Αναζήτηση:

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ΒΙΒΛΙΟ Σχόλια Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος

Το πιο ώριμο βιβλίο του Γιαννίτση

Από τις πιο βασικές ιδέες τις οποίες ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Τάσος Γιαννίτσης διατυπώνει στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Η Ελλάδα στην Κρίση», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πόλις», είναι ότι η σημερινή διεθνής, αλλά και η εγχώρια οικονομική κρίση, δεν είναι κεϋνσιανή, δηλαδή δεν είναι κρίση της ζήτησης.

Ο Τάσος Γιαννίτσης τονίζει κατ' επανάληψη στο νέο βιβλίο του ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαρθρωτική κρίση, μία δομική κρίση, η οποία απαιτεί διεξόδους διαφορετικές από τις απλές διχοτομικές απαντήσεις τύπου «δημοσιονομική επέκταση και τόνωση της απασχόλησης», οι οποίες αποτελούσαν τις συνταγές του κεϋνσιανού μοντέλου.

Ο Τάσος Γιαννίτσης δεν είναι εχθρός του κεϋνσιανού τρόπου απάντησης σε μία κρίση η οποία είναι βραχυχρόνια και αφορά τη δραματική υποχώρηση της ζήτησης. Τέτοια ήταν η κρίση του 1929, αλλά το ερώτημα το οποίο θέτει ο καθηγητής, ερώτημα το οποίο δεν είμαστε ακόμη σε θέση να απαντήσουμε, είναι το εξής: Η σημερινή κρίση θα είναι βραχυχρόνια ή είμαστε ακόμη στις αρχές της; Θα είναι βραχυχρόνια η σημερινή κρίση ή ό,τι βλέπουμε και βιώνουμε σήμερα αποτελεί το πρελούδιο για μία παγκόσμια ανακατάταξη του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ κρατών, νομισμάτων και ηπείρων;

Τελικά, το βασικό αναπάντητο ερώτημα το οποίο θέτει ο Τάσος Γιαννίτσης -και αποδυναμώνει τις κεϋνσιανές βεβαιότητες και αντιγραφές- είναι το εξής: Η Ευρωζώνη τείνει να εξέλθει της κρίσης, οπότε η κρίση στην Ελλάδα θα είναι βραχυχρόνια και, συνεπώς, αξίζει τον κόπο και υπάρχουν περιθώρια για μία νέα εκτίναξη του δημοσίου χρέους με την παράταση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, προκειμένου να ασκηθεί μία κάποια αντικυκλική πολιτική; Μήπως δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η Ευρωζώνη έχει πιθανότητες να εξέλθει σχετικώς σύντομα της σημερινής κρίσης, οπότε η εφαρμογή μίας κεϋνσιανού τύπου επεκτατικής, αντικυκλικής πολιτικής, η οποία θα εκτίναζε περαιτέρω το δημόσιο χρέος της χώρας, θα οδηγούσε οριστικά στο βάραθρο και στην τυπική πτώχευση, καθώς η ανάταξη της ύφεσης και η έλευση της ανάπτυξης δεν είναι βραχυμεσοπρόθεσμη προοπτική, αλλά εκτείνεται πολύ βαθιά στον χρόνο αν, τελικά, επέλθει, μάλιστα;

Πρόκειται για ένα καίριο ερώτημα, το οποίο αδρανοποιεί τις εύκολες βεβαιότητες και τα σχετικά συνθήματα περί αύξησης των δημοσίων δαπανών κόντρα σε όλα τα δεδομένα προκειμένου να... επανεκκινηθεί η μηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Ο Τάσος Γιαννίτσης εκτιμά ότι η σημερινή διεθνής, αλλά και η εγχώρια οικονομική κρίση, είναι διαρθρωτικές και όχι κεϋνσιανές. Συνεπώς, η μόνη απάντηση και για τη χώρα μας είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να φθάσουμε σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά και σε ένα νέο μοντέλο πολιτικού συστήματος. Απαιτούνται δομικές αλλαγές προκειμένου να μην επιστρέψει ποτέ η χώρα στην προγενέστερη κατάσταση του πελατειακού κράτους, της εκτεταμένης και κοινωνικά άδικης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, του φαύλου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, του ατομισμού και του βολέματος, της ανομίας και της θεσμικής αναξιοπιστίας.

Πρόκειται, σίγουρα, για το πιο ώριμο -διανοητικά- βιβλίο του Τάσου Γιαννίτση, του καθηγητή μου στο πρώτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και η ανάγνωσή του αποτελεί σπουδαία απόλαυση, πέραν των πολύ χρήσιμων, πρωτότυπων, διαφωτιστικών και αντιδογματικών στοιχείων πολιτικής, οικονομικής και αξιακής ανάλυσης περιλαμβάνει. Ή, μάλλον, εξαιτίας όλων αυτών των συγκροτημένων και δομημένων στοιχείων τα οποία περιέχει. Ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο αναζητεί το νέο δημοκρατικό αφήγημα, το οποίο θα εμπνεύσει σήμερα ευρείες κοινωνικές, αλλά και πολιτικές δυνάμεις για την επανεκκίνηση προς μία τελείως διαφορετική πορεία της χώρας, πέρα από τα απλοϊκά και παντελώς άχρηστα διχοτομικά σχήματα τύπου «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». 

Καλή σας ανάγνωση!

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών