507
Ο εικονιζόμενος πίθηκος ζει στο βουνό Popa της Μιανμάρ. Ανήκει σε ένα είδος που δεν γνωρίζαμε και πρέπει να προστατεύσουμε αφού ο πληθυσμός του αριθμεί λιγότερα από 300 άτομα | Australia Museum

Σχεδόν 700 νέα είδη προστέθηκαν στο «Βιβλίο της Ζωής»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 17:11
Ο εικονιζόμενος πίθηκος ζει στο βουνό Popa της Μιανμάρ. Ανήκει σε ένα είδος που δεν γνωρίζαμε και πρέπει να προστατεύσουμε αφού ο πληθυσμός του αριθμεί λιγότερα από 300 άτομα
|Australia Museum

Σχεδόν 700 νέα είδη προστέθηκαν στο «Βιβλίο της Ζωής»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 17:11

Ενα είδος πιθήκου που ζει σε μια περιοχή όπου υπήρχε κάποτε ένα ενεργό ηφαίστειο, ένα είδος φυκών που υπάρχει σε κάποια απομονωμένα ακατοίκητα νησιά, ένας βομβίνος που συλλέγει το νέκταρ του στις πιο ψηλές κορυφές του πλανήτη είναι ορισμένα από τα 500 είδη χλωρίδας και πανίδας την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψαν το 2020 οι επιστήμονες του φημισμένου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times τα 85 εκατ. δείγματα ειδών χλωρίδας και πανίδας που υπάρχουν στις συλλογές του μουσείου αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο των επιστημόνων στην ταυτοποίηση άγνωστων ειδών.

Αναλύοντας και συγκρίνοντας τα δείγματα του μουσείου με αυτά διαφόρων ζώων και φυτών, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εξακριβώνουν την ύπαρξη εκατοντάδων νέων ειδών. Ενδεικτικά, το 2019 αναγνωρίστηκαν 412 και το 2018 270 άγνωστα είδη!

Οι νέες ανακαλύψεις

Αυτή η εντυπωσιακή οχιά που ζει στο αρχιπέλαγος Nicobar στον Ινδικό Ωκεανό ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος  (SR Chandramouli et al./NHM)

Η ανάλυση και σύγκριση των δειγμάτων πρωτευόντων (δέρμα, οστά κ.α.) που διαθέτει το μουσείο οδήγησε στην διαπίστωση ότι μια ομάδα πιθήκων που ζει σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Μιανμάρ ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος. Ο πληθυσμός αυτού του είδους που έλαβε την ονομασία Popa από το όνομα του βουνού στο οποίο ζει, δεν ξεπερνά τα 300 άτομα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς για το μέλλον του. Ανάμεσα στις υπόλοιπες ανακαλύψεις ξεχωρίζει εκείνη ενός είδους βομβίνου που έχει καταφέρει να προσαρμοστεί και να δρα σε ύψος 5.640 μέτρων στο οροπέδιο του Θιβέτ.

Ονομάστηκε Bombus tibeticus και είναι ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος βομβίνων που ζει σε υψόμετρο 5.000 μέτρων (Williams et al./NHM)

Αναγνωρίστηκαν επίσης ένα νέο είδος σαύρας στο Βόρνεο, δύο νέα είδη βατράχων και δέκα νέα είδη φιδιών, ανάμεσα στα οποία μια οχιά με έντονο πράσινο χρώμα στο αρχιπέλαγος Nicobar, στον Ινδικό Ωκεανό. Την τιμητική τους φέτος είχαν τα σκαθάρια αφού οι επιστήμονες του μουσείου αναγνώρισαν 170 νέα είδη. Εντόπισαν επίσης 70 νέα είδη σφήκας και 51 νέα είδη σαλιγκαριών.

Η υγεία του πλανήτη

«Ο εντοπισμός νέων ειδών συμβάλει σε σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες όπως αυτή της ανακάλυψης γονιδίων που ενισχύουν την άμυνα διαφόρων καλλιεργειών σε ασθένειες ή πρωτεϊνών χρήσιμων στην δημιουργία νέων φαρμάκων. Η ύπαρξη βιοποικιλότητας είναι αυτή που παρέχει υγεία στον πλανήτη ώστε να μπορεί αυτός να υποστηρίζει και την δική μας ύπαρξη. Ο αέρας που αναπνέουμε, αυτά που τρώμε και πίνουμε είναι όλα μέρος μιας σύνθετης διαδικασίας αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε όλα τα είδη τα οποία και αποτελούν τα δομικά υλικά της ζωής. Εντοπίζοντας και περιγράφοντας νέα είδη μπορούμε να δημιουργούμε ένα κατάλογο της ζωής στην Γη με τον οποίο να αρχίσουμε να κατανοούμε πώς λειτουργεί η ζωή στον πλανήτη» αναφέρει ο Κεν Νόρις, επικεφαλής του τμήματος επιστημών της ζωής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορία του Λονδίνου.

«Ελπίζουμε ο εντοπισμός και καταγραφή αυτών των ειδών να βοηθήσει στην διάσωση τους» δηλώνει από την πλευρά του ο Ρομπέρτο Πορτέλα Μιγκέζ, προϊστάμενος του τομέα θηλαστικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορία του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...