3191
Η «οικογενειακή» φωτογραφία (από αριστερά) ο Μαλτέζος Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι, ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος Νίκος Αναστασιάδης, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και ο Ισπανός Φερνάντο Εγκιδάθου | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Πόσο υπέροχοι είναι οι Επτά της Μεσογείου;

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2016, 17:44
Η «οικογενειακή» φωτογραφία (από αριστερά) ο Μαλτέζος Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι, ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος Νίκος Αναστασιάδης, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και ο Ισπανός Φερνάντο Εγκιδάθου
|REUTERS/Alkis Konstantinidis

Πόσο υπέροχοι είναι οι Επτά της Μεσογείου;

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2016, 17:44

Ηταν μια άτυπη, αλλά εξαιρετικά συμβολική εν τέλει, συνάντηση που έφερε στην Αθήνα ηγέτες όπως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας – και αυτό οφείλει κανείς να το πιστώσει στον Πρωθυπουργό ως επιτυχία.

Την πύλη του Ζαππείου το μεσημέρι της Παρασκευής διέβησαν εκτός από τον Ολάντ και τον Ρέντσι, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ενωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης: όλοι έγιναν δεκτοί από τον Αλέξη Τσίπρα, διοργανωτή της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Αν ξεχάσουμε τη γλωσσική ακροβασία του Αλέξη Τσίπρα που στην εισηγητική ομιλία του προς τους ξένους ηγέτες μίλησε από κείμενο για «ακατάληπτους (sic) δεσμούς» μεταξύ των μεσογειακών κρατών, ήταν μια συνάντηση με ισχυρούς συμβολισμούς.

2016-09-09T131934Z_4869824_D1BEUAHTZYAB_RTRMADP_3_EUROZONE-DEFICITS-CLUBMED
O Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ κατά την υποδοχή του τελευταίου στο Ζάππειο (Reuters)

Διότι την ώρα που στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έτρωγε «ξύλο» για τα προαπαιτούμενα που η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει ως όφειλε για να πάρει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, άκουγες τον Φρανσουά Ολάντ στο περιστύλιο του Ζαππείου να μιλάει για την ανάγκη της ανάπτυξης.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να απευθύνουμε μια έκκληση για την ενότητα της Ευρώπης, γιατί οι χώρες του Νότου είναι χώρες οι οποίες βιώνουν οικονομικές καταστάσεις που απαιτούν να τεθεί η ανάπτυξη στην καρδιά των προτεραιοτήτων. Σκέφτομαι την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, αλλά, επίσης, και τη Γαλλία, όπου πάντα θέταμε την προτεραιότητα της ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε μία σειρά κανόνων πειθαρχίας, που βέβαια ισχύουν για όλους», σημείωσε ο Ολάντ σε μια δήλωσή του προς τους γάλλους δημοσιογράφους.

Μολονότι ο κ. Τσίπρας και το Μαξίμου είχαν σπεύσει την Πέμπτη να απαλλάξουν τη σύνοδο από τον χαρακτηρισμό της ως «απάντηση στη λιτότητα» – μετά και τις αντιδράσεις της Γερμανίας – και να αναδείξουν ως κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας την ασφάλεια και τη διαχείριση του Προσφυγικού, η συνάντηση των Επτά είχε τελικά πολλή συζήτηση για οικονομία.

«Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό» ήταν η κεντρική θέση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας τόνισε στη συνεδρίαση ότι η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος μίας κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης, διευκρινίζοντας ότι «αυτό δεν είναι ένα αντίβαρο το Νότου προς τον Βορρά ή προς την ομάδα του “Βίζεγκραντ”, αλλά μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Brexit «έχει ερμηνεία», ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, ότι «η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του Προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και άνοδο της Ακροδεξιάς και ότι η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι μια απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης» σε όλα αυτά.

2016-09-09T111657Z_143657431_D1BEUAHJCZAA_RTRMADP_3_EUROZONE-DEFICITS-CLUBMED
Ο Αλ. Τσίπρας καλωσορίζει τον Ματέο Ρέντσι στο Ζάππειο (Reuters)

Πιάνοντας το νήμα από εκεί όπου το είχε αφήσει νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως προτεραιότητες της Ευρώπης «πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και αποτελεσματικές λύσεις στο Προσφυγικό και την ασφάλεια».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε υπέρ της αναγκαιότητας να τεθούν και να υλοποιηθούν αυτές οι προτεραιότητες, καθώς δείχνουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες, είναι μεταξύ άλλων, η ύπαρξη 22 εκατ. ανέργων στην Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων είναι μακροχρόνια άνεργοι και η ύπαρξη 7,5 εκατ. νέων χωρίς καμία εκπαίδευση, ούτε εργασία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει και πως η απάντηση είναι ανάπτυξη, με το ζήτημα να είναι τώρα πώς αυτή θα σχεδιαστεί και θα προωθηθεί. Σε αυτή την εισήγηση ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και τον όρο «δημοσιονομική ευελιξία». «Η οπτική της ελληνικής πλευράς είναι δημοσιονομική σταθερότητα με “δημοσιονομική ευελιξία” ως επενδυτικό κίνητρο», είπε.

2016-09-09T145954Z_1962394298_S1AEUAICXMAC_RTRMADP_3_EUROZONE-DEFICITS-CLUBMED
Οι Επτά στις κοινές δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνόδου στο Ζάππειο (Reuters)

Κατά της λιτότητας μίλησε μετά το πέρας της συνάντησης και ο Ματέο Ρέντσι. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίζει να απαριθμεί κανόνες και λιτότητα. Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι πολύ σημαντική για μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών. Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Λίγο νωρίτερα ανοίγοντας τον κύκλο των δηλώσεων των ηγετών, ο Φρανσουά Ολάντ είχε σημειώσει: «Ολες οι χώρες καθοδηγούμαστε από κάποιες πεποιθήσεις. Οτι χρειαζόμαστε συνοχή και ότι βασιζόμαστε σε αρχές για να συμβάλουμε στη σταθερότητα της Ευρώπης. Αποφασίσαμε να συμβάλουμε στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει. Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», είπε ο γάλλος πρόεδρος.

167167
Εξι από τους Επτά – απουσίαζε ο Νίκος Αναστασιάδης – ξεναγήθηκαν μετά τη σύνοδο, στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο (INTIMENEWS)

Από την πλευρά του, ο Τζόζεφ Μουσκάτ της Μάλτας αναφέρθηκε σε μια πιο «κοινωνική» Ευρώπη: «Η “κοινωνική Ευρώπη” ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή», είπε.

0011_nl_090920161473438856
Στιγμιότυπο από την βόλτα τους στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» (Nikos Libertas / SOOC)

Μοιάζει σαν αυτή η παρέα να σχηματοποιείται. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε προανήγγειλε νέα σύνοδο των Επτά η οποία θα φιλοξενηθεί στην Πορτογαλία. Και έπειτα συνόδευσε τους ηγέτες και τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο. Απουσίαζε μόνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ενθουσιασμένος από το αρχιτεκτόνημα του συμπατριώτη του Ρέντσο Πιάνο, αλλά αποχώρησε αμέσως μετά την οικογενειακή φωτογραφία. Οι υπόλοιποι ξεναγήθηκαν στο χώρο και συζήτησαν θέματα πολιτισμού σε ένα εξαιρετικά χαλαρό κλίμα. Ηταν μια καλή ημέρα για την Ευρώπη, συμφώνησαν.

Οι αντιδράσεις των Γερμανών

Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων ότι αυτή η συνάντηση της Αθήνας δεν είχε σκοπό να λειτουργήσει διαλυτικά αλλά ενωτικά, η αντίδραση των Bορειοευρωπαίων – και ειδικά των Γερμανών – ήταν σκληρή. Από την Μπρατισλάβα όπου έγινε το Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε πως η «λιτότητα» έχει «σε μεγάλο βαθμό πολιτικοποιηθεί». «Η λιτότητα για μένα είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά» υπογράμμισε ο ολλανδός τεχνοκράτης κληθείς να μιλήσει για τη σύνοδο που διοργάνωσε ο κ. Τσίπρας.

Ιδιαίτερα σκωπτικός ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προσερχόμενος στο Eurogroup ειρωνεύτηκε τη σύνοδο των Αθηνών: «Οταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, συνήθως, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Και ακόμα πιο επιθετικός ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, που κατηγόρησε τους Ολάντ και Ρέντσι ότι αφήνονται να τους «χειραγωγεί» ο κ. Τσίπρας. «O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης», είπε ο γερμανός ευρωβουλευτής!

Το τέλος του γαλλογερμανικού άξονα;

Σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα Die Welt σημείωσε πως αυτή η σύνοδος των Επτά είναι «μια εξαγγελία πολέμου εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας». Και υπογράμμισε: «Η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων, αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει. Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετατοπίζονται, ο άξονας ισχύος ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι εύθραυστος. Οι πρώην δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην Ευρώπη, απειλούνται να χάσουν τον βηματισμό τους. Νέες συμμαχίες σχηματίζονται, η Γαλλία αναζητεί άλλους εταίρους. Η συνάντηση κορυφής του Τσίπρα δίνει μια πρώτη γεύση».

Απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες των Βορείων της ΕΕ, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου πως αυτή «δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Το πόσο τους έπεισε, μία μόλις εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, μένει να αποδειχτεί…

Τα κυριότερα σημεία της Διακήρυξης των Αθηνών

Η ελληνική κυβέρνηση αποτιμά θετικά την αναφορά στη Διακήρυξη για «ένα όραμα για την Ευρώπη» το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί τη δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών. Εξίσου σημαντικό σημείο είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Στη Διακήρυξη τονίζεται επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Επιπλέον τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του «Πακέτου Γιούνκερ», καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη – μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Γίνεται επίσης αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά. Υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.

Το κείμενο, που άργησε να μεταφραστεί στα ελληνικά (!), ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.

Τελικά, αργά το βράδυ της Παρασκευή, την ελληνική μετάφραση της Διακήρυξης των Αθηνών, έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

“Διακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ

Εμείς, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, συγκεντρωθήκαμε στην Αθήνα με στόχο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας και να συμβάλλουμε στο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ

Υπογραμμίζουμε την αποφασιστική μας δέσμευση για Ευρωπαϊκή ενότητα και την βαθιά μας πεποίθηση ότι, ενεργώντας από κοινού, οι χώρες μας είναι δυνατότερες και οι Ευρωπαίοι πολίτες σε θέση να ελέγχουν καλύτερα το μέλλον τους.

Σεβόμαστε την επιθυμία των Βρετανών που εκφράστηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Η γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΗΒ να αποσυρθεί θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Στο μέλλον ελπίζουμε να έχουμε το ΗΒ ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μία νέα ώθηση για να αντεπεξέλθει στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κράτη Μέλη, υποστηρίζοντας τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου καθώς και της ανοχής και της αλληλεγγύης που τη διέπουν.

Το όραμα αυτό της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και θα βελτιώσουν τη ζωή τους, θα επιβεβαιώσουν τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρώπης, θα βελτιώσουν τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική τους υπευθυνότητα. Ο πολιτισμός και η παιδεία πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεων της Ευρώπης, στο πλαίσιο αυτό.

Ακόμη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι, προς το συμφέρον της Ευρώπης ως συνόλου, το κοινό Ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα θα πρέπει να βασίζεται σε μία προοπτική για τη Μεσόγειο ως μία περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Πιστεύουμε ότι η άτυπη Σύνοδος στην Μπρατισλάβα της 16ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να θέσει την πολιτική βάση για το νέο αυτό όραμα, τις ουσιαστικές προτεραιότητες για το μέλλον καθώς και μία ημερήσια διάταξη με σαφείς πρωτοβουλίες προς έγκριση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες μας προτείνουν τις ακόλουθες προτεραιότητες και μέτρα:

  • Διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της Ευρώπης

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά μας να εγγυόμαστε την ασφάλεια των πολιτών μας και της περιοχής μας και να ανταποκρινόμαστε στην ευθύνη μας να αντιδρούμε στις κρίσεις και να ενεργούμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον μας και στον κόσμο, υποστηρίζοντας μια Πολιτική Κοινής Ασφάλειας και Άμυνας και σε πλήρη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας και τα κοινά μας μέσα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, σε πνεύμα αλληλεγγύης.

Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του απαραβίαστου των συνόρων πρέπει να παραμείνουν θεμελιώδεις αρχές για την ΕΕ

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, χωρίς εγγυήσεις, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει:

Να διασφαλίσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της μέσω συστηματικών ελέγχων, αναγκαίων τεχνολογιών, διασύνδεσης των σχετικών βάσεων δεδομένων και αποτελεσματικής δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής πριν το τέλος του έτους.

Να ενισχύσει αποφασιστικά τη συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία, ιδίως στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, καθώς και αναπτύσσοντας τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω της προώθησης μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που θα επιτρέψει τις επενδύσεις στην ανάκαμψη, του σχεδιασμού και επαρκών πολιτικών για τις περιφέρειες των Ευρωπαϊκών αστικών πόλεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών θα πρέπει να διευρυνθεί, ιδίως με τη δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για την σε πραγματικό χρόνο και πολυμερή ανταλλαγή. Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία με τους Μεσογειακούς εταίρους.

Να ενεργοποιήσει εκ νέου την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της, σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη στρατηγική καθοδήγηση και να κλιμακώσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των συγκρούσεων και τη διαχείριση κρίσεων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν.

Να αναπτύξει τις Ευρωπαϊκές στρατιωτικές ικανότητες και την αμυντική βιομηχανία, με σκοπό την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας, ιδίως μέσω ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και ενός ταμείου για την ασφάλεια και την άμυνα και να δημιουργήσει σταδιακά την ικανότητα σχεδιασμού και συμπεριφοράς της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ. Οι δυνατότητες της Συνθήκης της Λισαβόνας θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως.

  • Ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και με τις Αφρικανικές χώρες

Οι συνεργασίες μας με τις Μεσογειακές και με τις Αφρικανικές χώρες είναι ουσιαστικής σημασίας για την κοινή μας ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

Η ΕΕ θα πρέπει:

Να κλιμακώσει τη συνεργασία και τη χρηματοδότησή της με σκοπό να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταίρων μας να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια, να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση και να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

Ειδικότερα, να αναβαθμίσει την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και να την ενσωματώσει στις εξωτερικές και αναπτυξιακές δράσεις της ΕΕ Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σχέδιο δράσης της Βαλέτα και άλλα σχετικά πλαίσια, οι προσπάθειες για την εφαρμογή του Πλαισίου Σύμπραξης για τη μετανάστευση και τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης θα πρέπει να ενισχυθούν και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.

Να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση των κρίσεων και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στις γειτονικές της περιοχές.

  • Προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες επενδύσεις για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε το κοινωνικό μας μοντέλου και να προετοιμάσουμε το μέλλον των οικονομιών μας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης στη βάση ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, σταθερότητας των τιμών και μιας υψηλά ανταγωνιστικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο.

Ειδικότερα, η ΕΕ θα πρέπει:

Να προωθήσει τις επενδύσεις διπλασιάζοντας την χρηματοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων («Σχέδιο Juncker»), δίνοντας έμφαση στις βασικές προτεραιότητες, όπως η ψηφιακή οικονομία, τα έργα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων ενέργειας και μεταφορών, των υποδομών καθώς και της έρευνας και της εκπαίδευσης. Το θέμα των συμφορήσεων, όπου υπάρχουν, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκοπό την προώθηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων των πολιτών.

Αυτό θα πρέπει να συμπληρώνεται από Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη στήριξη της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και κινήτρων για επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο, καθώς και πολιτικές και κανονισμούς για την ψηφιακή ενιαία αγορά, την ενεργειακή Ενότητα και μία βιομηχανική στρατηγική.

Να προωθήσει την απασχόληση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε αποφασιστικές, προσανατολισμένες προς στην ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Επίσης, θα πρέπει να προωθηθούν επενδυτικά σχέδια σε κράτη – μέλη με υψηλή ανεργία και διασυνοριακά σχεδία κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που ενισχύουν την καινοτομία και την ολοκλήρωση της αγοράς.

Να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό καθώς και τις πρακτικές φορολογικού ντάμπινγκ.

Να καταπολεμήσει το κοινωνικό ντάμπινγκ, αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα που σχετίζονται με την απάτη, τις καταχρήσεις και την καταστρατήγηση των κανόνων.

Νέα μέτρα θα πρέπει να υιοθετηθούν για την αύξηση της ανάπτυξης, της σύγκλισης και της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Παρισίων COP21 από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας από την έναρξη ισχύος της.

  • Ενίσχυση των προγραμμάτων για τη νεολαία

Χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διευκόλυνση της κινητικότητας καθώς και της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας για τους νέους. Η Ευρώπη πρέπει ειδικότερα να επεκτείνει και να ενισχύσει την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και να διευρύνει το πρόγραμμα Erasmus.

  • Αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης

Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η ορθή διαχείριση της πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης αποτελούν βασικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Θα πρέπει να βασίζονται στο διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο και στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Μια συνολική μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Να γίνει το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό και περισσότερο συγκλίνον, με την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου, στη βάση των αρχών της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης, ιδίως προς τα κράτη της πρώτης γραμμής.

Ενίσχυση της απόσπασης προσωπικού στον FRONTEX και την EASO για την υποστήριξη των συστημάτων ασύλου των κρατών της πρώτης γραμμής. Εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, η οποία εξακολουθεί να προχωρά με πολύ χαμηλό ρυθμό. Επιδίωξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, προκειμένου να συνεχιστεί η αποτροπή τραγικών θανάτων και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

Ανάπτυξη της πολιτικής μας για τη μετανάστευση, με την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την ίδρυση ισχυρών πλαισίων για την επανεισδοχή και τις επιστροφές, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και των δυνατοτήτων κινητικότητας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.

Υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην ηγεσία σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ

Συμφωνούμε να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης καθώς και για τη συνεργασία στη Μεσόγειο.

Η 2η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία”.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...