964
Αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Strela-10 του ουκρανικού στρατού βάλλει στη διάρκεια άσκησης στην επαρχία Μπολίν | Ukrainian Ground Forces Command/Handout via REUTERS

Αν οι Ρώσοι επιτεθούν στην Ουκρανία: τα επικρατέστερα σενάρια

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 17:13
Αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Strela-10 του ουκρανικού στρατού βάλλει στη διάρκεια άσκησης στην επαρχία Μπολίν
|Ukrainian Ground Forces Command/Handout via REUTERS

Αν οι Ρώσοι επιτεθούν στην Ουκρανία: τα επικρατέστερα σενάρια

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2022, 17:13

Ο Λόιντ Οστιν, υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει πως ο «Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις που έχει συγκεντρώσει κατά της Ουκρανίας. Υπάρχει ακόμη χώρος για τη διπλωματία». Ωστόσο την προηγούμενη Παρασκευή ο επικεφαλής του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι «προφανώς τώρα είναι σε θέση να το κάνει».  

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ινστιτούτο Atlantic Council της Ουάσιγκτον, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι «οι Ρώσοι έχουν στη διάθεσή τους μια μεγάλη γκάμα επιλογών, ούτως ώστε να επιτεθούν στην Ουκρανία». Οι αμερικανοί στρατηγοί, σε στενή επαφή με τους ομολόγους τους στο Κίεβο, έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν διαφορετικά σενάρια, τα πιο πιθανά από τα οποία παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του ο Τζουζέπε Σαρτσίνα, ανταποκριτής της Corriere della Sera στην Ουάσιγκτον.   

1.Το πιο πιθανό – Εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς  

Το πιο πιθανό σενάριο είναι και το πιο απλό για τη Μόσχα. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να εισβάλουν ή μάλλον να εισέλθουν επίσημα στην επικράτεια του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, την οποία ουσιαστικά ελέγχουν από το 2014. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα σημειώνονταν ούτε καν αψιμαχίες μεταξύ των δύο στρατών, καθώς η πρώτη αμυντική γραμμή των Ουκρανών, εντοπίζεται ανατολικά του Ντονέτσκ, της πρωτεύουσας της περιοχής.

Ρώσοι στρατιώτες χαλαρώνουν στη διάρκεια άσκησης στην περιοχή του Ροστόφ, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου / REUTERS/Sergey Pivovarov

«Οι προσκείμενοι στη Μόσχα σχηματισμοί θα υποδέχονταν ωσάν σωτήρες τα τεθωρακισμένα με τα διακριτικά της Μόσχας. Την 11η Μαΐου του 2014 πραγματοποιήθηκε ένα δημοψήφισμα-παρωδία για την επικύρωση της “ανεξαρτησίας” του Ντονμπάς από την Ουκρανία. Τώρα το Κρεμλίνο θα μπορούσε να επιβάλει ένα νέο δημοψήφισμα για να επικυρώσει την προσάρτησή του στη Ρωσική Ομοσπονδία», εξηγεί ο ιταλός δημοσιογράφος. Εννοείται πως η Δύση δεν θα αναγνώριζε ποτέ το αποτέλεσμα, όπως δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα παρόμοιου δημοψηφίσματος που διεξήχθη το 2014 στην Κριμαία. Εάν η Μόσχα επέλεγε να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας, εισβάλλοντας στο Ντονμπάς, ο ουκρανικός στρατός δεν θα κατάφερνε θα ανακτήσει τα χαμένα εδάφη ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα διχάζονταν στη μορφή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

2.Το πιο επίφοβο – Υβριδική επίθεση κατά του Κιέβου  

Το πιο επίφοβο σενάριο αφορά το ενδεχόμενο να εξαπολύσει η Μόσχα εκστρατεία με στόχο την κατάληψη του Κιέβου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στο βόρειο τμήμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών και εκείνες που θα μπορούσαν να κινηθούν από τη Λευκορωσία δεν επαρκούν για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. «Αλλά ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει μία υβριδική επίθεση», αναφέρει ο Σάρτσινα, κάνοντας λόγο για «διαδοχή κυβερνοεπιδρομών» με στόχο να τεθούν εκτός λειτουργίας το δίκτυο θέρμανσης και οι τηλεπικοινωνίες και να επέλθει το χάος στο Κίεβο.  

Στη συνέχεια θα αναλάμβαναν δράση, δίχως, μάλιστα, να υπάρχει πια ανάγκη να κινούνται παρασκηνιακά, οι φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις, επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενες την υπογραφή «ειρήνης» με τη Μόσχα. Σε περίπτωση ανάγκης οι Ρώσοι θα μπορούσαν από τα τέλη Φεβρουαρίου κι έπειτα να εισβάλουν στην Ουκρανία και να κατευθυνθούν, με στόχο την κατάληψή τους, προς τις πόλεις Σούμι και Χάρκοβο (στα βορειοανατολικά της χώρας), απειλώντας να φτάσουν μέχρι το Κίεβο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, η αντίδραση της Δύσης εκτιμάται πως θα είναι ισχυρότατη.   

3.Το πιο επιθετικό – Κατάληψη της Αζοφικής Θάλασσας  

Στο πλαίσιο μιας εισβολής στο Ντονμπάς, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να μην αρκεστούν στην απόσχισή του και να προβούν στην υλοποίηση  ενός σχεδίου που καταστρώθηκε το 2014 αλλά δεν εκτελέστηκε και προβλέπει τη κατάληψη της Μαριούπολης και του λιμανιού της και την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων νοτιότερα, μέχρι την Κριμαία, ούτως ώστε να καταστεί η Μόσχα απόλυτος κυρίαρχος της Αζοφικής Θάλασσας αλλά και να ενωθεί η αποσχισθείσα χερσόνησος με τη «μητέρα Ρωσία».  

Από στρατιωτική άποψη πρόκειται περί μίας επιχείρησης που, με βάση τις δυνατότητες του, ο ρωσικός στρατός μπορεί να φέρει σε πέρας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που κατέχουν σήμερα στο πεδίο οι ρωσικές δυνάμεις. «Οι Ουκρανοί θα βρίσκονταν εν μέσω εχθρών που θα έφθαναν και από τα βόρεια (Ντονμπάς) και από τα νότια (Κριμαία)», συνοψίζει ο Σάρτσινα. 

Το ρωσικό καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων Στρατάρχης Ουστίνοφ σε άσκηση στη Θάλασσα του Μπάρεντς, σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 26 Ιανουαρίου: μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα αλλά σε επιφυλακή για τυχόν ευρύτερη σύγκρουση  / Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Η ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να αρχίσει από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μόσχα μπορεί να βασίζεται στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, «μπορούμε, οπότε, να φανταστούμε, εάν όχι έναν πλήρη ναυτικό αποκλεισμό, τουλάχιστον την πρόκληση σοβαρής αναστάτωσης στις οδούς που καταλήγουν στην Οδησσό», γράφει ο Σάρτσινα.  

Η υπέροχη ουκρανική πόλη των 990.000 κατοίκων είναι επίσης σημαντικός εμπορικός κόμβος της οικονομίας της Ουκρανίας. Από το λιμάνι της διέρχεται το 50% των εισαγωγών και των εξαγωγών της χώρας. Από εκεί αποπλέουν τα φορτηγά με σιτηρά, κάρβουνο και μέταλλα και εκεί φτάνουν τα είδη πρώτης ανάγκης. Από το 2014, μετά την κατάληψη της Κριμαίας και του Ντονμπάς από τους Ρώσους, ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί σημαντικά, κατά σχεδόν δέκα φορές, ενώ η πόλη στο σύνολό της βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση συναγερμού.  

«Η πίεση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα μπορούσε να την οδηγήσει στην κατάρρευση. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΝΑΤΟ μετακινεί ναυτικές μονάδες στη Μαύρη Θάλασσα», γράφει ο ιταλός ανταποκριτής. Στο εν λόγω πλαίσιο δεν αποκλείονται και χερσαίες επιδρομές κατά της Οδησσού, πέρα από κυβερνοεπιθέσεις. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...