462
Τη Δευτέρα η Τερέζα Μέι επισκέφτηκε βιομηχανική εγκατάσταση σε περιοχή φανατικά υπέρ του Brexit | Ben Birchall/Pool via REUTERS

Brexit: Υστατες εκκλήσεις της Τερέζα Μέι για μια «καθαρή» έξοδο από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 14:35
Τη Δευτέρα η Τερέζα Μέι επισκέφτηκε βιομηχανική εγκατάσταση σε περιοχή φανατικά υπέρ του Brexit
| Ben Birchall/Pool via REUTERS

Brexit: Υστατες εκκλήσεις της Τερέζα Μέι για μια «καθαρή» έξοδο από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 14:35

Η ημέρα που προσπάθησε να αναβάλει όσο περισσότερο μπορούσε έφτασε για την Τερέζα Μέι – ποιος δεν θα ήθελε να αποφύγει μια οδυνηρή πολιτική απογοήτευση.

Η Βουλή των Κοινοτήτων καλείται σήμερα Τρίτη να ψηφίσει το σχέδιο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση που έφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ήττα κατά κράτος – που ίσως μετατραπεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη εθνική ήττα εάν η έξοδος από την Ενωση γίνει άτακτα.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αρχικά να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά μπροστά σε ένα κύμα αντιδράσεων και εσωκομματικής ανταρσίας ανέβαλε τη διαδικασία για ένα μήνα, μέχρι σήμερα.

Κατάφερε να πείσει η πρωθυπουργός τους δεκάδες διαφωνούντες μέσα στο Συντηρητικό κόμμα; Θα το γνωρίζουμε το βράδυ. Η ψηφοφορία θα γίνει στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και η Τερέζα Μέι αναμένεται να απευθυνθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 20:30 (ώρα Ελλάδος).

Η αριθμητική της ψήφου

Σε μεγάλο βαθμό το Συντηρητικό Κόμμα είναι διχασμένο μεταξύ του «ναι» και του «όχι».

Περίπου 100 βουλευτές των Τόρις τάσσονται κατά της συμφωνίας, όπως κάνουν οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνούν δεν είναι βέβαια ίδιοι για όλες τις παρατάξεις, αλλά η ψήφος είναι ψήφος όπως και αν δικαιολογείται.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και εντός των Εργατικών με μια μικρή μειοψηφία να επιθυμεί την έγκριση της συμφωνίας.

Η Τερέζα Μέι αναζητά 320 ψήφους για να περάσουν τα σχέδια της, αλλά ο πυρήνας των υποστηρικτών της και κάποιες μικρότερες ομάδες που συντάσσονται μετά βίας εξασφαλίζει 200 έδρες. Το παιχνίδι της έγκρισης παίζεται με τους backbenchers, τα στελέχη που δεν είναι της πρώτης γραμμής, συνήθως από την επαρχία.

Σε μια ύστατη προσπάθεια, η πρωθυπουργός τόνιζε τη Δευτέρα ότι η σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να εκτροχιαστεί εάν δεν εγκρίνουν οι βουλευτές τη συμφωνία.

Δεν είναι τέλεια, παραδέχτηκε, καλώντας τους βουλευτές να αναλογιστούν τι θα γράφουν τα ιστορικά βιβλία όταν θα αποτιμήσουν την ψήφο τους: «Διασφαλίσαμε την οικονομία, την ασφάλεια, το ενωμένο βασίλειο ή μήπως απογοητεύσαμε τους Βρετανούς;»

Προειδοποιούσε ακόμη ότι «υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ [ενν. στο Κοινοβούλιο] οι οποίοι επιθυμούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να σταματήσουν το Brexit και οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για το κάνουν». Εκτίμησε ακόμη ότι «η πιο πιθανή έκβαση είναι μια παράλυση στο Κοινοβούλιο που δημιουργεί τον κίνδυνο να μην συμβεί το Brexit».

Σε περίπτωση ενός λίγο ως πολύ εκκωφαντικού «όχι», όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά με το άτακτο «διαζύγιο» με την Ενωση να είναι ένα από τα πιθανότερα, ακόμη και την ακύρωση του Brexit.

Τη Δευτέρα η Sun έγραφε ότι η Τερέζα Μέι θα απαιτήσει να διεξαχθεί και «δεύτερη ψηφοφορία» στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το λαϊκίστικο ταμπλόιντ (που ήταν φανατικά υπέρ της εξόδου από την ΕΕ) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα χάσει με διαφορά που θα ξεπεράσει τις 100 ψήφους, αν και άλλοι εκτιμούν ότι θα κινηθεί χαμηλότερα, γύρω στους 50 με 80 ψήφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...