, 45 δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.

»Η κυβέρνηση εξάλλου κράτησε στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.

» Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:
– Την ανάγκη για αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στη
– Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του προγράμματος».

 Για δημοσιονομικό κενό για το 2018 κάνει λόγο η ΝΔ

Κάθε άλλο παρά επιτυχία ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Οπως επισημαίνει η ΝΔ η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του «κόφτη».

Στην ανακοίνωση τονίζει ότι «τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Βιωσιμότητα που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής Κυβέρνησης». Συμπληρώνει ωστόσο ότι «δυστυχώς αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

Αντίστοιχα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε σε σχόλιό του στο Twitter ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί ξανά το 2060, ενώ «εμείς θα πληρώσουμε ξανά νέους φόρους 2,6 δισ.».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών είχε εποπτεύσει και διαχειριστεί τη μεγάλη απομείωση χρέους με το PSI το 2012. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για επερχόμενο τέταρτο Μνημόνιο και υποβάθμισε τη σημασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup. Σε αναλυτικό σχόλιό του ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι τα «βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν έχουν κανένα βραχυπρόθεσμο όφελος, τα μακροπρόθεσμα χάθηκαν από τη συζήτηση και τα μεσοπρόθεσμα παραπέμπονται για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και θα συνδεθούν τότε με όρους που είναι το άλλο όνομα του τέταρτου μνημονίου αλλά χωρίς δάνειο»….

Από την πλευρά της η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως «η απόφαση του Eurogroup είναι μία ανάσα με μεγάλο κόστος».

«Ανεπαρκή τα μέτρα για το χρέος, απέχουμε πολύ από συμφωνία», σύμφωνα με το ΔΝΤ

Σε τροχιά σύγκρουσης φαίνεται πως μπαίνουν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ευρωπαίοι εταίροι, μετά τη απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά να μεταθέσει πλήρως τη συζήτηση για βαθύτερες παρεμβάσεις για τα μετά το τέλος του Μνημονίου, στα μέσα του 2018.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι εταίροι για το 2018 και τουλάχιστον λίγα χρόνια μετά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι Θεσμοί απέχουν ακόμα πολύ προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται ελάφρυνση από τους εταίρους. Το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος. Το Ταμείο άφησε, μάλιστα, αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και έως και δέκα χρόνια μετά, απαίτηση που αφήνει ανοιχτό τον κίνδυνο νέων δημοσιονομικών μέτρων. Ο αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5% αλλά επέμεινε ότι το ιδανικό θα ήταν το «κόψιμο» του στόχου στο 1,5%. Επισήμανε δε, ότι όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο όλος στόχος. Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η πηγή διευκρίνισε ότι το Ταμείο κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

Το Βερολίνο πιέζει για τα πλεονάσματα

Νωρίτερα πριν διεξαχθεί η συνεδρίαση, ο γερμανικός και αμερικανός Τύπος περιέγραφαν ένα σκηνικό καβγά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν στη χώρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το Βερολίνο πίεζε να παραταθεί για άλλα δέκα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που συμφωνήθηκε για το 2018! Αντιθέτως, σε αυτό το σενάριο «η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν κίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας και γι’ αυτό επιθυμούν την ελάφρυνση του χρέους», όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική Wall Street Journal προέβλεπε δύο σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: είτε έναν συμβιβασμό μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ύψος τον μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, με «τίμημα» η Ελλάδα να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, είτε, ως εναλλακτική λύση, η σιωπηλή αναβολή των κρίσιμων ελληνικών θεμάτων έως το επόμενο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα ως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που θα οδηγήσει σε τέταρτο μνημόνιο για να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

2016-12-05T103825Z_1777389391_RC184429A900_RTRMADP_3_EUROZONE-GREECE
Στιγμές δημιουργικής χαράς ανάμεσα στους δύο Γάλλους της παρέας, τον υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν (αριστερά) και τον ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί (REUTERS/Francois Lenoir)

Ενώ, λοιπόν, η Ελλάδα ήταν και πάλι πρωταγωνίστρια, το Eurogroup το πρωί της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν και ενέκριναν την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προσχέδια των προϋπολογισμών των υπόλοιπων 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης. Από αυτές, οκτώ χώρες, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία που κινδυνεύουν να παραβιάσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2017 πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα, όπως αποφάσισε το Eurogroup.

Ωστόσο, για την Ιταλία δίνουν μία περίοδο χάριτος. «Η Ιταλία πρέπει να πάρει μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αλλά είναι αδύνατο προς το παρόν να απαιτήσουμε περισσότερα από τη χώρα με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική αστάθεια», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα του Ματέο Ρέντσι και εν αναμονή πιθανότατα νέας ιταλικής κυβέρνησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Eurogroup δεν μπορούσε να ζητήσει από την Ιταλία να δεσμευθεί για πρόσθετα μέτρα. «Εάν αναμένεται νέα κυβέρνηση, τότε πρέπει να περιμένει και το Eurogroup», είπε. «Το Eurogroup την καλεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα στο εγγύς μέλλον για να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός θα συμμορφωθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...