290
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου δέχεται συγχαρητήρια μετά τα exit poll, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα μετρίασαν την επιτυχία | REUTERS/Ammar Awad

Χωρίς νικητή και χωρίς χαμένο οι εκλογές στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 07:53
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου δέχεται συγχαρητήρια μετά τα exit poll, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα μετρίασαν την επιτυχία
|REUTERS/Ammar Awad

Χωρίς νικητή και χωρίς χαμένο οι εκλογές στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2019, 07:53

Και οι δύο βασικοί αντίπαλοι των εκλογών στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο κεντρώος αντίπαλός του Μπένι Γκαντς δηλώνουν έτοιμοι να εργαστούν για μια ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας, έπειτα από τις αμφίρροπες εκλογές της Τρίτης.

Τα ως τώρα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Μπλε και Λευκή παράταξη του Γκαντς και το κεντροδεξιό Λικούντ του Νετανιάχου κέρδισαν από 32 έδρες. Ωστόσο το κεντροδεξιό μπλοκ που θα μπορούσε να συνασπιστεί με τον Νετανιάχου  έχει μία έδρα επιπλέον από το κεντροαριστερό μπλοκ (56 έναντι 55).

Αμφότεροι απέχουν λοιπόν από την αυτοδυναμία των 61 εδρών από τις 120 της Κνεσέτ, έχουν όμως και διαφορετικές «δεξαμενές» με τις έδρες των μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσουν συμμαχική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, o Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Γισραέλ Μπεϊτενού που αναμένεται να διαδραματίσει τον ρόλο ρυθμιστή, ζήτησε το σχηματικό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων (σύμφωνα με τη Haaretz) το κεντροδεξιό μπλοκ συγκεντρώνει 56 έδρες (Λικούντ 32, Ενωμένη Λίστα 12, το υπερορθόδοξο Σας 9, Γιανίμα 7). Το κεντροαριστερό έχει 55 έδρες (Μπλε και Λευκό 32, Γισραέλ Μπεϊτενού 9, UTJ 8, Εργατικοί 6).

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής σιωνιστικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Νετανιάχου, αποκλείοντας τη συμμετοχή «αραβικών αντισιωνιστικών κομμάτων» σε αυτές τις συνομιλίες. Ο αρχηγός του κόμματος Λικούντ δεν αναγνώρισε την ήττα του, αλλά ούτε δήλωσε νικητής, αναφέροντας πως θα περιμένει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο βασικός αντίπαλος του, ο κεντρώος Μπένι Γκαντς δήλωσε και αυτός ότι θα εργαστεί για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ούτε αυτός δήλωσε νικητής. «Θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, εκπληρώσαμε την αποστολή μας», είπε ο πρώην αρχηγός του στρατού, επικεφαλής του κόμματος Μπλε και Λευκό.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 69,4% σύμφωνα με την ισραηλινή κεντρική εκλογική επιτροπή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...