1165
|

Aνοιξε το Τaxisnet για τις δηλώσεις – Οι κρίσιμοι κωδικοί στο Ε1 – Από Μάιο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 15:04

Aνοιξε το Τaxisnet για τις δηλώσεις – Οι κρίσιμοι κωδικοί στο Ε1 – Από Μάιο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 15:04

Η «ώρα της κρίσης» για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες έφθασε καθώς την Πέμπτη ανοίγει το Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με προσυμπληρωμένους για πρώτη φορά από την ΑΑΔΕ -βάσει του νέου συστήματος φορολόγησης- τους κωδικούς 405-406 στο έντυπο Ε1 με το ελάχιστο καθαρό τεκμαρτό εισόδημα για 730.000 εξ αυτών.

Για πρώτη φορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα δουν προσυμπληρωμένο το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από την ΑΑΔΕ με κριτήρια τα έτη άσκησης της δραστηριότητας, το κόστος μισθοδοσίας και τον τζίρο, χωρίς να έχουν δυνατότητα αλλαγής των στοιχείων.

Οι νέοι κωδικοί του εντύπου Ε1 στους οποίους πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι επαγγελματίες είναι οι ακόλουθοι:

1. Κωδικοί 045-046: Αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εξαιρούνται από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούνται αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στην περίπτωση άσκησης δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης. Στον σχετικό πίνακα του συγκεκριμένου κωδικού ο φορολογούμενος καλείται να επιλέξει:

Εξαίρεση για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές
Εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων
Ασκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για περιορισμένο χρονικό διάστημα

2. Κωδικοί 047-048: Αφορούν όσους επαγγελματίες δικαιούνται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στον σχετικό πίνακα για τους συγκεκριμένους κωδικούς ο επαγγελματίες πρέπει να επιλέξει μεταξύ των ακόλουθων ενδείξεων :

Εχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθέν (ορφανού) τέκνο;
Είστε γονέας μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα;
Είστε εκμεταλλευτής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας μικρότερο ή ίσο του 25%
Εχετε επαγγελματική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή ή τη μείωση κατά 50% του τεκμηρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

3. Κωδικοί 405-406:  Προσυμπληρωμένοι και «κλειδωμένοι» από την ΑΑΔΕ με το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος. Στην ανάπτυξη του σχετικού εσωτερικού υποπίνακα (Γ2)  εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της Φορολογικής Διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

4. Κωδικοί 443-444:  Συμπληρώνονται από όσους επαγγελματίες αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το εισόδημα τους είναι μικρότερο του τεκμαρτού. Οπως προβλέπει η σχετική απόφαση, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερo εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.Η συμπλήρωση και υποβολή του ερωτηματολογίου γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

5. Κωδικοί 445-446: Προσυμπληρώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση το απαλλασσόμενο από το φόρο, εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στην περίπτωση προσδιορισμού ελάχιστου καθαρού εισοδήματος (π.χ. φορολογούμενοι που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αμείβονται με μπλοκάκι).

«Οποιος αμφισβητεί το τεκμαρτό πρέπει να αποδείξει ότι ο τρόπος ζωής του ταιριάζει με αυτό το εισόδημα το οποίο λέει ότι έχει. Λέει λοιπόν ότι δεν είχε ούτε 10.000 ευρώ εισόδημα. ΟΚ, αποδεκτό. Πάμε να δούμε. Ζει με 2.000 το χρόνο; ζει με 3.000 το χρόνο; Αυτό πρέπει να μας αποδείξει. Συνεπώς αυτό αποδεικνύεται με ένα μίνι πόθεν έσχες, μίνι μάξι, πείτε το όπως θέλετε, άρα πρέπει να ταιριάζει και ο τρόπος ζωής με αυτό που λες ότι δηλώνεις[…] Κοίταξε να μου λέει ο άλλος ότι ζω με 3.000 και να μου κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και να ζει μια ζωή με αυτοκίνητα κτλ. προφανώς δεν θα είναι αποδεκτό», εξήγησε σε σχέση με τους κωδικούς 443-444, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Παρότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30ή Ιουνίου, εφέτος όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη (η σχετική διάταξη/απόφαση αναμένεται), η προθεσμία υποβολής λήγει την 31η Ιουλίου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών.

Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης ( 30ή Αυγούστου).

Για εφάπαξ καταβολή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

Η διάταξη νόμου αφήνει περιθώριο παροχής της έκπτωσης 3% και σε όσους πληρώσουν και τις δύο δόσεις έως το τέλος Αυγούστου, εφόσον δοθεί σχετική δυνατότητα (θεωρείται δεδομένο).

Για τα νομικά πρόσωπα, η εξόφληση του φόρου γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

«Αυτό που κάνουμε φέτος», είπε ο κ. Θεοχάρης, «είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους. Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή. Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Αρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο.

»Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Αρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο».

 Από Μάιο τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Οσον αφορα την έναρξη λειτουργία της πλατφόρμας για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ο Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε ότι «ψηφίζεται τις επόμενες μέρες»και «από την 1η Μαΐου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή».

«Θα φέρουμε μια ρύθμιση ώστε να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία[…] αν κάποιος κινεί το όχημά του και είναι σε ακινησία το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 10.000 ευρώ. Είναι μια πολύ σοβαρή παράβαση να κινείσαι με όχημα το οποίο είναι δηλωμένο ως ακίνητο».

Για μία ακόμη χρονιά, χλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα μπορούν και εφέτος, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας με τον μήνα τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν.

Ανάλογα με το χρονικό διάστημα θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα τους (πόσους μήνες δηλ.) είναι και το ποσό που καλούνται να πληρώσουν.

Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια κατάβαλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας, ώστε να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...