965
Ισως οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή να ήταν περισσότερες από τους βουλευτές στην αίθουσα | IntimeNews

«Βουνό» πάλι οι τροπολογίες στη Βουλή – οργή στην αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 17:25
Ισως οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή να ήταν περισσότερες από τους βουλευτές στην αίθουσα
|IntimeNews

«Βουνό» πάλι οι τροπολογίες στη Βουλή – οργή στην αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2018, 17:25

Είναι μία συνηθισμένη -αλλά απαράδεκτη πρακτική- που επαναλαμβάνεται προσβάλλοντας την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο λόγος για την καταιγίδα υπουργικών τροπολογιών που φτάνουν στα χέρια των βουλευτών καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την μελέτη τους στο απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

Ήδη, ο αριθμός των τροπολογιών έχει ανέλθει σε 22 ενώ η τελευταία ως «κερασάκι στην τούρτα» αριθμεί 85 σελίδες. Πρόκειται για το «μίνι νομοσχέδιο» του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα όπως ο επανακαθορισμός του ΦΠΑ στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, η φορολογία μεταβίβασης αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης και ο προσδιορισμός αξίας ακινήτων που μεταβιβάζονται με αντάλλαγμα ή αιτία θανάτου, δωρεάς ή προίκας. Σαν να μην έφτανε αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σπεύδει να νομιμοποιήσει αναδρομικά δαπάνες του υπουργείου του ύψους 900.000 ευρώ.

Οπως είναι λογικό, υπήρξε έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές πρακτικές. Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Πέμπτης θα πάει στη Βουλή και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εντονοι διάλογοι στη Βουλή:

Μιλτιάδης Βαρβιτσιωτης: «Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα στην ολομέλεια πρέπει να σταματήσετε τώρα αυτό τον κατήφορο. Αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις τροπολογίες θα φύγουμε από τη συνεδρίαση και θα είστε μόνοι σας η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα νομοσχέδιο να κάνει το πλυντήριο της. Στο πλυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε»  

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: «Για μας είναι ζήτημα προστασίας των κοινοβουλευτικών θεσμών οι υπουργοί ή τις  αποσύρουν ή εμείς αποχωρούμε από τη συνεδρίαση» 

Νότης Μηταράκης: «Δεν υπάρχει προηγούμενο για αυτό που βιώνουμε σήμερα αν ζητήσω να αναγνωριστούν οι τροπολογίες θέλετε 4 ώρες να διαβάσετε αυτά που ήρθαν την τελευταία μισή ώρα» 

Γρήγορης Ψαριανος: «Είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει, είναι ντροπή για τη δημοκρατία και για την Βουλη, είναι τραγικό αυτό που γίνεται δεν ντρέπεστε δεν ντρέπεστε;»

Μάλιστα ο βουλευτής του ποταμιού σήκωσε στα χέρια του το σύνολο των τροπολογιών που κατατέθηκαν στην Βουλή ενώ ο έτερος βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς ανέβασε και σχετική φωτογραφία με τον Γρηγόρη Ψαριανό να κρατά την στοίβα με τις τροπολογίες.

Τσακαλώτος: Εχει δίκιο η αντιπολίτευση, αλλά είναι αναγκαίες

Μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης το λόγο πήρε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος δέχτηκε πως έχει δίκιο η αντιπολίτευση  που φωνάζει ωστόσο πρόσθεσε ότι οι τροπολογίες είναι αναγκαίες διότι λήγει το 2018 και πρέπει να ψηφιστούν συγκεκριμένες διατάξεις

«Έχουν δίκιο οι συνάδελφοι να παραπονιούνται θα δείτε όμως ότι οι τελευταίες τροπολογίες του υπουργείου οικονομικών είναι θέμα ημερομηνιών που λήγουν είναι και ευρωπαϊκές οδηγίες. Δέχομαι την κριτική ότι αργήσαμε ζοριστήκαμε και ίσως θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί  αλλά δεν δέχομαι ότι δεν έχει ξαναγίνει όπως είπε ο κ. Μηταράκης γιατί όταν γίνονταν παλιά γίνονταν για την πελατεία. Εδώ δεν έχει καμία πελατεία, κανέναν δεν εξυπηρετούν είναι πράγματα που πρέπει να περάσουν γιατί έχουμε ημερομηνίες που λήγουν στο τέλος του χρόνου. Δεν λέω ότι είναι σωστή η διαδικασία έχετε κάθε λόγο να παραπονιέστε για την διαδικασία , πρέπει να δούμε πως μπορούν να λειτουργούν καλύτερα αυτά τα πράγματα αλλά, άλλο αυτό και  άλλο η πελατεία κι άλλο ότι δεν έχει ξαναγίνει.»

Παρέμβαση Βούτση: Να μην κλείσει η Βουλή για Χριστούγεννα

Στην όλη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος  της Βουλής ο οποίος πρότεινε η Βουλή να μην κλείσει αύριο για τις διακοπές των Χριστουγέννων αλλά να λειτουργήσει και αύριο και το Σάββατο και στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου. Ο Νίκος Βούτσης δήλωσε:

«Ότι  θα είχαμε αυτό το πρόβλημα ήταν γνωστό στην διάσκεψη των προέδρων. Συζητήσαμε δύο φορές στη διάσκεψη των προέδρων ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι αν πράγματι υπάρχουν οι λόγοι που επικαλούνται οι υπουργοί η Βουλή να λειτουργήσει μέσα από την διαδικασία των τροπολογιών. Η Βουλή δεν είναι σχολείο, δεν έχουμε καμία υποχρέωση να κλείσουμε για διακοπές. Υπάρχει η αυριανή μέρα, υπάρχει το Σάββατο και υπάρχει και η 27η και η 28η Δεκεμβριου. 

» Να μελετήσουν οι  ειδικοί τις τροπολογίες  και να αποφασίσουμε χωρίς να σηκώνονται οι τόνοι και  χωρίς να μιλάμε για ζητήματα πλυντηρίων.
Γνωρίζετε όλοι  πολύ καλά πως υπήρχε πίεση χρόνου, Όλα αυτά που ακούμε το από το πρωί δεν έχουν καμία βάση, η Βουλή σταμάτησε το νομοθετικό της έργο από τις 9 Δεκεμβρίου. Αυτές οι τροπολογίες συσσωρεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα γιατί δεν μπορούσε να γίνει ολομέλεια για άλλο λόγο.»

Απόφαση

Τελικά η απόφαση που ελήφθη είναι το νομοσχέδιο να συνεχιστεί αύριο μετά την επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να διαβαστούν και να αναλυθούν οι τροπολογίες και να ψηφιστούν με άνεση όσο χρόνο και αν πάρει διαδικασία.

Ωστόσο από την ολομέλεια και για τη σημερινή συνεδρίαση αποχώρησε το ΚΚΕ και το Ποτάμι ενώ ο κ. Τσακαλώτος είχε έντονη λογομαχία με το Θόδωρο Παπαθεοδώρου ο οποίος πρότεινε όλοι οι υπουργοί να είναι αύριο στη Βουλή για να ενημερώσουν τους βουλευτές και να σταματήσουν να εισηγούνται σήμερα τις τροπολογίες.

Πηγές ΝΔ: Και ο συριζαϊκός ευτελισμός έχει τα όριά του

Πηγές της ΝΔ πάντως, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Στο τελευταίο νομοσχέδιο του έτους για το μεταναστευτικό η κυβέρνηση διεκδίκησε το ρεκόρ Γκίνες καταθέτοντας 27 (!) άσχετες τροπολογίες για να κλείσει προφανώς όλα τα γραμμάτια που άφησε ανοιχτά το 2018. Πολλές μάλιστα από αυτές έφταναν στη βουλή μέχρι και δύο λεπτά προ της έναρξης της συζήτησης και αφορούσαν την έγκριση υπουργικών δαπανών που είχαν απορριφθεί τους προηγούμενους μήνες. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητούσε το λόγο στην ολομέλεια για να καταγγείλει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις, ο πρόεδρος της Βουλής ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε για αύριο τη συζήτηση του κατά τα άλλα… κατεπείγοντος νομοσχεδίου. Χαιρετίζουμε την απόφαση του κ. Βούτση που αντελήφθη προφανώς ότι ακόμη και ο συριζαϊκός ευτελισμός της βουλής έχει τα όριά του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...