374
Ο Γιώργος Χουλιαράκης σκεπτικός. Τώρα έχει και τους συνταξιούχους | SOOC

Ποιος ζητάει Ειδικό Δικαστήριο για τον Γιώργο Χουλιαράκη;

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2018, 08:19
Ο Γιώργος Χουλιαράκης σκεπτικός. Τώρα έχει και τους συνταξιούχους
|SOOC

Ποιος ζητάει Ειδικό Δικαστήριο για τον Γιώργο Χουλιαράκη;

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2018, 08:19

Ενας από τους πιο σοβαρούς υπουργούς της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής των Οικονομικών –θέση που κρατά από τις αρχές του 2015–, βρίσκεται στο στόχαστρο συνταξιούχων, οι οποίοι μάλιστα ζητούν την σύσταση Ειδικού Δικαστήριο καθώς τον εγκαλούν για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση. Συνταξιούχοι ένστολοι ζητούν, πιο συγκεκριμένα, την άρση της ασυλίας και την παραπομπή του Γεωργίου Χουλιαράκη στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση. Το αίτημά τους έχει σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την αιτιολογία ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρνείται να διακόψει την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τις συντάξεις, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν tanea.gr, ζητείται να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα είναι διαρκές και θα είναι διαρκές έως τη στιγμή που θα σταματήσει η παρακράτηση της εισφοράς αυτής από τις συντάξεις των στρατιωτικών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χουλιαράκης δεν έχει βουλευτική ιδιότητα.

Οι ένστολοι αξιώνουν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης με την οποία δικαιώθηκαν για την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία δεν εφαρμόζεται. Στρέφονται ποινικά κατά του κ. Χουλιαράκη, ο οποίος δεν δίνει εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εφαρμοστεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (244/2017) με την οποία κρίθηκε ότι οι κρατήσεις για την Εισφορά Αλληλεγγύης από τις συντάξεις είναι αντισυνταγματική και πρέπει να σταματήσει.

Δεν φτάνει μόνο αυτό, οι συνταξιούχοι ένστολοι, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον απόστρατο πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Σταμάτη, ζητούν από την Εισαγγελία να διαβιβαστεί αμελλητί η μηνυτήρια αναφορά στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το άρθρο 86 του Συντάγματος, έτσι ώστε μετά την αναγκαία ψηφοφορία να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο (υπουργοδικείο) για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 2017 έκρινε με απόφαση-πιλότο (πρότυπη δίκη) ότι η εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3865/2010 είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως αυτή των άρθρων 4, 22 και 25. Ωστόσο, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισήμαναν ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσής της (10.2.2017) για όσους συνταξιούχους δεν έχουν προσφύγει στο Ε.Σ. Αντίθετα, ισχύει αναδρομικά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στο Ε.Σ. και οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιστροφής «των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...