745
|

Η ΕΡΤ που θέλω να ξεχάσω, η ΕΡΤ που πρέπει να έχουμε

Δημήτρης Καιρίδης Δημήτρης Καιρίδης 17 Σεπτεμβρίου 2019, 20:14
|

Η ΕΡΤ που θέλω να ξεχάσω, η ΕΡΤ που πρέπει να έχουμε

Δημήτρης Καιρίδης Δημήτρης Καιρίδης 17 Σεπτεμβρίου 2019, 20:14

Εγκρίθηκε την Δευτέρα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η νέα διοίκηση της ΕΡΤ. Ο φίλος και καλός δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος ξεχώρισε για το ήθος του μέσα στη γεμάτη ένταση περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών, αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο αλλά κρίσιμο ρόλο: την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης και έγκυρης δημόσιας τηλεόρασης. Εκείνο που με εντυπωσίασε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν το θράσος και η παντελής έλλειψη οποιασδήποτε αυτοκριτικής διάθεσης των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ για την παρακμή της ΕΡΤ.

Ο καθένας έχει τη γνώμη του για την ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ απλώς θα περιγράψω εν συντομία τη δική μου εμπειρία χωρίς σχόλιο. Τα συμπεράσματα δικά σας: στα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν προσεκλήθην ούτε μια φορά στην τηλεόραση της ΕΡΤ, παρότι πολύ συχνά η επικαιρότητα αφορούσε το γνωστικό μου αντικείμενο, ως διεθνολόγου, και οι συνάδελφοι μου από το πανεπιστήμιο είχαν τακτική παρουσία. Υπενθυμίζω ότι, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, δεν ήμουν καν υποψήφιος της ΝΔ αλλά ένας καθηγητής διεθνών σχέσεων που εκαλείτο από όλα τα άλλα κανάλια πλην της ΕΡΤ. Είναι φανερό ότι υπήρχε κεντρική γραμμή αποκλεισμού ενός πανεπιστημιακού που ασκούσε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα αυτά θα ήταν διασκεδαστικά και ανώδυνα αν δεν γινόμουν ο στόχος της γκαιμπελικής επίθεσης της ΕΡΤ την Κυριακή 7 Απριλίου 2019. Την Τετάρτη 3 Απριλίου, η ΝΔ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά μου για τις ευρωεκλογές. Την αμέσως επόμενη Κυριακή, η ΕΡΤ 1, στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεών της, παρουσίασε, ως δεύτερη είδηση, ένα μονταρισμένο βίντεο που με παρουσίαζε ανακόλουθο στο Μακεδονικό. Αμέσως επικοινώνησα με τη διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ και ζήτησα να απαντήσω στο κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων. Δεν μου επιτράπηκε. Αντίθετα, η ΕΡΤ επέμεινε, έπαιξε εκ νέου το μονταρισμένο βίντεο ως δεύτερη είδηση (!), παρεμβάλλοντας για λίγα δευτερόλεπτα, για τους τύπους, μια γραπτή δήλωση διάψευσής μου.

Τι ήταν το βίντεο; Επρόκειτο για αποσπάσματα από μια 8λεπτη παρέμβασή μου στην εκπομπή του Γιώργου Κουβαρά στο Action 24, ένα χρόνο πριν, στις 12 Ιουνίου 2018. Σε όποιον την είδε, η δημόσια, τηλεοπτική παρέμβασή μου δεν άφηνε καμία αμφιβολία για την εξαιρετικά επικριτική θέση μου στην μόλις, τότε, ανακοινωθείσα Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε, επί ένα χρόνο, κανείς δεν είχε διανοηθεί να εννοήσει κάτι διαφορετικό. Η κοπτο-ραπτική, ωστόσο, των γκαιμπελίσκων της ΕΡΤ, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, δημιουργούσε την ακριβώς αντίθετη εντύπωση και έκλεινε το μάτι στους ακροδεξιούς υπερ-πατριώτες να μου επιτεθούν. Από την επομένη, οι παραφυάδες του συστήματος στα ΜΜΕ ξεκίνησαν μια οργανωμένη «δολοφονία χαρακτήρα» εναντίον μου.

Το γεγονός ότι στην επίθεση αυτή πρωτοστάτησε η ΕΡΤ, η δημόσια τηλεόραση που την πληρώνουμε όλοι οι Ελληνες για να παρέχει, υποτίθεται, αντικειμενική ενημέρωση και υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία, αποδεικνύει πώς εννοούσαν τον ρόλο της στην Κουμουνδούρου. Η επίθεση της ΕΡΤ, με τα μέσα και το «κύρος» της, έστρωσε τον δρόμο σε κάθε νούμερο του Διαδικτύου να ξεσαλώσει.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν θα μπορούσαν να συνοψισθούν στα εξής:

1. Ποιος διέταξε την επίθεση;

2. Γιατί δεν παίχθηκε το βίντεο στη φυσική ροή του αλλά κόπηκαν και παρεμβλήθηκαν πρωθύστερες σκηνές;

3. Ποιος το ιεράρχησε ως δεύτερη σημαντικότερη είδηση της ημέρας;

4. Γιατί δεν επιτράπηκε η ανταπάντηση;

Τις επόμενες ημέρες η επίθεση της ΕΡΤ και των υπόλοιπων λασπολογούντων του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ κορυφώθηκε με το ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Μου καταγγέλθηκε ότι συνεργεία της ΕΡΤ 3 έψαχναν επώνυμους εκπροσώπους του ποντιακού ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν δηλώσεις εναντίον μου. Όταν οι δηλώσεις τους δεν συμφωνούσαν με την άνωθεν γραμμή κόβονταν.

Δεν σας κρύβω ότι όλα αυτά μου άφησαν μια πολύ πικρή γεύση για τον τρόπο που γίνεται η πολιτική στην πατρίδα μας και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει όποιον νεοεισερχόμενο θέλει να προσφέρει σε αυτήν. Υπήρξα ίσως αφελής αλλά χαίρομαι για το ποντιακό μου πείσμα που διασταυρώθηκε επιτυχώς με την πελοποννησιακή επιμονή της συζύγου μου και την κρητική λεβεντιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί, μέσα στην εποχή της γενικευμένης παρακμής (διεθνώς), μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας κατανόησε την επίθεση γι’ αυτό που ήταν: μια καλά οργανωμένη απόπειρα (πολιτικής) εξόντωσης ενός επικριτή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο θετικό είναι ότι η απόπειρα απέτυχε. Ο Καμμένος και ο Μιχαλολιάκος είναι εκτός Βουλής και ο ΣΥΡΙΖΑ περιορισμένος στην αντιπολίτευση.

Αποφάσισα να μιλήσω σήμερα προσωπικά για έναν πολιτικό λόγο που αφορά το μέλλον. Ο φίλος μου Κωνσταντίνος Ζούλας θα πρέπει να ξέρει (και είμαι βέβαιος ότι το ξέρει) ότι θα βρει κι έμενα και πάρα πολλούς ακόμα απέναντι στη συνέχιση της πρακτικής ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) που θέλει τη δημόσια τηλεόραση προπαγανδιστικό μηχανισμό, κομματικό παραμάγαζο και, ενίοτε, πιστόλι της εκάστοτε εξουσίας. Η ΕΡΤ μπορεί και θα αλλάξει προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.


* Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας