240
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή | ΕΡΤ

Θεμιστοκλέους: Μόλις στο 0,36% οι χαμένες δόσεις στη χώρα μας

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 19:18
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή
|ΕΡΤ

Θεμιστοκλέους: Μόλις στο 0,36% οι χαμένες δόσεις στη χώρα μας

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 19:18

Καθώς κάποια από τα εμβόλια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, είναι απαραίτητος ο μηχανισμός αδιάθετων δόσεων, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή.

«Αν δεν χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της Pfizer σε πέντε μέρες, θα πρέπει να πεταχτεί. Αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία εμβολιασμού σε διάφορα εμβολιαστικά κέντρα, λαμβάνουμε τον αριθμό των αδιάθετων δόσεων από τα ραντεβού που δεν έχουν έρθει οι πολίτες. Αυτές οι δόσεις μπορεί να φτάνουν και τις  500 με 600 την ημέρα. Ετσι, υπάρχει μηχανισμός που ξεκινάει τα τηλεφωνήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας και προσέρχονται στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Στις περιπτώσεις που δεν διατεθούν και μετά την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, μπορεί να κληθούν άτομα από τον γενικό πληθυσμό.

«Αυτό γίνεται μόνο σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές ή και σε εξαιρετικές καταστάσεις, όπως έγινε με την κακοκαιρία πριν από μερικές ημέρες», εξήγησε.

Με βάση αυτά, έχουμε επιτύχει το ποσοστό των δόσεων που πήγαν χαμένες στη χώρα μας να είναι εξαιρετικά μικρό και να φτάνει μόλις στο 03,36%.

Αναφορικά με τις μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιος προσπερνά τη λίστα προτεραιοποίησης, σε αυτό δεν γίνεται καμία έκπτωση ή διαπραγμάτευση. «Οπου υπάρχει παράβαση, υπάρχουν κυρώσεις», τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάνει ελέγχους προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι απαραβίαστο. Εμείς, όμως, θα συνεχίζουμε τους ελέγχους και την έρευνα», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...