607
Ενας άνδρας διασχίζει τα νερά που έχουν γεμίσει τον δρόμο στο κέντρο της Αθήνας | INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κακοκαιρία με χιόνια και καταιγίδες μέχρι την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 19:21
Ενας άνδρας διασχίζει τα νερά που έχουν γεμίσει τον δρόμο στο κέντρο της Αθήνας
|INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Κακοκαιρία με χιόνια και καταιγίδες μέχρι την Πέμπτη

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2016, 19:21

Μετά τις βροχές έρχονται τα χιόνια. Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα -ειδικότερα τη Ζάκυνθο- το περασμένο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές της χώρας, κλιμακώνεται. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), όλα δείχνουν ότι μέχρι την Τετάρτη ακόμη και η Αττική -στα ορεινά της σημεία- θα έχει ασπρίσει. Τα ξημερώματα της Πέμπτης η βόρεια χώρα θα έχει παγώσει.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονταν σ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας στο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά της βόρειας χώρας και σε ημιορεινές περιοχές -σε υψόμετρο 500 με 700 μέτρων- της δυτικής Μακεδονίας σημειώθηκαν χιονοπτώσεις.

Την Τρίτη θα πέσει κατακόρυφα η θερμοκρασία κατά 8 με 10 βαθμούς. Θα πέσουν χιόνια σε όλα τα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας με χαμηλό (κάτω από 300 μέτρα) υψόμετρο, σε ημιορεινές περιοχές (υψόμετρο 300-500 μέτρων) της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας. Στην Αττική και στα βόρεια προάστια πιθανότατα θα χιονίσει τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

kalav
Ασπρισαν τα Καλάβρυτα (kalavrytanews.gr)

Την ίδια ημέρα στο Ιόνιο -εκτός από την Κέρκυρα- στην Πελοπόννησο, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Στο Αιγαίο θα καταγραφούν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση (8 με 10 βαθμούς κατά τόπους).

Η κορύφωση, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι, θα σημειωθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί παγετός σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Μέχρι τότε όμως, τα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και κάπως έτσι θα κλείσει ο πρώτος κύκλος κακοκαιρίας.

Το Σαββατοκύριακο ήταν βαρύ για τους κατοίκους της Ζακύνθου, όπου σημειώθηκε ο θάνατος ενός 33χρονου άνδρα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Βανάτο. Αγροτικές καλλιέργειες στο χωριό Κυψέλη καταστράφηκαν, έκλεισε η επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Κερίου στο ύψος των Αμπελοκήπων ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις στο Βασιλικό και το Γερακαρίο.

Παράλληλα, στην Αττική έπεσε τόσο νερό ώστε η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 390 κλήσεις. Σε τέσσερις περιπτώσεις έπρεπε να απεγκλωβιστούν άτομα από τα οχήματά τους. Πολλοί δρόμοι της Αττικής μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ ακινητοποιήθηκαν δεκάδες οχήματα. Μάλιστα έκλεισε ο σταθμός μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, ο οποίος παρέμεινε κλειστός και τη Δευτέρα.

chios
Λασπόνερα «καταπίνουν» τα αντικείμενα των προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο (politischios)

Αλλά η πραγματικά θλιβερή εικόνα δημιουργήθηκε στη Χίο. Τη Δευτέρα, ο προσφυγικός καταυλισμός στη Σούδα ήταν βυθισμένος σε λασπόνερα. Μέσα σε μία ημέρα έγιναν αισθητές οι ανεπάρκειες του κέντρου διαμονής που φιλοξενεί 800 άτομα.

Οι σκηνές των ανθρώπων πλημμύρισαν, τα ρούχα τους και τα αντικείμενά τους βράχηκαν. «Ο δήμος Χίου επιμένει στην ανάγκη να κλείσει σήμερα κιόλας ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ που φτιάχτηκε για να καλύψει ανάγκες διαμονής μιας-δυο το πολύ ημερών και φτάσαμε να λειτουργεί με ανθρώπους που μένουν στο νησί μέχρι και επτά με οκτώ μήνες», δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. «Πρόκειται για χώρο ντροπής. Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον καταυλισμό στο χώρο καταγραφής της ΒΙΑΛ, για τον οποίο και αποκλειστικά ευθύνεται. Να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας εκεί και να ασκείται έλεγχος και αστυνόμευση στις εγκαταστάσεις και εκτός αυτών. Οι εικόνες ντροπής που βλέπει κανείς σήμερα στη Χίο χρεώνονται αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς της».

chios1
Ενα προσφυγόπουλο, ντυμένο ζεστά μέσα στο κρύο που επικρατεί στον καταυλισμό δίπλα στη θάλασσα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...