940
O Μέσι με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Για πόσο καιρό θα βλέπουμε αυτήν την εικόνα; | REUTERS/Albert Gea

Τι θα πει ο Μέσι στις 3 Ιανουαρίου;

Sportscaster Sportscaster 21 Δεκεμβρίου 2020, 14:20
O Μέσι με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Για πόσο καιρό θα βλέπουμε αυτήν την εικόνα;
|REUTERS/Albert Gea

Τι θα πει ο Μέσι στις 3 Ιανουαρίου;

Sportscaster Sportscaster 21 Δεκεμβρίου 2020, 14:20

Είναι ο πιο «γήινος» Μέσι της τελευταίας δεκαετίας. Κι όμως, εξακολουθεί να γράφει ιστορία. Σκοράροντας εναντίον της Βαλένθια συμπλήρωσε 643 γκολ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε επίσημα παιχνίδια, και ισοφάρισε την επίδοση-ρεκόρ του Πελέ, που είχε πετύχει τον ίδιο αριθμό τερμάτων όταν αγωνιζόταν στη Σάντος. Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής, ποτέ, δεν έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα τόσες φορές για λογαριασμό ενός -και μόνο- συλλόγου.

Ο θρυλικός βραζιλιάνος άσος χρειάστηκε 757 ματς (σε όλες τις διοργανώσεις) και δεκαεπτάμισι χρόνια: από τον Απρίλιο του 1957 έως τον Οκτώβριο του 1974. Ο αργεντινός σούπερ-σταρ, 748 ματς και 15 χρόνια: από τον Νοέμβριο του 2005 μέχρι το περασμένο Σάββατο. Είναι ζήτημα (ελάχιστου) χρόνου να σημειώσει ακόμη ένα τέρμα, και να προσπεράσει τον 80χρονο -σήμερα- Πελέ.

Το νούμερο (των γκολ) είναι ασύλληπτο. Αλλά, όπως υπογράμμισε ο κορυφαίος παίκτης του 20ου αιώνα (σύμφωνα με τη FIFA και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου) στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον «Λίο», το πιο εντυπωσιακό στοιχείο -κοινό στις δύο ιστορίες των δύο τεράστιων αθλητών- είναι η αφοσίωσή τους στην ομάδα τους: «Οταν η καρδιά σου πλημμυρίζει από αγάπη, είναι δύσκολο να αλλάξεις τον δρόμο σου. Οπως κι εσύ, ξέρω τι σημαίνει να αγαπάς να φοράς την ίδια φανέλα κάθε μέρα. Οπως κι εσύ, ξέρω πως δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από το μέρος που νιώθουμε σπίτι μας. Συγχαρητήρια για το ιστορικό σου ρεκόρ, Λιονέλ. Αλλά, κυρίως, συγχαρητήρια για την ωραία σου διαδρομή στην Μπαρτσελόνα. Ιστορίες όπως οι δικές μας, που υπηρετήσαμε τον ίδιο σύλλογο για τόσο πολύ καιρό, δυστυχώς, θα είναι όλο και πιο σπάνιες στο ποδόσφαιρο. Σε θαυμάζω πολύ, Λιονέλ Μέσι».

Ο Πελέ κρατά στα χέρια του τον Μέσι. Το μήνυμα της Μπάρτσα στο 643ο γκολ του ηγέτη της με την φανέλα της ομάδας

Ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα απάντησε στον Πελέ με μια λακωνική του ανάρτηση στα social media: «Σε ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο μήνυμά σου. Ηταν πραγματικά πολύ ωραία λόγια, από έναν σπουδαίο άνθρωπο όπως εσύ. Σου στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά». Απέφυγε κάθε αναφορά στην κεντρική ιδέα, που ήταν η αφοσίωση στον σύλλογό του, και -φυσικά- τη δέσμευση ότι θα παραμείνει πιστός σε αυτόν μέχρι το τέλος της καριέρας του. Εάν ήθελε να καθησυχάσει την οικογένεια της «Μπάρτσα», πως άλλαξε γνώμη και δεν θέλει θα φύγει, ο Βραζιλιάνος του έδωσε μια υπέροχη… πάσα. Δεν ήθελε, όμως.

Το ιστορικό γκολ του Μέσι -μόλις το 25ο που πέτυχε με κεφαλιά- δεν ήταν αρκετό για να χαρίσει τη νίκη στην Μπαρτσελόνα, που έφερε 2-2 με τη Βαλένθια στο «Καμπ Νου» και πέταξε άλλους δύο βαθμούς στη μάχη του ισπανικού πρωταθλήματος. Σε 13 αγώνες οι Καταλανοί μετρούν τέσσερις ήττες και τρεις ισοπαλίες, κι απέχουν οκτώ βαθμούς από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Ο προπονητής τους, Ρόναλντ Κούμαν, επανέλαβε πως τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη, όμως η απόδοση της ομάδας δεν πείθει ούτε τον πιο φανατικό της οπαδό ότι η εφετινή σεζόν δεν θα καταλήξει άτιτλη, όπως η περυσινή. Ιδίως στην άμυνα. Εάν το Σάββατο δεν βρισκόταν σε εξαιρετική μέρα ο Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν, ο γκολκίπερ της, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα. Η Μπαρτσελόνα έχει δεχτεί 14 γκολ, μέχρι στιγμής, ενώ η πρωτοπόρος Ατλέτικο Μαδρίτης, μόλις πέντε.

Οι λόγοι για τους οποίους, το περασμένο καλοκαίρι, ο Μέσι εκδήλωσε την επιθυμία να αποχωρήσει από τη Βαρκελώνη, δεν έχουν εκλείψει. Κάθε άλλο. Από την 1η Ιανουαρίου θα είναι ελεύθερος να υπογράψει σε όποια ομάδα επιθυμεί, για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, όμως καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά την επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο χρόνος κυλά, οι ελπίδες των «Μπλαουγκράνα» να μεταπείσουν τον πιο σημαντικό παίκτη της ιστορίας τους μειώνονται, και το μόνο που έχει αλλάξει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, είναι ότι, πλέον, η ενδεχόμενη φυγή του «Pulga» έχει πάψει να αποτελεί απαγορευμένο θέμα δημόσιας συζήτησης στο club.

Ο Αγκούστι Μπενεντίτο, ένας από τους υποψήφιους για την προεδρία του συλλόγου στις εκλογές της 24ης Ιανουαρίου του 2021, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Marca, παραδέχτηκε ότι η οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα δεν της επιτρέπει να προσφέρει στον Μέσι ένα δελεαστικό συμβόλαιο. Και πως μόνον η αγάπη του για την ομάδα, με την οποία συνδέθηκε συναισθηματικά από παιδί, θα μπορούσε να τον κρατήσει στο «Καμπ Νου».

«Ολοι θέλουμε να συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα. Είναι ο καλύτερος παίκτης στον Κόσμο. Ακουσα τον Μέσι να λέει το καλοκαίρι ότι θέλει να φύγει. Μια τέτοια απόφαση δεν την πήρε επειδή ξύπνησε στη λάθος πλευρά του κρεβατιού. Οπότε, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να του μιλήσουμε, να του αλλάξουμε γνώμη. Γιατί, αν χρειαστεί να ανταγωνιστούμε άλλα ευρωπαϊκά club που τον θέλουν, δεν θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε. Αν η Παρί Σεν Ζερμέν ενδιαφερθεί γι’ αυτόν, δεν θα μπορέσουμε να την κοντράρουμε… Βρισκόμαστε σε μια τρομακτικά δύσκολη (οικονομική) κατάσταση. Είναι απίστευτο το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η απερχόμενη διοίκηση Μπαρτομέου».

Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν είναι μόνον ότι η Παρί, ή η Σίτι, μπορούν να προσφέρουν στον παίκτη πολύ υψηλότερες αποδοχές στο τελευταίο συμβόλαιο της καριέρας του. Είναι, κυρίως, η αδυναμία της Μπαρτσελόνα να ενισχύσει το support cast του Μέσι, φτιάχνοντας μια ανταγωνιστική ομάδα που θα ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του, αφού για αρκετούς μήνες οι ακριβές μεταγραφές είναι απαγορευτικές.

Το κλίμα απαισιοδοξίας ήρθαν να διασκεδάσουν, σήμερα (21/12) το πρωΐ, μια είδηση και μια φήμη. Η είδηση είναι πως ο Μέσι έχει προβεί σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Sexta» και τον έγκριτο ισπανό δημοσιογράφο, Τζόρντι Εβολε, η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021. Και η φήμη, ότι σε αυτήν έχει πει: «Πέρασα πολύ δύσκολα έπειτα απ’ όσα έγιναν το καλοκαίρι, όμως τώρα νιώθω καλά, είμαι ενθουσιασμένος και έχω κίνητρο. Ξέρω ότι ο σύλλογος διανύει μια δύσκολη περίοδο, όμως θέλω να συνεχίσω εδώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...