532
Το Αμστερνταμ μπορεί να μοιάζει παραμυθένιο, ωστόσο η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες το καθιστούν ολοένα και πιο δυσπρόσιτο για τον μέσο ταξιδιώτη | Shutterstock

Ποια είναι η πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης για τουρισμό; Οχι αυτή που νομίζετε

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 21:20
Το Αμστερνταμ μπορεί να μοιάζει παραμυθένιο, ωστόσο η άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες το καθιστούν ολοένα και πιο δυσπρόσιτο για τον μέσο ταξιδιώτη
|Shutterstock

Ποια είναι η πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης για τουρισμό; Οχι αυτή που νομίζετε

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 21:20

«Εχοντας επιστρέψει πρόσφατα στο σπίτι μου στο Αμστερνταμ μετά από μια εκδρομή στην Ισπανία, έριξα μια ματιά στην απόδειξη για το σάντουιτς και ένα φλιτζάνι τσάι μέντας που είχα πάρει από τη καφετέρια της γειτονιάς μου: το ποσό ήταν ίδιο με τα χρήματα που είχα δώσει σε εστιατόριο στη Σεβίλλη την προηγούμενη ημέρα, όπου είχα παραγγείλει ένα μενού τριών πιάτων ημέρας και κρασί. Αλλοτε ένας οικονομικός προορισμός, το Αμστερνταμ σήμερα είναι η πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Post Office».

Με αυτή την προσωπική κατάθεση εισήγαγε τους αναγνώστες της Telegraph σε άρθρο που παρουσιάζει τις οικονομικές, και μη, πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου ο Ρόντνεϊ Μπολτ, ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας που επιμελείται τα ταξιδιωτικά θέματα, κάτοικος ο ίδιος της πρωτεύουσας της Ολλανδίας.

Το Βαρόμετρο του βρετανικού Post Office συγκρίνει κάθε χρόνο τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες μεταξύ 35 δημοφιλών προορισμών, όπως η διαμονή, το φαγητό, οι ξεναγήσεις και το κόστος της επίσκεψης σε ένα σημαντικό μουσείο, στο πλαίσιο μιας διήμερης επίσκεψης.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα το αναγκαίο μπάτζετ για μια εκδρομή δύο ημερών στο Αμστερνταμ φθάνει τα 834 ευρώ. Η ολλανδική πρωτεύουσα έχει δηλαδή ξεπεράσει σε ύψος τιμών παραδοσιακά ακριβούς προορισμούς όπως η Βενετία (788 ευρώ) και η Κοπεγχάγη (673 ευρώ).

Σε σχέση με τη Λισαβόνα, όπου το ελάχιστο κόστος για τον επισκέπτη εκτιμήθηκε στα 258 ευρώ, το Αμστερνταμ είναι τρεις φορές πιο ακριβό!

Γενικότερα, «το Αμστερνταμ κατατάσσεται πλέον σταθερά ψηλά στους διεθνείς δείκτες κόστους ζωής. Οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί, όπως και οι τιμές στα τρόφιμα και στις μεταφορές» γράφει ο Ρόντνεϊ Μπολτ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και το ποσό που καταβάλλει για το ενοίκιό του έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

«Η ανοδική τάση των τιμών μεγεθύνθηκε από την πανδημία της Covid και τον πόλεμο στην Ουκρανία» προσέθεσε ο συντάκτης της Telegraph, παραθέτοντας στη συνέχεια του άρθρου του συμβουλές «επιβίωσης» σε αυτή την ακριβή, πλέον, πόλη.

Η έρευνα του βρετανικού Post Office όπως την παρουσίασε η Telegraph. Οι τιμές παρατίθενται σε στερλίνες, ενώ στους αστερίσκους επεξηγούνται τα έξοδα που περιλαμβάνονται στα ποσά της κάθε στήλης: η πρώτη αφορά στη διανυκτέρευση, η δεύτερη στα έξοδα εστίασης και η τρίτη στο συνολικό μπάτζετ για ένα ταξίδι δύο ημερών

Σημειώνεται ότι, βάσει της έρευνας που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η Αθήνα βρίσκεται στην αρχή αυτής της λίστας, η οποία ξεκινά από τον πλέον οικονομικό προορισμό, εν προκειμένω τη Λισαβώνα, και καταλήγει στον ακριβότερο, το Αμστερνταμ.

Το Post Office κατέταξε την Αθήνα στην τέταρτη θέση, εκτιμώντας πως το ελάχιστο μπάτζετ για τον ταξιδιώτη αγγίζει τα 300 ευρώ (περιλαμβάνονται έξοδα για επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί, ξεναγήσεις, πρωινό σε καφετέρια, καθώς και διανυκτέρευση δύο ημερών).

Το μέσο κόστος μιας διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας στις αρχές του καλοκαιριού για δύο άτομα υπολογίστηκε στα 146 ευρώ (το ίδιο ποσό για το Αμστερνταμ είναι τα 602 ευρώ!).

Αντίστοιχα, το μέσο κόστος ενός δείπνου για δύο, με ένα πλήρες μενού και κρασί, ανέρχεται στα 46 ευρώ. Στο Αμστερνταμ το μέσο κόστος για το ίδιο τραπέζι θα ήταν 102 ευρώ, ενώ οι τιμές των εστιατορίων της Λισαβώνας φαίνεται πως δεν απέχουν πολύ από τα αθηναϊκά καταστήματα εστίασης, καθώς δύο άτομα μπορούν να δειπνήσουν με 44 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...