368
Φραγκλίνος Ρούζβελτ και Τζο Μπάιντεν: βίοι παράλληλοι σε εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον; | Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images και REUTERS/Jonathan Ernst

Washington Post: «Πρόεδρε Μπάιντεν, γίνε και εσύ Ρούζβελτ!»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 19:02
Φραγκλίνος Ρούζβελτ και Τζο Μπάιντεν: βίοι παράλληλοι σε εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον;
|Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images και REUTERS/Jonathan Ernst

Washington Post: «Πρόεδρε Μπάιντεν, γίνε και εσύ Ρούζβελτ!»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2023, 19:02

Κανείς στην Ουάσινγκτον ή στην Ευρώπη δεν περίμενε παροχή όπλων στο Κίεβο σε τέτοια κλίμακα, αφού ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος εξελίσσεται σε πρόκληση για το ΝΑΤΟ. Καθώς η Δύση είναι αποφασισμένη να αποτρέψει τη ρωσική νίκη και τις τρομερές συνέπειες που θα την ακολουθήσουν για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει αμέσως να εξοπλίσει ακόμη περισσότερο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτά έγραψε σε editorial η Washington Post, με σκοπό να παροτρύνει τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου να γίνει ο νέος Φραγκλίνος Ρούζβελτ, δηλαδή «να στηρίξει τους ευρωπαίους συμμάχους με το ‘‘οπλοστάσιο της δημοκρατίας’’». Η Post υπαινίχθηκε ότι και η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ θα αυξηθεί με την παροχή όπλων, κάτι που θα συνιστά μεγάλη προσωπική επιτυχία του Μπάιντεν, απέφυγε όμως να θυμίσει το απίστευτο «μπαμ» του αμερικανικού ΑΕΠ την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ας το θυμίσουμε, εν συντομία. Τότε, τα πολεμικά εργοστάσια των ΗΠΑ (το «οπλοστάσιο της δημοκρατίας») δούλεψαν στο φουλ για να εξυπηρετήσουν τη τις στρατιωτικές ανάγκες της Αγγλίας και της Σοβιετικής Ενωσης στη μάχη κατά του ναζισμού. Το μεγαλόπνοο σχέδιο του Ρούζβελτ υλοποιήθηκε με τον νόμο περί Εκμισθώσεως και Δανεισμού (Lend-Lease Act), έτσι οι ΗΠΑ βγήκαν από τον Β’ΠΠ ισχυρότερες και πλουσιότερες από ποτέ. Λεπτομέρειες του deal μπορεί να βρει κανείς ακόμη και στην αλληλογραφία Ρούζβελτ-Στάλιν, η οποία κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Στην πραγματικότητα, σχολίασε η Corriere della Sera, ο Μπάιντεν είχε θυμίσει τον Ρούζβελτ και «το οπλοστάσιό του» τον Απρίλιο του 2022, αμέσως μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων στους δρόμους της Μπούτσα. Τότε προέτρεψε αμέσως τους κατασκευαστές όπλων να επιταχύνουν την παραγωγή και συγχρόνως έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Οστιν, να συγκροτήσει συνασπισμό χωρών προθύμων να εξοπλίσουν τον Ζελένσκι.

Το πρόβλημα, έγραψε η ίδια η Post που επιχείρησε το ιστορικό άλμα και τέτοιες αναλογίες, έγκειται στο ότι το οπλοστάσιο πρέπει να αναπληρώνεται διαρκώς, να ξαναγεμίζουν οι αποθήκες υλικού πολέμου μόλις αδειάζουν. Ο πόλεμος απαιτεί περαιτέρω προσπάθεια και στο βιομηχανικό επίπεδο, κάτι που δεν είναι εύκολο από τεχνικής απόψεως, ούτε από απόψεως κατανόησης εκ μέρους των αμερικανών πολιτών. Ωστόσο, κατέληξε η Post, είναι η απαραίτητη η αλλαγή ρυθμού, εφόσον δεν επιθυμούμε να ανοίξουμε τον δρόμο, όχι μόνο στον Πούτιν, αλλά και στον Σι Τζινπίνγκ για την Ταϊβάν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...