1150
Στην πολύτεκνη οικογένεια Μόρισεϊ, την ανατροφή των παιδιών στο σπίτι έχει αναλάβει ο πατέρας, πρώην δημοσιογράφος και... βουδιστής |

Πώς να είσαι μεγαλοστέλεχος με εννέα παιδιά!

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 8 Φεβρουαρίου 2017, 07:40
Στην πολύτεκνη οικογένεια Μόρισεϊ, την ανατροφή των παιδιών στο σπίτι έχει αναλάβει ο πατέρας, πρώην δημοσιογράφος και... βουδιστής
|

Πώς να είσαι μεγαλοστέλεχος με εννέα παιδιά!

Κιάρα Σουγκανίδου Κιάρα Σουγκανίδου 8 Φεβρουαρίου 2017, 07:40

Αν ζείτε στην Ελλάδα, εργάζεστε για τα προς το ζην και είστε ή θέλετε να γίνετε μητέρα, ξέρετε πάνω κάτω ποιο θα είναι το επαγγελματικό μέλλον σας.

Αν είστε υψηλόμισθη –αυτό που λέμε «γυναίκα καριέρας»– θα έχετε κάποια νταντά που θα φυλάει τα παιδιά. Παρόλ’ αυτά θα σας βγαίνει η πίστη καθημερινά στο δίπολο «δουλειά-σπίτι» και θα έχετε διαρκώς τύψεις στο δίπολο «καριέρα-οικογένεια». Αν είστε χαμηλόμισθη ή θα επιστρατεύετε συγγενικό πρόσωπο για βοήθεια (ώστε να μη χάσετε το μεροκάματο) ή θα το γυρίσετε σε part time εργασία (διότι δεν σας παίρνει με τον μισθό σας να πληρώνετε νταντά). Τα πιο πάνω ίσχυαν και προ Μνημονίου, να εξηγούμαστε.

Το πρότζεκτ «γυναίκα καριέρας και μητέρα στην Ελλάδα» σκοντάφτει σε βασικά σε δύο παράγοντες: 1) στο κοινωνικό κράτος, το οποίο ουσιαστικά αφήνει αβοήθητη μια εργαζόμενη μητέρα που θέλει να κάνει καριέρα, και 2) στον σύζυγο και πατέρα των παιδιών, ο οποίος παραδοσιακά αναλαμβάνει τον ρόλο του κουβαλητή και αφήνει στη γυναίκα τα διαδικαστικά της οικογένειας.

Η Ελενα Μόρισεϊ δεν ζει στην Ελλάδα, ζει στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο Νότινγκ Χιλ. Είναι 50 ετών και παντρεμένη με τον Ρίτσαρντ Μόρισεϊ, 53 ετών, βουδιστή, πρώην οικονομικό συντάκτη εφημερίδας.

MW-EL252_Richar_20160426043802_NS
Ο Ρίτσαρντ και η Ελενα Μόρισεϊ σε πρόσφατες φωτογραφίες τους

Η Ελενα και ο Ρίτσαρντ γνωρίστηκαν στο Κέιμπριτζ, όπου σπούδασαν αμφότεροι και παντρεύτηκαν όταν εκείνη ήταν 21 και εκείνος 23. Το πρώτο τους παιδί γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά.

Το ζευγάρι είχε βάλει από την αρχή στόχο να αποκτήσει πέντε παιδιά. Εν αναμονή του τέταρτου, ο Ρίτσαρντ είπε στην Ελενα: «Δεν μπορούμε να δουλεύουμε και οι δύο εκτός σπιτιού τώρα. Κάποιος πρέπει να βοηθάει τη νταντά. Κάποιος πρέπει να την περιμένει το πρωί». Η Ελενα τότε εργαζόταν ως χρηματίστρια και μάλιστα ανερχόμενη Σίτι. Ο Ρίτσαρντ ήταν δημοσιογράφος. Ο κλήρος έπεσε στον Ρίτσαρντ. Ή μάλλον ο Ρίτσαρντ επέλεξε τον κλήρο του.

Όταν ο δρόμος των διαδικαστικών ελευθερώθηκε, το ζευγάρι απέκτησε άλλα πέντε παιδιά. Σύνολο εννέα. Σήμερα το μικρότερο είναι οκτώ και το μεγαλύτερο 25 ετών. «Το παρακάναμε», λέει η Ελενα. «Μας άρεσε, το διασκεδάσαμε πολύ!».

Στην Ελλάδα, δεν μπορώ να φανταστώ εργοδότη που θα ανεχόταν ένα στέλεχός του να πάρει εννέα άδειες μητρότητας μέσα σε 17 χρόνια – εκτός από το Δημόσιο φυσικά. Στην Βρετανία, δεν ξέρω τι παροχές δίνει το κράτος σε εργοδότες και εργαζόμενους… Το θέμα πάντως είναι πως όταν η Ελενα ήταν 35 ετών και είχε πέντε παιδιά, έγινε διευθύνων σύμβουλος στη χρηματοπιστωτική εταιρεία Newton Investment Management, στην οποία είχε προσληφθεί οκτώ χρόνια πριν. Στη θέση της CEO έμεινε για 15 χρόνια! Πέρσι παραιτήθηκε επειδή κουράστηκε, και ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας.

methode%2Fsundaytimes%2Fprod%2Fweb%2Fbin%2F992f9bac-eada-11e6-aeca-a0919298400f
Ο Ρίτσαρντ Μόρισεϊ ανέλαβε το μεγάλωμα των παιδιών στο σπίτι, λίγο προτού γεννηθεί το τέταρτο. Ο αρχικός στόχος του ζευγαριού ήταν να αποκτήσουν πέντε παιδιά – τελικά απέκτησαν εννέα

Τον Δεκέμβριο του 2016 παραιτήθηκε και από τη θέση της προέδρου και τον Ιανουάριο του 2017, ανακοινώθηκε στον διεθνή οικονομικό Τύπο η μεταγραφή της στο διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης εταιρείας funding της Βρετανίας, τη Legal & General Investment Management η οποία είναι και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Newton Investment Management. Με άλλα λόγια, η Ελενα Μόρισεϊ είναι golden girl με τα όλα του!

«Σκόπευα ούτως ή άλλως να μετακινηθώ… αλλά περίμενα να δω τι θα γίνει με το Brexit. Όταν είδα πως τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους, ένιωσα ότι μπορούσα να αφήσω τη Newton και να κάνω το επόμενο βήμα» δήλωσε στους Financial Times.

Εδώ να σημειώσω πως η κυρία Μόρισεϊ είναι και η ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης 30% Club, η οποία προωθεί τη στελέχωση των ΔΣ στις μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας κατά 30% τουλάχιστον, από γυναίκες. Μάλιστα η πρόσληψή της από την Legal & General Investment Management δεν θεωρείται τυχαία, αφού ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός έχει ανακοινώσει πως θέλει να διευρύνει το κοινό του τις γυναίκες.

Πώς είναι λοιπόν για μία γυναίκα να κάνει τόσο μεγάλη καριέρα σε έναν τόσο ανδροκρατούμενο χώρο; «Κοιτάξτε, αν ο άνδρας μου δεν έμενε στο σπίτι, δεν μπορώ να φανταστώ πού θα έβρισκε φαγητό αυτή η οικογένεια… Ποιος θα πήγαινε για ψώνια…», δήλωσε στους Times, η δραστήρια Ελενα.

Chloe-Morrissey-Helena-Morrissey--tatler-25feb16_gettY_b_720x1080
Η Ελενα Μόρισεϊ με την κόρη της, Κλόι (Getty)

«Το να διαχειρίζεσαι ένα νοικοκυριό 11 ατόμων, είναι λίγο περίπλοκη υπόθεση. Νομίζω πως το γεγονός πως είχαμε την ίδια νταντά για όλα τα παιδιά, βοήθησε… Δεν την έχουμε πια… Πήρε σύνταξη και έφυγε για να γυρίσει τον κόσμο! (σ.σ. αυτό σημαίνει ότι τα ‘φτυσε η νταντά)

»Το μυστικό πάντως στις μεγάλες οικογένειες είναι να μην κάνεις πολλά σχέδια. Συμβαίνουν πολλά απρόοπτα, οπότε δεν έχει νόημα. Εμείς έχουμε έναν πίνακα στην κουζίνα, όπου τηρούμε τον προγραμματισμό της ημέρας:  ποιος θα πάρει ποιον από πού, τι ώρα περίπου θα επιστρέψει ο καθένας στο σπίτι, ποιος χρειάζεται τι για το σχολείο. Τέτοια πράγματα. Μόνο σε βάθος ημέρας».

Βεβαίως, πολύ συχνά ξεχνιούνται πράγματα. Και τότε αρχίζει το τρέξιμο. «Τηλεφωνεί η δασκάλα από το σχολείο και λέει ότι το παιδί μας ξέχασε τα βιβλία του… Τότε κάποιος πρέπει να πάρει τα βιβλία και να τα πάει στο σχολείο…» συμπληρώνει η πολύτεκνη μητέρα.

Πώς όμως είναι η ημέρα μιας γυναίκας-μεγαλοστελέχους, που έχει εννέα παιδιά; «Ξυπνάω στις 5.00, κοιτάζω τα email μου και το πλάνο της ημέρας. Στις 6.30 ξυπνάω τα παιδιά – αυτή είναι η “ώρα πανικού” σε κάθε οικογένεια, στη δική μας λίγο περισσότερο. Ο Ρίτσαρντ ετοιμάζει φαγητό για το σχολείο στα τρία μικρότερα παιδιά. Τα άλλα τρία μεγαλύτερα, που είναι επίσης μαθητές, το ετοιμάζουν μόνα τους.

246E071400000578-2897421-image-a-34_1420472397959
Η Ελενα Μόρισεϊ με τέσσεις από τις έξι κόρες της. Το διάσημο μεγαλοστέλεχος του Σίτι, από το 2010 έχει ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση 30% Club, η οποία προωθεί τη στελέχωση κατά 30% των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών από γυναίκες

»Στις 8.15 ξεκινάμε για το σχολείο. Από εκεί πηγαίνω στο γραφείο. Στο σπίτι επιστρέφω το βράδυ, συνήθως για ύπνο, αλλά προσπαθώ όσο πιο συχνά γίνεται να τρώμε δείπνο οικογενειακώς. Ανδρες συνάδελφοί μου, λένε πως σπανίως βλέπουν τα παιδιά τους Δευτέρα με Παρασκευή. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό. Θα πάθαινα μελαγχολία και δεν θα μπορούσα να αποδώσω στη δουλειά ούτως ή άλλως.

»Επίσης δεν έχω χάσει ποτέ γενέθλια των παιδιών, εκτός από μία φορά που ήμουν στο Χονγκ Κονγκ. Ο άνδρας μου όμως έχει πάει σε περισσότερες σχολικές εκδηλώσεις και παιδικά πάρτι».

Η Ελενα Μόρισεϊ, αναλαμβάνει το νέο της πόστο στο Σίτι, την 1η Μαΐου 2017. Μέχρι τότε, προγραμματίζει να ολοκληρώσει το βιβλίο της με τίτλο: «A Good Time to Be a Girl: How to Succeed in a Changing World» (Καλή Εποχή για Να’σαι Γυναίκα: Πώς να Πετύχεις σ’ Εναν Κόσμο που Αλλάζει). Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις HarperCollins. Σε αυτό, η συγγραφέας περιγράφει τους κανόνες εργασίας στο Σίτι, εξηγεί πώς είναι να εργάζεσαι εκεί και να μεγαλώνεις εννέα παιδιά και αναλύει τον ολοένα μεγαλύτερο ρόλο των γυναικών σε έναν τόσο ανδροκρατούμενο χώρο, όπως είναι αυτός της χρηματαγοράς του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...