395
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών | Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο κυνήγι της άνοιας

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 14:05
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη διάγνωση νευροεκφυλιστικών ασθενειών
|Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο κυνήγι της άνοιας

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2023, 14:05

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι αναπτύχθηκε ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) που μπορεί να εντοπίζει με επιτυχία άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια, ασθένεια για την οποία δεν υπάρχουν διαγνωστικά εργαλεία και εντοπίζεται αποκλειστικά μέσω της επαφής γιατρού και ασθενούς.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, υπό ανάπτυξη βρίσκεται μια τεχνολογία ΤΝ που θα λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα. Μέσω αυτής θα μπορούν «να ανιχνεύουν την άνοια πολύ πριν από τους ανθρώπους», όπως ανέφερε σε φεστιβάλ τεχνολογίας ο Μάικλ Γούλντριτζ, διακεκριμένος καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η τεχνολογία αυτή θα εντοπίζει κάποια σημάδια στη χρήση του κινητού τηλέφωνου –για παράδειγμα αυξημένο δισταγμό– τα οποία συνδέονται με την άνοια. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να προσφέρει η ΤΝ στον τομέα της υγείας. Εχω συναδέλφους στην Οξφόρδη που πιστεύουν ότι η ΤΝ θα μας επιτρέψει να εντοπίζουμε την έναρξη της άνοιας από τον τρόπο χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

»Τα άτομα σε πρώιμα στάδια άνοιας είναι πολύ πιο αργά και αδέξια στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν μια επαφή στο κινητό τους. Μέσω της ΤΝ αυτό θα μπορεί να προσδιοριστεί πολύ πριν αναγνωρίσουν το πρόβλημα οι κοντινοί τους άνθρωποι. Η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά μόλις ολοκληρωθεί θα έχει τεράστιες θετικές επιπτώσεις. Είμαι λοιπόν πολύ αισιόδοξος για τη σχέση ΤΝ και υγειονομικών υπηρεσιών» λέει ο Γούλντριτζ , επισημαίνοντας παράλληλα και έναν από τους πολλούς δυνητικούς κινδύνους της ΤΝ.

Πρόκειται για τον φόβο ότι τα νέας γενιάς προγράμματα ΤΝ, εκείνα του αποκαλούμενου τομέα γενετικής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα χρησιμοποιηθούν από χάκερ για επιθέσεις τύπου DDos –οι αποκαλούμενες «επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης»– στον κυβερνοχώρο.

Αυτός ο τύπος επιθέσεων έχει να κάνει με αποστολή χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ταυτόχρονων αιτημάτων εισόδου σε έναν ιστότοπο, ο οποίος αποτελεί τον στόχο της επίθεσης. Τα συστήματα λειτουργίας του ιστοτόπου, οι διακομιστές του, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε έναν τέτοιο τεράστιο όγκο αιτημάτων, και τελικά θα βγαίνουν εκτός λειτουργίας, θέτοντας εκτός λειτουργίας και τον ίδιο τον ιστότοπο.

Στις 12 Οκτωβρίου, κολοσσοί της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως η Google, η Amazon και η Cloudflare γνωστοποίησαν ότι δέχτηκαν τη μαζικότερη γνωστή επίθεση DDos στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα. Η Google ανακοίνωσε ότι η επίθεση που αντιμετώπισε «δημιούργησε περισσότερα αιτήματα από τον συνολικό αριθμό προβολών άρθρων που αναφέρθηκαν από τη Wikipedia μέσα σε ολόκληρο τον Σεπτέμβριο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...