1593
Ο Τραμπ ψάχνει μισό δισ. δολάρια για να μην του κατασχέσουν την περιουσία του. Οι τράπεζες και οι πλούσιοι φίλοι τον θεωρούν μπαταχτσή. Ποιος του μένει; | REUTERS/Jay Paul/File Photo

Ποιος θα δανείσει τον Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2024, 11:15
Ο Τραμπ ψάχνει μισό δισ. δολάρια για να μην του κατασχέσουν την περιουσία του. Οι τράπεζες και οι πλούσιοι φίλοι τον θεωρούν μπαταχτσή. Ποιος του μένει;
|REUTERS/Jay Paul/File Photo

Ποιος θα δανείσει τον Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2024, 11:15

Την Καθαρά Δευτέρα (18/3) οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ ανέφεραν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν διαθέτει αρκετά μετρητά για την εγγύηση της έφεσης η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία των ακινήτων του, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας απόφασης για επιχειρηματική απάτη, ύψους 454 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κατάθεση στο δευτεροβάθμιο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν αναφέρει ότι η νομική ομάδα του Τραμπ ήρθε σε επαφή με περίπου 30 εταιρείες εγγυήσεων, αλλά δεν βρήκε κάποια πρόθυμη να αναλάβει το ποσό. Ο δικηγόρος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών έγραψε ότι η απόκτηση μιας εγγύησης αυτού του μεγέθους θα απαιτούσε «ταμειακά αποθέματα που προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια», τα οποία δεν διαθέτει ούτε ο πρώην πρόεδρος ούτε η εταιρεία Trump Organization.

Ο διακεκριμένος αρθρογράφος των Financial Times, Εντουαρντ Λους, εξηγεί γιατί αυτή τη φορά ο Τραμπ δεν έχει το περιθώριο για την έβδομη χρεοκοπία της διαδρομής του, η οποία θα μπορούσε να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Γιατί το έβδομο κανόνι θα ήταν πρόβλημα 

«Οι πρώτες έξι πτωχεύσεις του έγιναν όλες πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Οι περισσότερες από αυτές συνέβησαν σε δύο φάσεις: στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχε ξανοιχτεί υπερβολικά σε ένα σύμπλεγμα καζίνο στο Ατλάντικ Σίτι, και στη συνέχεια γύρω από διάφορα ακίνητα πριν και μετά το κραχ του 2008» σημειώνει ο Λους.

Εξι συνολικά φορές η προστασία που προσφέρει στους επιχειρηματίες η υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού δικαίου των ΗΠΑ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση. Οπως σημειώνεται στο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας, ο Τραμπ κερδίζει πλέον χρήματα ως επί το πλείστον από την παραχώρηση αδειών για τη χρήση του εμπορικού του σήματος. Ωστόσο, αυτή τη φορά, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος για να μην πληρώσει τα 454 εκατ. δολάρια της αποζημίωσης που του ζητεί στο δικαστικό σύστημα της Νέας Υόρκης. «Σε αντίθεση με τις τράπεζες, ο νόμος δεν δέχεται κούρεμα», υπογραμμίζει ο Λους.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο Τραμπ έχει λεφτά για να πληρώσει. Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes το 2016 η περιουσία του ήταν 3,7 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι διέθετε 10 δισ. δολάρια. Στις 21/3/2024, σύμφωνα με το εργαλείο του Forbes που παρακολουθεί τη διακύμανση της περιουσίας σε πραγματικό χρόνο (εδώ), η περιουσία του φτάνει τα 2,6 δισ. δολάρια.

Γιατί όμως σύμφωνα με τους δικηγόρους του ο Τραμπ δεν μπορεί να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να ξεμπερδεύει ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου; Ιδού πως αναλύουν την κατάσταση οι Financial Times:

♦ Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του είναι «κλειδωμένο» σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως σε ακίνητα, όπως οι πύργοι-ορόσημα στη Νέα Υόρκη και τα γήπεδα γκολφ της επωνυμίας Trump Golf.

«Δυστυχώς για τον Τραμπ, φαίνεται ότι κανένας δανειστής δεν θα του παράσχει την εγγυητική επιστολή για να καλύψει τη δικαστική αποζημίωση. Τον έχουν ήδη απορρίψει 30 οικονομικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων οι Berkshire Hathaway, Allianz, Munich Re, Swiss Re και Tokio Marine HHC. Ακόμη και αν ο Τραμπ παρείχε τις εγγυήσεις που χρειάζονται, οι εταιρείες ομολόγων δεν θέλουν να αναλάβουν τον ρίσκο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο σε ό,τι αφορά τη φήμη τους» εξηγεί ο Λους.

Ο αρθρογράφος των FT αναφέρει ως παράδειγμα την ασφαλιστική εταιρεία Chubb. Η διοίκησή της αντιμετώπισε επικρίσεις από τους υπαλλήλους και τους επενδυτές της αφότου έγινε γνωστό ότι κάλυψε το ομόλογο ύψους 92 εκατ. δολαρίων που χρειαζόταν τον Τραμπ για να ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης για τη συκοφαντική δυσφήμιση της αρθρογράφου Ε. Τζιν Κάρολ.

Η εν λόγω αρθρογράφος και συγγραφέας, 80 ετών σήμερα, κατέθεσε αγωγή σε βάρος του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι αμαύρωσε το όνομά της αρνούμενος το 2019 ότι την είχε βιάσει πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος τον Ιανουάριο και το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση προς την Κάρολ, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση «γελοία» και δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Απαντώντας στις αντιδράσεις, ο διευθύνων σύμβουλός της Chubb, Ιβαν Γκρίνμπεργκ, ανέφερε πως όταν η ασφαλιστική εταιρεία «εκδίδει ένα ομόλογο για την άσκηση έφεσης, δεν προβαίνει σε κρίσεις σχετικά με τις αξιώσεις, ακόμη και όταν οι αξιώσεις αφορούν κατηγορίες για καταδικαστέα συμπεριφορά». 

Η Chubb φαίνεται όμως ότι είδε τα πράγματα με άλλο μάτι λίγες ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με το Business Insider, ο ασφαλιστικός κολοσσός αρνήθηκε στη συνέχεια να αναλάβει την εγγύηση ύψους 454 εκατ. δολαρίων για την έφεση που είχε ανάγκη να ασκήσει ο Τραμπ για την υπόθεση της επιχειρηματικής απάτης στη Νέα Υόρκη.

Κινδυνεύει με κατασχέσεις; 

Εδώ που βρισκόμαστε ο κίνδυνος για τον Τραμπ είναι διπλός. Πρώτον, γιατί αν δεν βρει τα λεφτά για την έφεση μπορεί το δικαστήριο να προβεί σε κατασχέσεις της περιουσίας του και, δεύτερον, γιατί μεγάλο μέρος του γοήτρου που προβάλει ο ίδιος —και έχει σημασία για τους οπαδούς του— είναι πως είναι πλούσιος και πετυχημένος επιχειρηματίας. Ηδη από το 2016, το επιχείρημα του Τραμπ ήταν ότι δεν είχε ανάγκη τους πλούσιους δωρητές γιατί είχε τη δική του περιουσία.

Η ειρωνεία της όλης υπόθεσης, είναι ότι η ίδια η καταδίκη περί επιχειρηματικής απάτης για την οποία ο πρώην πρόεδρος δυσκολεύεται να βρει σχεδόν μισό δισ. δολάρια, αφορά τα περιουσιακά του. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε τον Φεβρουάριο ότι ο Τραμπ, οι δύο ενήλικοι γιοι του, η εταιρεία The Trump Organization και τα κορυφαία στελέχη της, είχαν διογκώσει με δόλο και επί χρόνια την αξία των περιουσιακών στοιχείων των ακινήτων της, ώστε να αυξάνουν την περιουσία της και να πετυχαίνουν καλύτερους όρους δανείων και άλλα οικονομικά οφέλη…

Ο Λους σημειώνει στους FT πως πέρα από την ειρωνεία της υπόθεσης (ο Τραμπ δεν έχει τα περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει την αποζημίωση που του επιδικάστηκε επειδή τα διόγκωσε), από την επόμενη εβδομάδα, η Λετίτια Τζέιμς, γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, θα μπορούσε να βγάλει στο σφυρί τα ακίνητά του πρώην προέδρου για να καλυφθούν όσα οφείλει. Βεβαίως, αν εμφανιστούν δικαστικοί επιμελητές που θα κατασχέσουν τα χρυσαφικά στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, αυτό θα ήταν κάτι που θα έφερνε χαμόγελα (ακόμη και τρανταχτό γέλιο) σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το δόγμα «έχω λεφτά, άρα είμαι άξιος» 

Δεν είναι όμως το ίδιο για τον Τραμπ, που έχει βασίσει ολόκληρο το σύστημα των αξιών του στον πλούτο. Αν δούμε κατασχέσεις, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «πλήγμα για την ιδέα που έχει ο ίδιος ο Τραμπ για τον εαυτό του» σημειώνει η οικονομική εφημερίδα. Μεγάλωσε με το ευαγγέλιο του χρήματος που λέει ότι ο πλούτος σου είναι μέτρο της ηθικής σου αξίας. Για τη βάση του, τους οπαδούς του κινήματος MAGA (Make America Great Again), ο πλούτος του Τραμπ είναι και ένα μέτρο του πόσο καταφερτζής και πονηρός είναι ο ηγέτης τους.

Ο Εντουαντ Λους σημειώνει ειρωνικά: «Ο Τραμπ εκτιμάται ότι κληρονόμησε το ισοδύναμο των 413 εκατ. δολαρίων από τον πατέρα του, Φρεντ Τραμπ. Ενα τέταρτο του αιώνα μετά τον θάνατο του Τραμπ του πρεσβύτερου, ο γιος του φαίνεται να μην μπορεί να καλύψει περίπου το ίδιο ποσό»

Τον θεωρούν μπαταχτσή; 

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα μεταφέρει την ειλικρινή απορία μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ ως προς το γιατί δεν επεμβαίνει κάποιος από τους πλούσιους δωρητές της εκστρατείας του, να του δώσει τα λεφτά που χρειάζεται και να τελειώνουμε με την όλη υπόθεση. Μήπως οι πλούσιοι δωρητές του «ψήνουν το ψάρι στα χείλη» απαιτώντας ανταλλάγματα σε περίπτωση που εκλεγεί ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ;

Η απάντηση σύμφωνα με τους Financial Times είναι μάλλον πολύ πιο απλή:

«Ο Τραμπ έχει ιστορικό στο να μην πληρώνει αυτά που χρωστάει. Από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου μέχρι τους μικρότερους εργολάβους της Αμερικής, είναι ειδικός στο να εξαπατά τους πιστωτές του. Για να μην αναφέρουμε όσους κέρδισαν τη μαζική αγωγή αφότου πλήρωσαν υπέρογκα δίδακτρα για να σπουδάσουν στο “Πανεπιστήμιο Τραμπ”, τη διάλυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειας, του Trump Foundation, λόγω παρανομιών, και το γεγονός ότι περίπου 50 εκατ. δολάρια από τα κονδύλια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024 έχουν ήδη δοθεί για να πληρωθούν οι νομικές υπηρεσίες που είχε ανάγκη».

Οι δωρητές του Τραμπ προτιμούν τις πολιτικές του από εκείνες του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιβάλει φόρο στους δισεκατομμυριούχους στη δεύτερη θητεία του, αλλά φαίνεται ότι φυλάνε και τα λεφτά τους. Η αλλιώς, σύμφωνα με τον Λους, θυμούνται την ατάκα του δισεκατομμυριούχου πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (επικεφαλής σήμερα του ενημερωτικού πρακτορείου Bloomberg): «Ο Τραμπ λέει ότι θέλει να διοικήσει τη  χώρα όπως τις επιχειρήσεις του. Ο Θεός να βάλει το χέρι του! Είμαι Νεοϋορκέζος και ξέρω να αναγνωρίσω έναν απατεώνα μόλις τον δω». Ο Μπλούμπεργκ, παρότι Ρεπουμπλικανός, στήριξε το 2016 τη Χίλαρι Κλίντον.

Δείτε από το 02:00 όσα δήλωσε το 2016 για το ιστορικό χρεοκοπιών του Τραμπ ο Μάικλ Μπλούμπεργκ (Youtube/WSJ):
Μπορεί να βοηθήσει ο Πούτιν; 

Κλείνοντας, ο αρθρογράφος των Financial Times αφήνει βαριά υπονοούμενα ως προς το τι θα ήταν ικανός να κάνει ο Τραμπ για να ξεχρεώσει. Ουσιαστικά διερωτάται αν θα έφτανε στο σημείο να «ανταλλάξει» κρατικά μυστικά των Ηνωμένων Πολιτειών για να βγει από τη δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με τον Λους, λοιπόν, «όλα αυτά καθιστούν τον Τραμπ ακόμη πιο επικίνδυνο για την Αμερική. Οπως γνωρίζει κάθε κατασκοπευτική υπηρεσία, οι πιο επικίνδυνοι υπάλληλοι είναι εκείνοι που έχουν μεγάλα χρέη. Στους υποψήφιους προέδρους προσφέρονται ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια των εκλογών. Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δίκη που έχει αναβληθεί πολλές φορές για την απόκρυψη άκρως απόρρητου υλικού στο Μαρ-α-Λάγκο. Δεν χρειάζεται μεγάλη ικανότητα στην εξαγωγή συμπερασμάτων για να καταλάβει κανείς ότι το οικονομικό δίλημμα του Τραμπ αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια»…

«Αν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι φιλικοί προς αυτόν δισεκατομμυριούχοι πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλος ο πιστωτικός κίνδυνος, ποιος μπορεί να τον βοηθήσει αντί για αυτούς; Τι είδους εγγυήσεις θα μπορούσε να του προσφέρει σε αντάλλαγμα ο Τραμπ;» διερωτάται ο αρθρογράφος των Financial Times και το μυαλό όλων πηγαίνει φυσικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...