382
Ο Λόιντ Οστιν και ο ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι (δεξιά) συναντήθηκαν στη Βαγδάτη | Iraqi Prime Minister Media Office/Handout via REUTERS

Βαγδάτη: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Οστιν 20 χρόνια μετά την επέμβαση

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 15:55
Ο Λόιντ Οστιν και ο ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι (δεξιά) συναντήθηκαν στη Βαγδάτη
|Iraqi Prime Minister Media Office/Handout via REUTERS

Βαγδάτη: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Οστιν 20 χρόνια μετά την επέμβαση

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2023, 15:55

Ο αμερικανός υπουργός Aμυνας Λόιντ Οστιν εξέφρασε την επιθυμία «να ενισχυθεί και να διευρυνθεί» η σύμπραξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βαγδάτη λίγο πριν από την 20ή επέτειο από την αμερικανική εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν.

Ο Οστιν διαβεβαίωσε πως οι αμερικανοί στρατιωτικοί που είναι ανεπτυγμένοι στο Ιράκ στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα «έπειτα από πρόσκληση της ιρακινής κυβέρνησης», ένα ζήτημα που παραμένει ευαίσθητο και εξακολουθεί να διχάζει.

Στις 20 Μαρτίου 2003, τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν εξαπολύσει την επίθεσή τους, με τη στήριξη ενός διεθνούς συνασπισμού. Η εισβολή άνοιξε μία από τις πιο αιματηρές σελίδες της ιρακινής ιστορίας, που σηματοδοτήθηκε από χρόνια συγκρούσεων και πολιτικής αστάθειας.

Σήμερα η Βαγδάτη διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα στο στρατιωτικό επίπεδο, παρόλο που στο πέρασμα των ετών η ιρακινή εξουσία έγινε ακλόνητος σύμμαχος του ιρανού αναδόχου.

Στη Βαγδάτη, ο Οστιν συνάντησε τον ιρακινό ομόλογό του, Ταμπέτ αλ-Αμπάσι και τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι.

«Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της σύμπραξής μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενισχύουν και να διευρύνουν τη σύμπραξή μας υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο ιρακινός πρωθυπουργός υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησής του να «ενισχύσει» τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον, λέγοντας παράλληλα ότι επιδιώκει να «διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις» με τις περιφερειακές και τις διεθνείς δυνάμεις.

Περίπου 2.500 αμερικανοί στρατιωτικοί σταθμεύουν στο Ιράκ στο πλαίσιο τους διεθνούς συνασπισμού εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε το 2017 στο Ιράκ, ωστόσο αναλαμβάνει κατά διαστήματα την ευθύνη για φονικές επιθέσεις στη χώρα. Στα τέλη του 2021, το Ιράκ ανακοίνωσε το «τέλος της αποστολής μάχης» του διεθνούς συνασπισμού, ο οποίος παραμένει επισήμως ανεπτυγμένος στο ιρακινό έδαφος με συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο.

«Όμως οφείλουμε να είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε με κάθε ασφάλεια για να συνεχίσουμε αυτή τη ζωτικής σημασίας δουλειά», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, καθώς τα τελευταία χρόνια βάσεις που φιλοξενούν το συνασπισμό έγιναν στόχος ρουκετών και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επιθέσεις για τις οποίες ουδέποτε ανελήφθη η ευθύνη, όμως συχνά αποδίδονται σε ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις.

«Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας για τη δέσμευσή τους σήμερα να εγγυηθούν την προστασία των δυνάμεων του συνασπισμού έναντι κρατικών και μη κρατικών παραγόντων», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...