813
Σι Τζινπίνγκ και Βλάντιμιρ Πούτιν το 2018. Έκτοτε συνέβησαν πολλά που άλλαξαν τη σχέση τους | Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS/File Photo

Τι πρέπει να πει άμεσα ο Σι στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 10:45
Σι Τζινπίνγκ και Βλάντιμιρ Πούτιν το 2018. Έκτοτε συνέβησαν πολλά που άλλαξαν τη σχέση τους
|Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS/File Photo

Τι πρέπει να πει άμεσα ο Σι στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2022, 10:45

Επιστράτευση, προσάρτηση ουκρανικών εδαφών και απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων: οι τρεις κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα προκαλούν πονοκέφαλο σε όλους τους σημαντικούς παγκόσμιους ηγέτες.

Η παγκόσμια οργή είναι αναμενόμενη και απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί. Αυτός που πρέπει να «βγει μπροστά» και να αναλάβει δράση για να μην εκραγεί ο πλανήτης, είναι ο Σι Τζινπίνγκ, γράφουν σε άρθρο τους στη Washington Post τα μέλη του ΔΣ της Πρωτοβουλίας Πυρηνικής Απειλής, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση για την «παγκόσμια ασφάλεια».

Ο Μάικ Μιούλεν, πρώην αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Σαμ Ναν, πρώην γερουσιαστής και ο Ερνεστ Μονίζ, πρώην υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, που υπογράφουν το άρθρο, καλούν τον κινέζο πρόεδρο να μεσολαβήσει για να πείσει τον Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αμερικανοί αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι οι λανθασμένοι υπολογισμοί του Κρεμλίνου οδηγούν σε σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις και σε μεγάλες προκλήσεις για την ασφάλεια των ασιατικών κρατών, κάτι που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα το Πεκίνο.

Με την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, ο Πούτιν θεωρεί ότι θα βρεθεί σε ισχυρότερη στρατιωτική και διπλωματική θέση, αλλά αυτό δεν ισχύει, τονίζουν οι τρεις αρθρογράφοι. Αντίθετα, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι μία ακόμα σφοδρότερη αντεπίθεση από τους Ουκρανούς, που θα οδηγήσει σε μία νέα επιστράτευση στη Ρωσία, η οποία θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά το πιο επικίνδυνο από όλα, είναι να πραγματοποιήσει την απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων, με την οποία πιστεύει ότι θα διασφαλίσει τη θέση του στην εξουσία και θα βελτιώσει την κατάσταση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

«Η χρήση πυρηνικών θα είναι παγκόσμια καταστροφή με σημαντικές επιπτώσεις για την Κίνα. Για αυτό ίσως, το Πεκίνο έχει αλλάξει τη στάση του προς το Κρεμλίνο και από τη θεωρητική φιλία “άνευ όρων” ζητεί αποκλιμάκωση στο ουκρανικό μέτωπο. Ομως, αυτό δεν είναι αρκετό για να επηρεάσει τον Πούτιν», τονίζεται στο άρθρο της Washington Post.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, πολλές ασιατικές χώρες θα συμπεράνουν ότι η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου είναι ο μόνος τρόπος για να είναι ασφαλείς απέναντι στην Κίνα. Το Πεκίνο γνωρίζει βέβαια, ότι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν έχουν την απαραίτητη πυρηνική τεχνολογία και μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα τα δικά τους πυρηνικά όπλα, ιδίως αν δεν εμπιστεύονται πλέον τις ΗΠΑ για την ασφάλειά τους.

«Η πιο λογική πολιτική για την Κίνα είναι να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να ενθαρρύνει τον Πούτιν να πάρει πιο συνετές αποφάσεις. Ο πρόεδρος Σι πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Πούτιν ότι τα πυρηνικά είναι ένα όριο που δεν πρέπει να περάσει και ότι ακόμα και μόνο η αναφορά τους απειλεί την παγκόσμια τάξη», αναφέρουν.

Ο Πούτιν υπολογίζει πολύ τον Σι, καθώς ξέρει ότι η Ρωσία βασίζεται ολοένα και περισσότερο, οικονομικά και γεωπολιτικά, στο Πεκίνο. Δεν τον συμφέρει να χαλάσει τη σχέση τους για αυτό και την περασμένη εβδομάδα, τόνισε ότι θα απαντήσει στα ερωτήματα της Κίνας, στην προσπάθεια να την καθησυχάσει.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι μία δημόσια εναντίωση του Σι στη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τον Πούτιν. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Σι θα μπορούσε να τονίσει στον ρώσο πρόεδρο ότι αν πραγματοποιήσει την απειλή του, η Κίνα θα σταματήσει να είναι η κύρια αγορά για τις εξαγωγές ενέργειας από τη Μόσχα.

Στις αρχές του 2022, ο Πούτιν υπέγραψε δήλωση μαζί με τους ηγέτες της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην οποία τονίζεται ότι «κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο και δεν πρέπει ποτέ να γίνει». Ο Σι πρέπει τώρα να θυμίσει στον ρώσο πρόεδρο εκείνη τη δήλωση και να του τονίσει ότι η χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία θα ήταν απαράδεκτη.

Οι τρεις αρθρογράφοι συμβουλεύουν και τον Τζο Μπάιντεν να πείσει τον Σι να ξανασκεφτεί τις συμμαχίες της Κίνας, ανάμεσά τους και αυτή με τη Ρωσία. «Λιγότερο απειλητικοί και πιο προβλέψιμοι εταίροι θα προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην Ασία από ό,τι ένας ρώσος πρόεδρος που ακολουθεί μία ολοένα και πιο παράλογη πορεία, ενώ προεδρεύει ενός αδύναμου και απομονωμένου κράτους».

Επισημαίνουν ακόμα, ότι η ρωσική απειλή για πυρηνική κλιμάκωση είναι αληθινή και δεν πρέπει να αγνοηθεί. «Η Κίνα και η διεθνής κοινότητα, περιλαμβανομένου και της Ινδίας, πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τους τα διπλωματικά εργαλεία για να μειώσουν τον κίνδυνο μίας πυρηνικής σύγκρουσης και να πείσουν τον Πούτιν να μην κάνει ένα λάθος ακόμα μεγαλύτερο» από ό,τι η εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν με την Ευρώπη και άλλα έθνη για να τελειώσουν αυτό τον πόλεμο με “δίκαιους όρους”, όπως είπε ο Μπάιντεν μιλώντας στον ΟΗΕ. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για να μειωθεί το ρίσκο της χρήσης πυρηνικών από οποιαδήποτε πλευρά. Το εφιαλτικό σενάριο της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία ακούγεται ολοένα και πιο δυνατά και η απόφαση από κάποια χώρα να μην συμμετέχει στην προσπάθεια αποφυγής του μπορεί να θεωρηθεί ως πράξη συνενοχής», καταλήγει το άρθρο της Washington Post.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...