513
Το Χαζνέ Φαραούν, το πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως μνημείο της Πέτρας στην Ιορδανία | .

Mνημείο ηλικίας 2.150 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πέτρα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2016, 07:36
Το Χαζνέ Φαραούν, το πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως μνημείο της Πέτρας στην Ιορδανία
|.

Mνημείο ηλικίας 2.150 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πέτρα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2016, 07:36

Οπως ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι, εντοπίστηκε μια μνημειώδης κατασκευή θαμμένη κάτω από την άμμο στην αρχαία πόλη που είναι λαξεμένη πάνω στον βράχο. Πρόκειται για μια μεγάλη πλατφόρμα διαστάσεων 56 επί 49 μέτρα. Φέρει μια εσωτερική πλατφόρμα επενδυμένη με πέτρινες πλάκες και περιτριγυρισμένη από κίονες που στήριζαν μια γιγαντιαία σκάλα η οποία κατέβαινε κοιτώντας προς τα ανατολικά.

Πάνω στην εσωτερική πλατφόρμα υπήρχει μια κατασκευή διαστάσεων 8 επί 8 μέτρα, ενώ αντικείμενα κεραμικής που βρέθηκαν στην περιοχή μαρτυρούν πως το μνημείο έχει ηλικία περί τα 2.150 χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν πως ήταν ένας χώρος που τον χρησιμοποιούσαν για να παρουσιάζουν σημαντικά έργα ή δράσεις, ενώ θεωρούν εντυπωσιακό το γεγονός ότι η σκάλα δεν κοιτάζει προς το κέντρο της πόλης της Πέτρας, όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα μνημεία. Αυτό κάνει τον χαρακτήρα της κατασκευής ακόμα πιο αινιγματικό.

Πώς, όμως, ένα μνημείο με τέτοια χαρακτηριστικά ανακαλύφθηκε μόλις τώρα; Χάρη σε μία «αρχαιολόγο του διαστήματος» τη Σάρα Πάρκακ από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, η οποία χρησιμοποιεί δορυφορικές λήψεις για τις έρευνές της. Η ίδια δήλωσε πως η ομάδα της πραγματοποιεί ανάλογες έρευνες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αφρική και ομολόγησε πως ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική για τα είδη των ευρημάτων που θα έβρισκε σε αυτή την περιοχή.

9462
Οι εικόνες από drone που μαρτύρησαν την ύπαρξη του μνημείου κάτω από την άμμο στην ιερή πόλη της Πέτρας

Αλλωστε, το σημείο απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο νότια από την πόλη.. Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως κάποιοι είχαν υπόνοιες ότι κάτι υπάρχει στην περιοχή, όμως τα δείγματα που είχαν τους οδηγούσαν στην ερμηνεία πως δεν πρόκειται για κάτι σημαντικό.  Σημειώνουν πως αυτή η μνημειώδης πλατφόρμα δεν μοιάζει με τίποτα από αυτά που έχουμε δει ως τώρα στην Πέτρα. Τα περισσότερα από τα μνημεία που υπάρχουν σήμερα στην Πέτρα χτίστηκαν κατά την περίοδο μεταξύ του 1ου π.Χ και του 2ου μ.Χ αιώνα.

Στην περιοχή δεν βρέθηκαν μόνο είδη κεραμικής που παραπέμπουν στην απαρχή της ίδρυσης της Πέτρας, αλλά και θραύσματα που προέρχονται από το εμπόριο της περιοχής με πολιτισμούς της ελληνιστικής εποχής, καθώς και είδη κεραμικής από την εποχή που η ρωμαϊκή και βυζαντινή αυτοκρατορία είχαν τον έλεγχο της περιοχής.

Ολη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματά της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό Μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνιά της αυτοκρατορίας τους.

3008
Aν και στην περιοχή είχαν γίνει έρευνες κατά το παρελθόν, δεν είχε εντοπιστεί η κατασκευή

Τα καλύτερα διατηρημένα κτήρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη και τέλος η μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με δύο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και τον Δία, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...