411
Ο εντυπωσιακός Δίσκος της Νέμπρα υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν από 3.600 έτη, την εποχή του Χαλκού | Schellhorn/ullstein bild via Getty Images

Το Βρετανικό Μουσείο θα παρουσιάσει τον «παλαιότερο χάρτη των αστεριών στον κόσμο»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 11:00
Ο εντυπωσιακός Δίσκος της Νέμπρα υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν από 3.600 έτη, την εποχή του Χαλκού
|Schellhorn/ullstein bild via Getty Images

Το Βρετανικό Μουσείο θα παρουσιάσει τον «παλαιότερο χάρτη των αστεριών στον κόσμο»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2021, 11:00

Ένα αρχαίο αντικείμενο που θεωρείται ο παλαιότερος χάρτης των αστεριών στον κόσμο πρόκειται να εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Δίσκος της Νέμπρα υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε πριν από 3.600 έτη, την εποχή του Χαλκού.

Ο χάλκινος δίσκος ανακαλύφθηκε στη Γερμανία το 1999 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 20ού αιώνα.

Η ανακάλυψή του όμως ήταν επίσης αμφιλεγόμενη, με έναν μικρό αριθμό μελετητών και επιστημόνων να αμφισβητεί την αυθεντικότητά του.

Ο Δίσκος της Νέμπρα έχει διάμετρο περίπου 30 εκατοστά και έχει μια γαλαζοπράσινη πατίνα με διακοσμημένα χρυσά σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τον Ηλιο, τη Σελήνη, τα αστέρια, τα ηλιοστάσια και άλλα κοσμικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την Unesco, η οποία περιλαμβάνει αυτό το εύρημα στον παγκόσμιο κατάλογο σημαντικών ιστορικών εγγράφων, ο δίσκος δίνει μια μοναδική ματιά στην πρώιμη γνώση της ανθρωπότητας για το Διάστημα.

Ανήκει στο Κρατικό Μουσείο Προϊστορίας της Γερμανίας στο Χάλε, που το δάνεισε στο Βρετανικό Μουσείο και αυτό πρόκειται να το παρουσιάσει ως μέρος μιας έκθεσης στο Στόουνχεντζ,  τον Φεβρουάριο.

«Θα μας διευρύνει τους ορίζοντες», δήλωσε ο Νιλ Γουίλκιν, επιμελητής της έκθεσης «The World Of Stonehenge».

«Ο Δίσκος της Νέμπρα και το Μενταγιόν του Ηλιου είναι δύο από τα πλέον αξιόλογα αντικείμενα που σώζονται από την Ευρώπη της εποχής του Χαλκού» συμπλήρωσε.

«Και τα δύο μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν, αφού παρέμειναν κρυμμένα στο έδαφος για περισσότερες από τρεις χιλιετίες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα είναι και τα δύο βασικά κομμάτια της έκθεσής μας στο Στόουνχεντζ» είπε ο Γουίλκιν και κατέληξε: «Ενώ και τα δύο βρέθηκαν εκατοντάδες μίλια από το Στόουνχεντζ, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να φωτίσουμε τον τεράστιο διασυνδεδεμένο κόσμο που υπήρχε γύρω από το αρχαίο μνημείο και εκτεινόταν στη σημερινή Βρετανία, την Ιρλανδία και την ηπειρωτική Ευρώπη».

Ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας του Στόουνχεντζ παραμένει ένα μυστήριο, αλλά ο πέτρινος κύκλος που χτίστηκε περίπου στο 2500 π.Χ. είναι ευθυγραμμισμένος με τις κινήσεις του Ηλιου.

Ο Ηλιος και τα ηλιοστάσια απεικονίζονται επίσης με σημάδια στον Δίσκο της Νέμπρα, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι ο Ηλιος είχε κομβικό ρόλο στη θρησκεία της Βόρειας Ευρώπης κατά την εποχή του Χαλκού.

Η αρχαιολόγος που ειδικεύεται στην εποχή του Χαλκού, καθηγήτρια Μιράντ Αλντχάουζ-Γκριν, δήλωσε στο BBC ότι τα σύμβολα στον Δίσκο της Νέμπρα «είναι όλα μέρος ενός πολύπλοκου συστήματος πεποιθήσεων σε όλη την Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι κοιτούσαν τον ουρανό, τον λάτρευαν, λάτρευαν τον ήλιο, το φεγγάρι και ευθυγράμμιζαν τα μνημεία τους με την ανατολή του ήλιου ή την ανατολή του φεγγαριού».

«Ο Δίσκος της Νέμπρα έφερε όλα αυτά τα σύμβολα μαζί. Αυτό μας δείχνει τι πραγματικά έβλεπαν, αντιλαμβάνονταν και πίστευαν αυτοί οι άνθρωποι» κατέληξε η αρχαιολόγος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...