289
|

Στην τελική τριάδα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ η Αννα Διαμαντοπούλου!

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 17:10

Στην τελική τριάδα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ η Αννα Διαμαντοπούλου!

Protagon Team Protagon Team 26 Φεβρουαρίου 2021, 17:10

Στους τρεις μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, μετά την αποχώρηση του ελβετού υποψηφίου Φίλιπ Χίλντεμπραντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg και της εφημερίδας Le Temps.

Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι που παραμένουν στην κούρσα για τη διαδοχή του Μεξικανού Ανχελ Γκουρία είναι πλέον τρεις, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός και ευρωπαία Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου.

Όπως σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας Le Temps, ο Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρος της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, «απέτυχε να κινητοποιήσει ευρεία υποστήριξη για να φτάσει στο τέλος της διαδικασίας για την ανάληψη της θέσης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης».

Η αποχώρηση του Χίλντεμπραντ έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς οι πληροφορίες τον ήθελαν να απολαμβάνει ιδιαίτερα καλά επίπεδα υποστήριξης. Ωστόσο τον βάραινε το παρελθόν του: είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από την εθνική τράπεζα της Ελβετίας επειδή η τότε σύζυγός του ελεγχόταν για ύποπτες αγορές συναλλάγματος.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, λοιπόν, που ήδη έχει διαψεύσει τα προγνωστικά παραμένοντας στην κούρσα, εκτοπίζοντας με το βαρύ βιογραφικό της και τη διεθνή εμπειρία της μία μία τις άλλες υποψηφιότητες, έχει δύο αντιπάλους:

Ο πρώτος είναι ο αυστραλός πολιτικός Ματίας Κόρμαν. Είναι μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα καθώς έχει μια δραστήρια εκστρατεία, προέρχεται από χώρα της Κοινοπολιτείας και θεωρείται ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ωστόσο έχει γίνει στόχος κριτικής για τις σκληρές θέσεις του για την οικονομία και για την ενέργεια –σε βαθμό που κάποιοι να τον περιγράφουν ως πολιτικό που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή.

Η δεύτερη είναι η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία έχει διατελέσει δύο φορές επίτροπος της Κομισιόν. Θεωρείται δημοφιλής στον ΟΟΣΑ εσωτερικά, ωστόσο η θητεία της στην Κομισιόν την έφερε στο παρελθόν αντιμέτωπη με την Ουάσινγκτον για την φορολογία των ψηφιακών κολοσσών αλλά και με την Κίνα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...