610
«Βαλιτσάκι» δεν έχουν μόνο η ΕΥΠ και η Αστυνομία παραδέχθηκε δημοσίως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ | Twitter

Ποιοι άλλοι -εκτός της ΕΥΠ- έχουν «βαλιτσάκια» παρακολούθησης;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 17:50
«Βαλιτσάκι» δεν έχουν μόνο η ΕΥΠ και η Αστυνομία παραδέχθηκε δημοσίως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ
|Twitter

Ποιοι άλλοι -εκτός της ΕΥΠ- έχουν «βαλιτσάκια» παρακολούθησης;

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 17:50

Όσο προχωρούν και εξελίσσονται οι νέες τεχνολογίες, τόσο απροστάτευτος είναι ο πολίτης σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών του, παραδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που ενημέρωσαν τα μέλη των Επιτροπών Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, για τα πεπραγμένα της Ανεξάρτητης Αρχής.

Αίσθηση προκάλεσε η δημόσια παραδοχή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ζαμπίρα, ότι «ανεξέλεγκτα βαλιτσάκια» -όπως αυτά που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ- βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτών!

Αλλά ακόμη και για τα τρία νόμιμα φορητά συστήματα συνακροάσεων που διαθέτουν η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής εκτίμησε ότι ίσως θα έπρεπε να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από την ΑΔΑΕ.

«Χωρίς μεσολάβηση παρόχου υπάρχουν τα τεχνικά μέσα στη διάθεση προσώπων, ώστε να έχουν, χωρίς συγκαταθέσεις, συνακροάσεις;» τον ρώτησε τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη, ΕΥΠ και Αστυνομία να έχουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων και να μπορούν για συγκεκριμένους λόγους να άρουν το απόρρητο των επικοινωνιών, εφόσον υπάρχει εισαγγελική έγκριση. Εμείς κάνουμε ελέγχους για την τήρηση της άρσης του απορρήτου. Την ενεργοποίηση, όμως, για την άρση απορρήτου την κάνει ο πάροχος. Εμάς απλά μας κοινοποιούνται οι ενέργειες. Για το αν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, για παράδειγμα στην έρευνα ενός εγκλήματος, δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να υπεισέλθει. Είναι αρμοδιότητα των δικαστικών Αρχών να το ελέγξουν», ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Ζαμπίρας.

Ο κ. Βενιζέλος ωστόσο επέμεινε: «Υπάρχει πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι δεν είναι ασφαλής. Από πλευράς τεχνολογικής ασφάλειας, υπάρχει το απόρρητο στις τηλεπικοινωνίες, ή να αποδεχτεί η κοινωνία ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι προσβάσιμη, ανοικτή, αλλά όχι ασφαλής. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι οι υπηρεσίες παροχής και σταθερής τηλεφωνίας συμμορφώνονται στο κανονιστικό πλαίσιο;»

«Εμείς ελέγχουμε κατά πόσο ο πάροχος τηρεί τις τεχνικές προϋποθέσεις. Απ΄ ό,τι μας δηλώθηκε, υπάρχουν τρία κρατικά βαλιτσάκια που έχουν η ΕΥΠ και η Αστυνομία. Ξέρουμε για τρία και ελέγχουμε τρία. Υπάρχουν βαλιτσάκια, όπως λέγεται, και σε ιδιώτες, αλλά δεν μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό. Κάναμε προτάσεις για θέματα ελέγχου αυτών των… βαλιτσακίων, αλλά δεν έχουν ευδοκιμήσει. Είναι ανέλεγκτα αυτά», παραδέχθηκε  ο κ. Ζαμπίρας για να προσθέσει:

«Οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, σύμφωνα με τους νόμους, είναι να ελέγχει στην ελληνική επικράτεια τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόζουν και να υλοποιούν τις πολιτικές ασφάλειας των πολιτών και να ελέγχονται για τη τήρησή τους από την ΑΔΑΕ. Δεν έχει, όμως, θεσμοθετηθεί και δεν μπορεί από τον νόμο η ΑΔΑΕ να ελέγξει τα δίκτυα. Κάναμε προτάσεις, αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα».

Έμφαση εξάλλου δόθηκε από τους βουλευτές – μέλη των δύο Επιτροπών στο θέμα τόσο της κυβερνοασφάλειας όσο και του Διαδικτύου, με αφορμή και τις τελευταίες αποκαλύψεις για το Facebook, με τους εκπροσώπους της ΑΔΑΕ να παραδέχονται τους μεγάλους κινδύνους και παράλληλα να αναγνωρίζουν την αδυναμία όχι μόνο της ελληνικής Αρχής αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο να διασφαλιστεί το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών.

«Αυτό είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Δεν μπορεί η ΑΔΑΕ να ελέγξει υπερεθνικούς φορείς, όπως η Google ή το Facebook. Εμείς, επειδή υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι, δίνουμε συμβουλές μέσω της ιστοσελίδας μας και φυλλαδίων που έχουμε εκδώσει, πώς μπορεί ο πολίτης να προστατευτεί από αυτούς τους κινδύνους στο διαδίκτυο. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που δεν μπορεί μια χώρα από μόνη της να το αντιμετωπίσει. Χρειάζεται διακρατική συνεργασία και νομοθετική επεξεργασία, γίνονται προσπάθειες και σε επίπεδο ΕΕ να θεσπιστούν κανόνες γι αυτές τις εταιρείες. Το κακό βρίσκει πάντα τρόπους και μεθόδους που ξεπερνούν τη νομοθεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμπίρας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διασφάλισης Υποδομών, Απορρήτου Υπηρεσιών και Εφαρμογών Διαδικτύου, Γιάννης Ψαλλίδας, ενημέρωσε τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών ότι είναι υπό διαμόρφωση ο ευρωπαϊκός Κανονισμός, που θα προβλέπει τη διαδικασία, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες για τη διασφάλιση του απόρρητου των ιδιωτικών επικοινωνιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...