352
Η Ελένη Τουλουπάκη θα παραμείνει άλλα δύο χρόνια στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς | φωτ. αρχείου

Toυλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ακόμη δύο χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2019, 13:23
Η Ελένη Τουλουπάκη θα παραμείνει άλλα δύο χρόνια στη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς
|φωτ. αρχείου

Toυλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς για ακόμη δύο χρόνια

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2019, 13:23

Την ανανέωση της θητείας της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η απόφαση του 11μελούς Συμβουλίου ελήφθη με οκτώ θετικές ψήφους έναντι τριών αρνητικών.

Ανάμεσα στα οκτώ μέλη του Συμβουλίου που τάχθηκαν υπέρ της ανανέωσης τη θητείας της κυρίας Τουλουπάκη,  ήταν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας.

Από τους οκτώ, έξι ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας για την προσεχή διετία όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ δύο είχαν την άποψη να παραμείνει μόνον για ένα χρόνο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες για σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν.

Αντίθετα, «όχι» είπε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρωδης, ο οποίος είχε καταψηφίσει την Ελένη Τουλουπάκη και κατά την προηγούμενη διαδικασία προ διετίας.

Τη θέση του επικεφαλής στη Εισαγγελία Διαφθοράς διεκδικούσαν επίσης ο εισαγγελέας εφετών, Χαράλαμπος Τζώνης, αλλά και ο β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ευστάθιος Βεργώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ιωάννα Μάνδρου στο kathimerini.gr, στη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου δόθηκε μάχη επιχειρημάτων υπέρ και κατά της επιλογής της Ελένης Τουλουπάκη, καθώς πολλοί ανώτατοι δικαστικοί προέκριναν την ανανέωση της θητείας της λόγω της εκκρεμότητας που είναι ανοικτή για την υπόθεση της Novartis. Όπως επεσήμαναν, σε περίπτωση αλλαγής του εισαγγελέα, θα χρειαζόταν χρόνος για να ενημερωθεί και η υπόθεση θα καθυστερούσε, μιας και ήδη έχει κρατήσει για μεγάλο διάστημα η εισαγγελική έρευνα για μια υπόθεση με αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά.

Υπήρξαν όμως και ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς που έθεσαν θέματα χειρισμών της Ελένης Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της κυρίως στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis, επιμένοντας σε θέματα, όπως ο τρόπος που οργανώθηκε η έρευνα και ελήφθησαν με δόσεις οι μαρτυρικές καταθέσεις.

Άλλωστε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κλήθηκε προσωπικά και παρέστη επί δύο ώρες περίπου η ίδια η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για τους χειρισμούς της στην συγκεκριμένη υπόθεση και όχι μόνον. Στο Συμβούλιο επίσης παρέστησαν και δέχθηκαν ερωτήσεις και οι συνυποψήφιοι της.

Γεννημένη στην Κρήτη, η Ελένη Τουλουπάκη είχε εισαχθεί τέταρτη στη Σχολή Δικαστών το 1998 και από το 1999 ασκούσε καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα. Το 2008 έγινε εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ πλέον έχει προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...