500
|

Η ΝΔ ζητεί σύγκληση της Επιτροπής Αμυνας για τη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 22:32

Η ΝΔ ζητεί σύγκληση της Επιτροπής Αμυνας για τη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2017, 22:32

Εκ πρώτης όψεως είναι μια ασυνήθιστη πρωτοβουλία: η Νέα Δημοκρατία φέρνει το θέμα της… Βενεζουέλας στη Βουλή. Οντως θα ήταν εντελώς ασυνήθιστο κάτι τέτοιο, αν όμως προηγουμένως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τόσο δεθεί με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και δεν υπήρχαν τα περιβόητα ταξίδια του Νίκου Παππά στο Καράκας. Ετσι υπάρχει ένας σύνδεσμος, όσων δραματικών συμβαίνουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής με το δικό μας πολιτικό σύστημα. Και ως εκ τούτου η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μια λογική.

Η ΝΔ λοιπόν ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν οι δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά και τα τελευταία αιματηρά επεισόδια. Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα της χώρας και την ελληνική κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή διμερή και διπλωματική προσπάθεια για αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κωνσταντίνο Δουζίνα, οι βουλευτές της ΝΔ που αποτελούν μέλη της, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση του σεβασμού της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα καθώς και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που όπως σημειώνουν σε συνδυασμό με «την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας – έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια».

Οι ίδιοι καταδικάζουν απερίφραστα «τις βίαιες αντιδράσεις» κατά της μαζικής διαμαρτυρίας των πολιτών, που έχουν οδηγήσει όπως τονίζουν σε αιματηρές συγκρούσεις με θύματα πολίτες της χώρας.

Παράλληλα, καταδικάζουν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας «να αναστείλει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και να τις μεταθέσει στον εαυτό του» και υπογραμμίζουν ότι: «η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας οφείλει να αποκαταστήσει τις εξουσίες του Εθνικού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου να αποκαταστήσει την δημοκρατική νομιμότητα στην χώρα».

(Δείτε ολόκληρη την επιστολή της Νέας Δημοκρατίας εδώ)

Οι βουλευτές της ΝΔ καλούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να σεβαστούν το ίδιο τους το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων των εξουσιών που αυτό αποδίδει στα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς επίσης:

– Nα προστατεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία του Εθνικού Κοινοβουλίου με το να αποκαταστήσει την θεσμική εξουσία που του αφαιρέθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου…

– Nα απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη χώρα…

– Nα συμμορφωθεί με το Σύνταγμα της χώρας και να ορίσει εκλογές οι οποίες θα δώσουν στους πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματά τους ελεύθερα και με διαφανή τρόπο.

– Nα σεβαστεί και να εγγυηθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των ειρηνικών συγκεντρώσεων…

– Nα επιτρέψει την είσοδο και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα ως πρώτης προτεραιότητας και να επιτρέψει την πρόσβαση σε παγκόσμιους οργανισμούς που θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Επιτροπής Άμυνας, απευθυνόμενοι στην ελληνική κυβέρνηση την καλούν να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών «κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».