309
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη δημόσια ομιλία του. Δεν δείχνει διάθεση να υποκύψει στις κυβερνητικές πιέσεις | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στουρνάρας προς Μαξίμου: Δεν με πτοούν οι επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2018, 19:36
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη δημόσια ομιλία του. Δεν δείχνει διάθεση να υποκύψει στις κυβερνητικές πιέσεις
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στουρνάρας προς Μαξίμου: Δεν με πτοούν οι επιθέσεις

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2018, 19:36

Καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους ή να υποκύψει στις κυβερνητικές πιέσεις δεν έδειξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε ομιλία του την Τρίτη προς τους εργαζόμενους της ΤτΕ υπογράμμισε ότι δεν πτοείται από τις επιθέσεις που δέχεται. Ασφαλώς δεν μίλησε για το πρόσωπό του αλλά για τον θεσμό της ΤτΕ που αμφισβητείται από διαφόρους, αλλά είναι προφανές ότι μιλούσε επί προσωπικού.

Υποστήριξε εξάλλου, ότι αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία. Πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας είχε μιλήσει υπέρ της λύσης μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία, μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι, προκαλώντας ομοβροντία καταγγελιών εναντίον του από το Μαξίμου και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες – χαλούσε, τότε, το κυβερνητική αφήγημα περί «καθαρής εξόδου».

Κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «κατά τη διάρκεια της μακράς της ιστορίας, η Τράπεζα της Ελλάδος έγινε στόχος, σε πολλές περιπτώσεις, συμφερόντων που επιθυμούσαν την αποδυνάμωση του θεσμικού της ρόλου, προς όφελος πολιτικών που αντίκεινται στις βασικές αρχές του Καταστατικού της.

» Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις δεχθήκαμε και τη χρονιά που μας πέρασε, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην διοικητή, Λουκά Παπαδήμου».

Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι «παρόμοιες πρακτικές δεν μας πτοούν, καθώς, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνουν και το ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο, εις πείσμα όσων επιμένουν να παραβλέπουν θεσμούς, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία τους, να αμφισβητούν τη χρησιμότητά τους ή να μην αποδέχονται τις αποφάσεις τους και τις συνέπειες που συνεπάγεται η μη συμμόρφωση σε αυτές».

Οπως τόνισε ο ίδιος, έχει την υποχρέωση, από τη θέση του θεσμικά ανεξάρτητου διοικητή της ΤτΕ, να προειδοποιεί εγκαίρως και δημοσίως για ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς και να λαμβάνει υπόψη στις Εκθέσεις και στις αναφορές του, τον μακροχρόνιο ορίζοντα και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...