271
Το κεντρικό ερευνητικό κέντρο της Pfizer στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ | Shutterstock

Μετά το εμβόλιο, η Pfizer ξεκινά κλινικές δοκιμές για φάρμακο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 15:37
Το κεντρικό ερευνητικό κέντρο της Pfizer στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ
|Shutterstock

Μετά το εμβόλιο, η Pfizer ξεκινά κλινικές δοκιμές για φάρμακο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 15:37

Την πρώτη, πρώιμη κλινική δοκιμή ενός νέου αντιικού φαρμάκου για τον κορονοϊό, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα, ανακοίνωσε ότι ξεκινά στις ΗΠΑ η Pfizer.

Πρόκειται για το φάρμακο με την κωδική ονομασία PF-07321332, ένα αναστολέα πρωτεάσης, που απευθύνεται σε ασθενείς στα πρώτα στάδια της λοίμωξης Covid-19, οι οποίοι δεν νοσηλεύονται.

Η κατηγορία φαρμάκων των αναστολέων της πρωτεάσης χορηγούνται εδώ και αρκετά χρόνια για την αντιμετώπιση άλλων ιογενών λοιμώξεων όπως το HIV και η ηπατίτιδα C, γράφει το CNBS. Οι εν λόγω αναστολείς προσδένονται σε ένα ένζυμο του ιού (την πρωτεάση) και με αυτόν τον τρόπο τον εμποδίζουν να αναπαραχθεί μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε ότι το νέο υποψήφιο φάρμακο, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές, αποτελεσματικό και εγκριθεί, θα βοηθήσει στις μελλοντικές απειλές από τον κορονοϊό.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 απαιτεί τόσο την πρόληψη μέσω εμβολίου όσο και τη στοχευμένη θεραπεία για όσους μολύνονται από τον ιό. Δεδομένου ότι αυτός μεταλλάσσεται, αλλά και δεδομένης της συνεχιζόμενης επίπτωσης της Covid-19 παγκοσμίως, φαίνεται πιθανό πως θα είναι κρίσιμο να έχουμε πρόσβαση σε θεραπευτικές επιλογές τόσο τώρα όσο και πέρα από την πανδημία», ανέφερε ο δρ Μάικλ Ντόλστεν, επικεφαλής επιστήμονας και πρόεδρος του τμήματος ερευνών και ανάπτυξης της εταιρείας.

Η φάση 1 της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικής δοκιμής, θα γίνει σε υγιείς ενήλικες, προκειμένου να αξιολογηθεί η ασφάλεια του φαρμάκου και πόσο καλά ανεκτό είναι.

Οι έως τώρα, εργαστηριακές δοκιμές της δραστικής ουσίας PF-07321332 έδειξαν ότι εμφανίζει ισχυρή δράση κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, καθώς και άλλων κορονοϊών.

Επιπλέον, η Pfizer ξεκίνησε ήδη να δοκιμάζει (φάση 1b) ένα άλλο αναστολέα πρωτεάσης (PF-07304814) που χορηγείται ενδοφλέβια σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News