521
Ο Moley μπορεί να μαγειρεύει όπως οι επαγγελματίες σεφ χωρίς να χρειάζεται καμία ανθρώπινη βοήθεια | Moley Robotics

Ο ρομποτικός μάστερ σεφ έτοιμος να μπει στην κουζίνα σας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 17:34
Ο Moley μπορεί να μαγειρεύει όπως οι επαγγελματίες σεφ χωρίς να χρειάζεται καμία ανθρώπινη βοήθεια
|Moley Robotics

Ο ρομποτικός μάστερ σεφ έτοιμος να μπει στην κουζίνα σας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 17:34

Το πρώτο ολοκληρωμένο και πλήρως αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα μαγειρικής είναι γεγονός. Τα στελέχη της εταιρείας που το κατασκεύασε κάλεσαν τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Telegraph Γουίλιαμ Σίτγουελ για να το δει από κοντά. Ο Moley, όπως ονομάζεται το ρομπότ έφτιαξε στον δημοσιογράφο ένα βραστό ψάρι με λαχανικά με συνταγή που δημιούργησε ένας ισπανός σεφ. Το πιάτο ήταν απολαυστικό με τον Σίτγουελ να μένει εντυπωσιασμένος από όσα παρακολούθησε και γεύτηκε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν την εμφάνιση τους ανδροειδή αλλά και ρομποτικά συστήματα που μπορούν να εκτελέσουν με ακρίβεια είτε εργασίες προετοιμασίας ενός γεύματος είτε να φτιάχνουν κάποια φαγητά. Ομως όλα μπορούν να κάνουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και όχι ιδιαίτερα περίπλοκα. Ο Moley είναι ένα ολοκληρωμένο ρομποτικό σύστημα που μπορεί κινείται σε όλο το εύρος της κουζίνας που είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τον διευκολύνει στο μαγείρεμα. Παράλληλα με τον πάγκο, τον νιπτήρα, τις εστίες και τον φούρνο βρίσκεται ένα μεγάλο ντουλάπι όπως τουλάχιστον φαίνεται εξωτερικά το οποίο στην πραγματικότητα είναι ψυγείο μέσα στο οποίο τοποθετούνται τα υλικά για το μαγείρεμα.

Κάνει τα πάντα!

Οι βραχίονες παίρνουν από το ψυγείο τα υλικά που απαιτούνται για να μαγειρέψει μια συνταγή και την εκτελούν με ακρίβεια. Δεν χρειάζεται καμία βοήθεια αφού μπορεί να σοτάρει, να ανακατέψει, να ρίχνει κάθε υλικό όποτε πρέπει και να παρακολουθεί την διαδικασία του μαγειρέματος. Σε περίπτωση που μαγειρεύει ζυμαρικά μπορεί ακόμη και να τα σουρώσει και να τα βάλει πίσω στην κατσαρόλα. Οσον αφορά τα φαγητά που μπορεί να φτιάξει δεν υπάρχει περιορισμός αφού ο κάτοχος του Moley μπορεί να τον προγραμματίζει έτσι ώστε να φτιάχνει οποιαδήποτε συνταγή. Επιπλέον φροντίζει να διατηρεί την κουζίνα καθαρή τόσο κατά την διάρκεια του μαγειρέματος όσο και μετά την ολοκλήρωση του.

Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και αυτόνομο ρομποτικό σύστημα μαγειρικής που αποτελείται από μια ολόκληρη κουζίνα και ρομποτικούς βραχίονες οι οποίοι εκτελούν με ακρίβεια συνταγές

Το βασικό μειονέκτημα του είναι οι κινήσεις του που δεν είναι γρήγορες και έτσι η εκτέλεση μιας συνταγής μπορεί να διαρκέσει περισσότερη ώρα από εκείνη που θα χρειαζόταν αν την μαγείρευε ανθρώπινο χέρι. Παρόλα αυτά το ρομπότ δεν χρειάζεται καμία βοήθεια οπότε όσο εκείνο μαγειρεύει ο κάτοχος του μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει μέσα στο σπίτι. Επίσης όσο διαρκεί το μαγείρεμα ενός πιάτου το ρομπότ παραμένει προσηλωμένο σε αυτό. Δεν μπορεί δηλαδή να εκτελεί παράλληλα και άλλες εργασίες για να φτιάξει κάποια συνοδευτικά ή κυρίως πιάτα.

Πίσω από την κατασκευή του Moley βρίσκεται ο 49χρονος Μαρκ Ολέινικ, ένας Ρώσος επιστήμονας από την Αγία Πετρούπολη. Σπούδασε πυρηνική φυσική αλλά και ανάπτυξη αεροδιαστημικών οργάνων και τεχνολογιών ενώ στην συνέχεια ασχολήθηκε με την ανάπτυξη φαρμάκων. Ο Ολέινικ μετακόμισε το 2008 στο Λονδίνο και το 2014 πατεντάρισε την ιδέα του Moley. Δημιούργησε μια εταιρεία και κατασκεύασε το ρομποτικό σύστημα σε ένα μεγάλο εργαστήριο.

Το κόστος για την απόκτηση του ανέρχεται στις 280.000 ευρώ ποσό που και ο δημιουργός ομολογεί ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό και δηλώνει ότι θα ξεκινήσει άμεσα την προσπάθεια κατασκευής ενός δεύτερου μοντέλου που θα είναι πολύ φτηνότερο. Ο Ολέινικ αναφέρει ότι έχει ήδη συμφωνήσει για την πώληση δέκα ρομπότ εντός του 2021 και λέει ότι εξετάζονται άλλες 1,200 περιπτώσεις πιθανών πωλήσεων.