416
Χιλιάδες άνθρωποι, με κεριά στα χέρια και προσευχές στο στόμα για όσους χάθηκαν | REUTERS/Tyrone Siu

Είκοσι οκτώ χρόνια πέρασαν από τη σφαγή στην Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 14:35
Χιλιάδες άνθρωποι, με κεριά στα χέρια και προσευχές στο στόμα για όσους χάθηκαν
|REUTERS/Tyrone Siu

Είκοσι οκτώ χρόνια πέρασαν από τη σφαγή στην Τιενανμέν

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2017, 14:35

Η πλατεία Τιενανμέν ή Τιεν Αν Μεν βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου στην Κίνα, νότια από την Απαγορευμένη Πόλη. Το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 440,000 τετραγωνικά μέτρα, κάνοντάς την τη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου. Ομως, όλοι θα τη θυμούνται ως την πιο αιματηρή…

Τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου του 1989 στο Πεκίνο διοργανώθηκαν ειρηνικές διαδηλώσεις (μετά τον θάνατο του μεταρρυθμιστή πρώην γγ του ΚΚΚ, Χου Γιαομπάνγκ). Φοιτητές έκαναν κατάληψη στην πλατεία Τιενανμέν και ορισμένοι από αυτούς ξεκίνησαν απεργίες πείνας. Οι φοιτητές είχαν τη στήριξη μεγάλου μέρους του κινεζικού λαού. Εργάτες και πολίτες ένωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές.

Η απάντηση ήταν στρατιωτικός νόμος και αιματηρή καταστολή. Την 3η προς 4η Ιουνίου 1989, τα άρματα μάχης εισβάλλουν στην Πλατεία της Αιώνιας Γαλήνης.

Οι σκηνές φρίκης που θα ακολουθήσουν θα στιγματίσουν για πάντα το καθεστώτος της Κίνας και θα συγκλονίσουν την ανθρωπότητα. Ο στρατός ρίχνει προς όλες τις κατευθύνσεις προκαλώντας το χάος. Κάποιοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ό,τι βρίσκουν μπροστά τους -πέτρες, ξύλα, σίδερα- προσπαθούν να απαντήσουν, άλλοι τρέχουν να σωθούν και οι υπόλοιποι με αυτοσχέδια φορεία μαζεύουν τα πρώτα θύματα της τραγωδίας. Χιλιάδες θα συλληφθούν, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ενώ οι επίσημες αρχές αναφέρουν 241. Το βέβαιο είναι ότι εκείνο το βράδυ το καθεστώς έβαζε τέλος στα όνειρα των φοιτητών για  εκδημοκρατισμό και αποκαθήλωση της νομενκλατούρας.

Δείτε εικόνες από το Reuters (Tyrone Siu)

Την Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία Βικτόρια Παρκ του Χονγκ Κονγκ, με κεριά στα χέρια, για να διαδηλώσουν με αφορμή την επέτειο της σφαγής. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Το Χονγκ Κονγκ, που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, είναι η μόνη περιοχή στη Χώρα του Δράκου στην οποία τα θύματα της φοιτητικής εξέγερσης τιμώνται, χωρίς την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.

Η εικόνα με τον άνδρα που σταμάτησε μια φάλαγγα αρμάτων μάχης παραμένει ένα από τα πλέον ισχυρά σύμβολα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

main_1200
Η φωτογραφία του διαδηλωτή, ο οποίος με το σώμα του σταμάτησε την πορεία μιας ίλης αρμάτων μάχης στις 5 Ιουνίου του 1989. Θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες του 20ού αιώνα και ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα μη βίαιης αντίστασης

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τις διαδηλώσεις των φοιτητών στην Τιενανμέν, το κομμουνιστικό καθεστώς συνεχίζει να απαγορεύει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, για το οποίο δεν γράφουν τα σχολικά βιβλία, δεν μιλούν τα μέσα ενημέρωσης και το οποίο λογοκρίνεται αυστηρά στο Διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...