629
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας φωτογραφίζεται με ουκρανούς πεζοναύτες «στην πρώτη γραμμή», σε άγνωστη τοποθεσία (23/5/2023) | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Ετοιμη να εξαπολύσει την αντεπίθεσή της η Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 15:30
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας φωτογραφίζεται με ουκρανούς πεζοναύτες «στην πρώτη γραμμή», σε άγνωστη τοποθεσία (23/5/2023)
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Ετοιμη να εξαπολύσει την αντεπίθεσή της η Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 15:30

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της για να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο ρωσικός στρατός, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Πιστεύουμε απόλυτα ότι θα επιτύχουμε», τόνισε ο ουκρανός ηγέτης στη Wall Street Journal. «Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει. Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Αλλά θα το κάνουμε και είμαστε έτοιμοι», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Τον προηγούμενο μήνα ο Ζελένσκι είχε επισημάνει ότι η Ουκρανία πρέπει να περιμένει την παράδοση περισσότερων δυτικών αρμάτων μάχης προτού ξεκινήσει την αντεπίθεσή της.

Εδώ και καιρό διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και όπλα, κλειδί για την επιτυχία των σχεδίων του Κιέβου, μετέδωσε το διεθνές ορακτορείο ειδήσεων Reuters. Πιο πρόσφατα, ουκρανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι το Κίεβο διαθέτει όσα μέσα χρειάζεται προκειμένου να εκκινήσει η εν λόγω επιχείρηση.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι προανήγγειλε την έναρξη της επικείμενης αντεπίθεσης, διαμηνύοντας πως «ήρθε η ώρα» η χώρα να «πάρει πίσω όσα της ανήκουν».

Το επιτελείο του έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ουκρανοί στρατιώτες διακρίνονταν να προωθούνται στις γραμμές του μετώπου υπό την υπόκρουση ενός ύμνου-προσευχής για την επιτυχία της επιχείρησης.

Τα σχέδια της Ουκρανία για αντεπίθεση δεν έχουν αλλάξει, παρά το «πρωτοφανές» κύμα επιθέσεων με πυραύλους και drones που έχει εξαπολύσει η Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά του ο ουκρανός υφυπουργός Αμυνας Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ από τη Σιγκαπούρη, όπου συμμετείχε στη σημαντικότερη διάσκεψη της Ασίας για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος Σάνγκρι- Λα.

Ο Χαβρίλοφ επεσήμανε ότι τον Μάιο η Μόσχα εκτόξευσε εναντίον της Ουκρανίας εκτός από πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, κυρίως στα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένου του Κιέβου. «Βασικός τους στόχος είναι να σταματήσουν την αντεπίθεση και να στοχοθετήσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων», υποστήριξε ο ουκρανός αξιωματούχος στις δικές του δηλώσεις το Σάββατο, τις οποίες μετέδωσε το Reuters.

Ο Χαβρίλοφ χαρακτήρισε μάλιστα τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία ως «το τελευταίο της στρατηγικό καταφύγιο», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της Ουκρανίας «ήταν κατά περισσότερο από 90% αποτελεσματικά» έναντι των επιθέσεων αυτών.

Για τη Ρωσία «ήταν μεγάλη έκπληξη που είδε ότι η αποτελεσματικότητα (των βαλλιστικών της πυραύλων) ήταν σχεδόν μηδενική μπροστά στα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα τα οποία λάβαμε από τους εταίρους μας», υπογράμμισε.

Επέμεινε ότι το μπαράζ των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων δεν έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα του Κιέβου. «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειές μας, την επιθυμία μιας και την πεποίθηση μας ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», προσέθεσε και διαβεβαίωσε κι εκείνος ότι η Ουκρανία «θα ξεκινήσει την αντεπίθεση με τη φιλοδοξία να απελευθερώσει τα εδάφη» της εντός του έτους.

Εξάλλου, ο Χαβρίλοφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας, περιλαμβανομένων των επιθέσεων με drones. Στη Ρωσία σημειώνονται «πολλά εσωτερικά γεγονότα τα οποία φυσικά συνδέονται με αυτόν τον πόλεμο», περιορίστηκε να πει. «Εχουμε πολλούς ανθρώπους μέσα στη Ρωσία που στηρίζουν την Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο ουκρανός υφυπουργός δήλωσε ότι το Κίεβο αναμένει από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ να παρουσιάσουν λεπτομερή οδικό χάρτη για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Βίλνιους, τον Ιούλιο.

«Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρα (…) βήματα να λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές», σχολίασε. «Οχι απλώς μια ένδειξη ότι η πόρτα είναι ανοικτή».

Ακόμη, η Ουκρανία αναμένει να της δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά της για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται «σε μεταβατική περίοδο» προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Χαβρίλοφ απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο κατατέθηκε προσφάτως από την Ινδονησία, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των αμφισβητούμενων, όπως τις αποκάλεσε, περιοχών. «Δεν θα διαπραγματευτούμε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απώλεια εδαφών μας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...