577
O Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο | Reuters

«Τρέξτε για τα hotspots»

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2016, 15:11
O Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο
|Reuters

«Τρέξτε για τα hotspots»

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2016, 15:11

Στο βαθμό υλοποίησης της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση αναφέρθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα το Προσφυγικό, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η ανάλυσή του δεν περιλάμβανε μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ιταλία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη δήλωση του κ. Αβραμόπουλου ότι οι μετανάστες που θα φτάνουν στην ΕΕ θα προστατεύονται εάν έχουν δικαίωμα αίτησης ασύλου, αλλά δεν θα είναι δική τους απόφαση σε ποια χώρα θα προωθηθούν. Αντίθετα, σημειώνεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου θα επαναπατρίζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η διαδικασία υλοποίησης των συμφωνηθέντων όπως είχαν παρουσιαστεί από την Κομισιόν τον Μάιο του 2015, είναι σε καλό σημείο, αλλά χρειάζεται περαιτέρω εντατικοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η δημιουργία των hotspots, η ενίσχυση και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαλογή και την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών, κάτι που θα διευκολύνει την μετεγκατάστασή τους.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Κομισιόν σημειώνει ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση για την κατασκευή των hotspots στα πέντε επιλεγμένα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως). Η εξήγηση που έδωσε ο κ. Αβραμόπουλος ήταν ότι αυτά έπρεπε να κατασκευαστούν από το μηδέν, ενώ εμφανίστηκαν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, τη στελέχωση και τον συντονισμό. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, λειτουργεί μόλις ένα hotspot (στη Λέσβο), ενώ οι εργασίες για τη δημιουργία των άλλων βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη βοήθεια του Στρατού για να έχει τα πάντα έτοιμα στο προβλεπόμενο διάστημα (μέσα Φεβρουαρίου).

Στο μεταξύ, η αναγνώριση και η καταγραφή των μεταναστών πραγματοποιούνται όπου είναι δυνατόν στις προσωρινές υποδομές. Ο κ. Αβραμόπουλος διαπίστωσε πως έχει υπάρξει πρόοδος στον αριθμό των μεταναστών που έχουν καταγραφεί από τις ελληνικές Αρχές.

Για να στηρίξει το επιχείρημά του σημείωσε ότι από το 8% των μεταναστών που τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν καταγραφεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τον Ιανουάριο του 2016 το ποσοστό ανέβηκε στο 78% και πρέπει να γίνει 100%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία ήταν 36% και 87% αντίστοιχα.  Μόλις τα hotsports ολοκληρωθούν και θα είναι λειτουργικά και επανδρωμένα καταλλήλως, θα μπορούν να καταγραφούν περίπου 11.000 άτομα ανά ημέρα, αριθμός που είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο αφίξεων κατά τον Ιανουάριο.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε όπως η Επιτροπή ενέκρινε πρόγραμμα 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδας στο θέμα της υποδοχής προσφύγων, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου 20.000 θέσεων για τους αιτούντες άσυλο, κάτι που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστείας, καθώς και στήριξη για τη δημιουργία 7.000 θέσεων στις περιοχές που θα χτιστούν τα hotspots.

Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Επισημαίνεται ακόμα, η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, το οποίο πρέπει «επειγόντως» να τρέξει, καθώς μόλις για 497 πρόσφυγες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Τα κράτη – μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», αναφέρει το κείμενο.

Παράλληλα, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε την στάση της Τουρκίας ως την πλέον καθοριστική για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Ξέρουμε καλά ότι αν η Τουρκία θελήσει, μπορεί να περιορίσει την δράση των δουλέμπορων», είπε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...