419
Τήρηση των μέτρων προστασίας σε είσοδο εμπορικού καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας | Intime

Τα οκτώ μέτρα που εισηγήθηκαν οι επιδημιολόγοι για την Αττική

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Σεπτεμβρίου 2020, 11:56
Τήρηση των μέτρων προστασίας σε είσοδο εμπορικού καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας
|Intime

Τα οκτώ μέτρα που εισηγήθηκαν οι επιδημιολόγοι για την Αττική

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Σεπτεμβρίου 2020, 11:56

Μέτρα «Πάρου» για ολόκληρη την Αττική πρότειναν αρχικά οι επιδημιολόγοι στην κυβέρνηση, καθώς όχι μόνο ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων από κορονοϊό είναι σταθερά υψηλός στην περιοχή, αλλά και οι Εντατικές που έχουν διατεθεί για ασθενείς με Covid έχουν 60% πληρότητα.

Ωστόσο, τα μέτρα, που πιθανότατα θα ανακοινωθούν στις 6 μ.μ. από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, δεν θα είναι τόσο αυστηρά, καθώς η πολιτική ηγεσία λαμβάνει τις προτάσεις, αλλά αναζητά το ισοζύγιο μεταξύ της μείωσης των κρουσμάτων και  των προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρμόδιοι δεν έχουν καταλήξει ακόμη στη δέσμη μέτρων.

Την ίδια στιγμή, σήμερα Τρίτη, λήγουν όλες οι απαγορεύσεις για τις εισόδους ξένων πολιτών στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τα νεότερα επιδημιολογικά φορτία της κάθε χώρας και να ληφθούν οι αποφάσεις για το ποιες χώρες θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα με καραντίνα, με τεστ, ή απλώς θα γίνεται στους πολίτες τους δειγματοληπτικός έλεγχος.

Η μοναδική απόφαση που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, είναι για την Αλβανία, για την οποία ανανεώθηκε για ακόμη 15 ημέρες η καραντίνα.

Εκτός από τις αποφάσεις που κρίνουν για ποιες χώρες αίρονται τα μέτρα και για ποιες γίνονται πιο αυστηρά, ο όγκος των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) που πρέπει να εκδοθούν σε μία ημέρα για να ισχύσουν άμεσα τα μέτρα, είναι τεράστιος.

Γι’ αυτό και όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, μπορεί τα μέτρα της Αττικής να ληφθούν σε δόσεις τις επόμενες ημέρες και να συνεχιστούν οι ζυμώσεις για το καλύτερο συνδυαστικό αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι νέες προτάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αφορούν περιορισμούς σε οκτώ συγκεκριμένους τομείς.

Λαϊκές αγορές

Εντοπίζεται πιθανή εστία προβλήματος στις λαϊκές αγορές. Θα ωφελούσε η μείωση της εμπορικής δραστηριότητας κατά 50%

Εστίαση

Μέγιστος αριθμός ατόμων τέσσερα άτομα ανά τραπέζι ή έξι, εάν πρόκειται για την ίδια οικογένεια, και έλεγχοι για την αυστηρή τήρηση των αποστάσεων.

Καταστήματα

Κυλιόμενο ωράριο στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, με έναρξη στις 10 το πρωί, ενώ τα σούπερ μάρκετ να ανοίγουν τις πόρτες τους στους πελάτες στις 7 το πρωί.

Κυλιόμενο ωράριο εργαζόμενων – Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κυλιόμενο ωράριο των εργαζομένων στο Δημόσιο και συνδυασμός αύξησης των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.

Κέντρα διασκέδασης

Αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και των μπαρ με μουσική.

Εκδηλώσεις

Αναστολή θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών. Εξαιρούνται τα θερινά σινεμά.

Θρησκευτικά μυστήρια

Ανώτατο όριο καλεσμένων σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες μέχρι 20 άτομα

Επισημαίνεται ότι αυτές είναι οι προτάσεις των ειδικών και όχι οι τελικές αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση μέχρι αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...