740
Απόφοιτοι της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «κρατούν» τον κόσμο στα χέρια τους | Darren McCollester/Getty Images/Ideal Image

Πού να σπουδάσεις για να γίνεις δισεκατομμυριούχος

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 17:45
Απόφοιτοι της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «κρατούν» τον κόσμο στα χέρια τους
|Darren McCollester/Getty Images/Ideal Image

Πού να σπουδάσεις για να γίνεις δισεκατομμυριούχος

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 17:45

Πώς γίνεσαι δισεκατομμυριούχος; Υπάρχει μία λίστα με τους 500 πιο πλούσιους του κόσμου (στο Forbes). Μία ιδέα είναι να εμπνευστείς από το βιογραφικό τους. Αν υπάρχει ένα κοινό νήμα που τους συνδέει, αυτό είναι η εκπαίδευση σε ένα καλό πανεπιστήμιο. Από αυτούς 35 είναι απόφοιτοι του Χάρβαρντ. Δώδεκα πέρασαν από το Κολούμπια. Αλλοι δέκα από το Στάνφορντ. Επομένως, με αυτή τη λογική, για να γίνεις δισεκατομμυριούχος πρέπει να έχεις ήδη αρκετά χρήματα για να πληρώσεις τα δίδακτρα των καλών πανεπιστημίων. Ή να διεκδικήσεις μία γερή υποτροφία.

Ενα άλλο κόλπο είναι, αφού περάσεις στο καλύτερο πανεπιστήμιο, να αφήσεις τις σπουδές σου στη μέση! Στην πρώτη εξάδα με τους πλουσιότερους του κόσμου βρίσκεται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook και ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, δύο ιδιοφυΐες που εγκατέλειψαν το Χάρβαρντ προτού πάρουν το πτυχίο τους. Και ο αμερικανός Λάρι Ελισον, συνιδρυτής της Oracle έφυγε, επίσης, νωρίς από το Χάρβαρντ και σήμερα βρίσκεται στην έβδομη θέση της λίστας του Forbes, ενώ ο ισπανός επιχειρηματίας Αμάνθιο Ορτέγα –ο «Mr Zara»– δεν έχει πάρει καν απολυτήριο Λυκείου!

harvard
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καμαρώνει για 35 δισεκατομμυριούχους

Συνολικά οι 500 της λίστας Forbes έχουν περιουσίες που αγγίζουν 3,4 τρισ. δολάρια. Οπως συμπεραίνει πρόσφατη μελέτη του βρετανικού περιοδικού Times Higher Education, από τους 500 του Forbes, το 53% έχει ολοκληρώσει προπτυχιακές σπουδές, όταν το αντίστοιχο ποσοστό διεθνώς είναι μόλις 6,7%. Το 18% έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές και το 3% έχει στην κατοχή του διδακτορικό. Το αντικείμενο σπουδών που ξεχωρίζει -και καλό είναι να επιλέξεις αν θέλεις να βγάλεις πολλά λεφτά γρήγορα- είναι η διοίκηση επιχειρήσεων και οι νομικές σπουδές. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια κυριαρχούν στην κατάταξη, ενώ το πρώτο μη αμερικανικό ίδρυμα της λίστας είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο βρίσκεται στη 12η θέση με τέσσερις δισεκατομμυριούχους ανάμεσα στους αποφοίτους του. Αν τυχαίνει να είσαι άνδρας τόσο το καλύτερο: το 90% των αποφοίτων της λίστας είναι άνδρες.

Από το Χάρβαρντ έχουν αποφοιτήσει 35 δισεκατομμυριούχοι! Οι περιουσίες τους ανέρχονται συνολικά στα 309 δισ. δολάρια, δηλαδή ξεπερνούν το ΑΕΠ της Ιρλανδίας και το ελληνικό δημόσιο χρέος! Εκτός από τους Γκέιτς και Ζάκερμπεργκ που πέρασαν σαν κομήτες από το Χάρβαρντ, εκεί σπούδασε και αποφοίτησε και ο δισεκατομμυριούχος επίσης πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.

butler
Επιβλητική βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη

Δεύτερο στη λίστα με τα πιο «παραγωγικά» πανεπιστήμια είναι το Κολούμπια, ένα από τα φημισμένα ιδρύματα των ΗΠΑ που βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Εκεί αποφοίτησε το μακρινό 1951 ο βαθύπλουτος θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά. Οι περιουσίες των πλούσιων αποφοίτων του πανεπιστημίου αγγίζουν συνολικά τα 170 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το ΑΕΠ της Αλγερίας.

stanford
Ανάμεσα σε λόφους οι εγκαταστάσεις του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια

Το αστέρι που κάνει περήφανο το Στάνφορντ είναι ο Λάρι Πέιτζ, ο συνιδρυτής της Google, ο οποίος ολοκλήρωσε εκεί το μεταπτυχιακό του και το διδακτορικό του. Οι περιουσίες των δέκα αποφοίτων που βρίσκονται και στη λίστα του Forbes ανέρχονται στα 150 δισ. δολάρια.

Από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ (αυτό που εδρεύει στη Νέα Υόρκη), το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ αποφοίτησαν εννέα που σήμερα είναι ζάπλουτοι. Το ίδρυμα της Πενσιλβάνια έχει τη μεγάλη τιμή να έχει διδάξει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Διαχείρισης Επιχειρήσεων Γουάρτον το 1968. Η περιουσία του ανέρχεται σε 4,5 δισ. δολάρια.

Το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας «έβγαλαν» από επτά δισεκατομμυριούχους το καθένα. Αλλοι έξι από τη λίστα Forbes αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με συνολική περιουσία που αγγίζει τα 68,3 εκατ. δολάρια.

moscow
Ενα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ρωσίας, το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας

Υστερα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (12η θέση), το επόμενο μη αμερικανικό ίδρυμα στην κατάταξη που παρουσιάζει η μελέτη του βρετανικού περιοδικού είναι η Πολυτεχνική Σχολή της Γαλλίας (Ecole Polytechnique), που βρίσκεται στη 13η θέση, με τρεις δισεκατομμυριούχους στην κοινότητα αποφοίτων του. Αλλους τρεις πετυχημένους απόφοιτους «παρήγαγε» και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), η οποία βρίσκεται στη 16η θέση καθώς και το κινεζικό Πανεπιστήμιο Fudan στη 17η θέση. Δέκα θέσεις πιο κάτω, στο νούμερο 27, βρίσκεται το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας από το οποίο αποφοίτησαν δύο δισεκατομμυριούχοι με συνολική περιουσία στα 24,6 δισ. δολάρια. Αλλοι δύο αποφοίτησαν από το Εθνικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News