801
O Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή. «Συζητάμε αν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οχι δεν θα δώσουμε!» | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεοδωράκης κατά Δανέλλη: Δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 15:55
O Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή. «Συζητάμε αν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οχι δεν θα δώσουμε!»
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεοδωράκης κατά Δανέλλη: Δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 15:55

Ηταν ένας διαφορετικός Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη συζήτηση της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Διότι μίλησε επί προσωπικού. Υπερασπίστηκε το δημιούργημά του, το Ποτάμι, το μοντέλο του – «το Ποτάμι είναι ένα κόμμα διαφορετικό από τα άλλα.Δεν έβαλε αφίσες &δεν ξόδεψε δανεικά και αγύριστα.Θέλαμε να κάνουμε ένα κόμμα αλλιώς. Ανοιχτό–σύγχρονο–αντιγραφειοκρατικό! Και τα καταφέραμε. Η ηγεσία που θα υψώνεται ως βαρύ χέρι πάνω από στελέχη & μέλη δεν ήταν ποτέ το μοντέλο μας».

Και έπειτα έστρεψε τα βέλη του κατά του Σπύρου Δανέλλη, του βουλευτή Ηρακλείου που διαχώρισε τη θέση του και δήλωσε ότι παρά την κοινή απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.

«Κύριε Δανέλλη, αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα είναι χειρότερο, είναι λάθος. Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος και απερισκεψία. Στο λάθος υπάρχει μελέτη, σκέψη, υπολογισμός. Γιατί αυτή η απόφαση;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή, τον οποίο διέγραψε το πρωί (εδώ).

O κ. Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι ήταν πάντα ανοιχτό, ανεχόταν τη διαφορετική άποψη, αλλά πάντα είχε μια κόκκινη γραμμή, την οποία παραβίασε ο κ. Δανέλλης. «Η κόκκινη γραμμή μας ήταν μία: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Tο Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση και δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου. Η απόφαση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της».

Oι δικαιολογίες του Σπύρου Δανέλλη

O κ. Δανέλλης επιχείρησε να δικαιολογηθεί. Οχι μόνο απέναντι στην επίθεση του κ. Θεοδωράκη, αλλά και σε αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος νωρίτερα τον είχε κατηγορήσει για συναλλαγή με το Μαξίμου και του είχε υπενθυμίσει ότι στην πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ το καλοκαίρι είχε υπερψηφίσει.

Ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού σε παρέμβασή του στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι τότε συντάχθηκε με το Ποτάμι για να μην προκαλέσει… πρόβλημα στο κόμμα του και επέμεινε ότι ανέκαθεν ήταν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Σπύρος Δανέλλης στην παρέμβασή του στη Βουλή. Είχε ήδη αλλάξει θέση, προσεγγίζοντας τους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που δείχνει ο κ. Μητσοτάκης πόσο γνήσια ευρωπαϊστής και φιλελεύθερος είναι», είπε αρχικά ο κ. Δανέλλης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή και εγκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ γιατί δήθεν παραποιεί την αλήθεια! «Με εντυπωσιακό τρόπο πάλι παραποιεί την αλήθεια. Είναι γνωστό ότι η προσωπική μου άποψη ήταν πως ότι το κόμμα μου έπρεπε να απέχει από αυτή (την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας) αλλά ακολούθησα κομματική γραμμή για να μην δημιουργήσω πρόβλημα στο κόμμα μου κι έλεγα τότε ότι ψήφιζα, εξαιρουμένου του Μακεδονικού», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο ίδιος παραμένει σταθερός στις αρχές και τη συνείδησή του. «Λυπάμαι, γιατί η Δημοκρατία απαιτεί άλλο πολιτικό πολιτισμό κι όχι την ευκολία της μικροκομματικής αξιοποίησης κάθε στιγμής. Και επειδή ο λαός γίνεται εύκολο θήραμα από εχθρούς του κοινοβουλευτισμού όσοι πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα», είπε.

Κατά τα άλλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε βέβαια και τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρατάξεις που επίσης υφάρπαξαν βουλευτές του Ποταμιού.

«Ακουσα τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλάει για “κυβέρνηση-κουρελού” και να αποσπά το έντονο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ. Αναρωτιέμαι αν το “κυβέρνηση-κουρελού” χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές που τους τελευταίους μήνες προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία» είπε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος έχει δει την Κατερίνα Μάρκου, τον Ιάσονα Φωτήλα και τον Χάρη Θεοχάρη (εκλεγμένους με το Ποτάμι τον Σεπτέμβριο του 2015) να είναι τώρα μέλη της ΚΟ της ΝΔ.

«Αντιστοίχως η κυρία Γεννηματά αναφέρεται σε “κυβέρνηση με υπολείμματα και γυρολόγους”. Αναρωτιέμαι τι λένε γι’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς ο κ. Μπαργιώτας, ο κ. Αχμέτ και ο κ. Καρράς. Εκτός αν οι χαρακτηρισμοί ισχύουν μόνο αν γυρολόγοι έχουν ως προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, για να συμπληρώσει:

«Και ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε. Δείγματα γραφής είχε δώσει με την μεταγραφή της κυρίας Παπακώστα και της κυρίας Μεγαλοοικονόμου. Και σήμερα αναζητά άλλους πέντε. Οχι πέντε που θα συμφωνούν σε ένα νομοσχέδιο ή σε μια συμφωνία. Αλλά πέντε που θα του δώσουν λευκή επιταγή να συνεχίσει να κυβερνά».

«Στη δική μας ηθική δεν πρέπει να επιτρέπεται σε ένα βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα στην διάρκεια μιας θητείας. Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το δικό σας καταστατικό, εξ όσων γνωρίζω,  πάει πολύ πιο μακριά. Ζητάτε την παράδοση της έδρας από όσους ψηφίζουν κόντρα στην κομματική γραμμή. Αλλά προφανώς τα δικά σας – δικά σας. Και τα δικά μας – δικά σας», προσέθεσε με νόημα.

Οσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Συζητάμε αν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όχι δεν θα δώσουμε! Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση γιατί απέτυχε στα περισσότερα SOS κεφάλαια της χώρας: Δημόσια διοίκηση, παιδεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια. Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι. Εμείς δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα επιμείνουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή, να γράψουμε νέες σελίδες και όχι να αντιγράψουμε τις παλιές».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...