468
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δημόσια vs ιδιωτικά σχολεία σημειώσατε 1

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2016, 12:00

Δημόσια vs ιδιωτικά σχολεία σημειώσατε 1

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2016, 12:00

Μπορεί να στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο, ωστόσο αυτοί που θα τα επιτηρούν την ώρα που αυτά θα δίνουν εξετάσεις είναι αυτοί που ενδεχομένως θέλατε να αποφύγετε και στείλατε τα τέκνα σας εκεί.

Κι αυτό γιατί το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να προωθεί το σενάριο της επιτήρησης των εξετάσεων των ιδιωτικών σχολείων από καθηγητές των δημόσιων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τα θέματα στα οποία θα εξετάζονται οι μαθητές θα βγαίνουν από τους υπαλλήλους που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», η οποία επικαλείται πηγές μέσα από του υπουργείο, ο Νίκος Φίλης θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης το επόμενο διάστημα. Και αυτή θα προβλέπει πως στις απολυτήριες γραπτές εξετάσεις της τρίτης τάξης Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, οι ερωτήσεις που θα θέτονται στους μαθητές θα επιλέγονται από δύο καθηγητές του Δημοσίου. Μάλιστα, αυτοί θα είναι και οι διορθωτές, αυτοί θα βγάζουν και τις βαθμολογίες, αυτοί θα έχουν και την ευθύνη της έκδοσης των απολυτηρίων. Σχεδόν μονοπώλιο, δηλαδή, του Δημοσίου έναντι της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Τι μένει, λοιπόν, για το ιδιωτικό σχολείο και τους καθηγητές του; Ο σύλλογος διδασκόντων ιδιωτικών σχολείων θα κάνει μόνο τον χαρακτηρισμό φοίτησης των μαθητών (έλεγχος απουσιών και διαγωγής).

Ολα τα παραπάνω, μάλιστα, μία ημέρα μετά τη σχετική δημοσιοποίηση της έρευνας από το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, την οποία απέστειλε στα ΜΜΕ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Με βάση τα ευρήματα, τα ανεξάρτητα ιδιωτικά σχολεία εκπροσωπούν λιγότερο από το 3% της τυπικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη, ενώ στην ελληνική εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων αποτελούν το 4,5% επί του συνόλου όλων των εκπαιδευτικών.

Πρόβλημα και με τα νηπιαγωγεία

Την ίδια ώρα, στη δημόσια εκπαίδευση συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διπλασιάσει (από 7 σε 14) τον ελάχιστο αριθμό νηπίων που απαιτούνται για τη λειτουργία νηπιαγωγείου. «Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος του υπουργείου, με δεδομένη την ανυπαρξία μόνιμων διορισμών, είναι να προχωρήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις/καταργήσεις νηπιαγωγείων ανά την Ελλάδα. Ιδιαίτερα για την επαρχία αλλά και για τις περιοχές όπου, εξαιτίας των άθλιων κτιρίων στα οποία στεγάζονται τα νηπιαγωγεία, λειτουργούν τμήματα με μικρό αριθμό νηπίων, το κύμα των συγχωνεύσεων/καταργήσεων προβλέπεται μεγάλο. Αυτό θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης των νηπίων και θα οδηγήσει και στην απίστευτη ταλαιπωρία τους με μετακινήσεις ώστε να φτάσουν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο», ανέφερε η ΔΟΕ, που προγραμματίζει μαζί με την ΟΛΜΕ συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Παρασκευή στις 11:30, στο υπουργείο Παιδείας. «Συμμετέχουμε δυναμικά και μαζικά στη συγκέντρωση», δήλωσε το Συντονιστικό Νηπιαγωγών, που θα συνεδριάσει την Κυριακή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι ομοσπονδίες ζητούν επίσης να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και να υιοθετηθεί σύστημα πρόσληψης μονίμων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις θέσεις τους. Από την πλευρά του, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι «με τη συγκεκριμένη διάταξη δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των 5.224 νηπιαγωγείων που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...